Excision

I slutet av denna recension går det att läsa en kort presentation om mig. Där står det att jag alltid hoppas att dåliga filmer ska ha ett så fantastiskt slut att jag ändrar åsikt om hela filmen. Det här var en av dessa sällsynta filmer, även om jag inte vet om det är rättvist att kalla den första timmen av Excision dålig.

20393593.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Excision handlar om Pauline. En något annorlunda 17-åring som är trött på det mesta. Falskheten i skolan, sina föräldrars missnöje och det faktum att hon fortfarande är oskuld. Hon drömmer om att bli kirurg men är inte direkt lärarnas favorit, så Pauline hittar egna sätt att lära sig det hon anser nödvändigt att veta. På nätterna drömmer hon obscena sexdrömmar som även tar klivet in i verkligheten.

Pauline spelas av tonårsidolen AnnaLynne McCord. Tidigare har man bland annat kunnat se McCord i tv-serien 90210, där hon spelar den något elaka men privilegierade Naomi Clark. Kollar man överlag på vad hon har gjort för roller tidigare så känns ord som söt och populär nära till hands. Rollen hon spelar i Excision är flera gigantiska kliv ur hennes bekvämlighetszon och hon gör detta på ett imponerande sätt. Inte ens i sin vildaste fantasi kan man tro att hon hamnade på 69:onde plats på månadsmagasinet For Him Magazine’s lista över de hundra sexigaste kvinnorna i världen 2009. Hon lyckas locka fram sådana starka äckelkänslor och jag överdriver inte när jag säger att jag aldrig har varit så nära att kräkas på grund av en film.

20393590.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Just detta, hur fruktansvärt äcklad man stundtals blir under Excision, sätter mig i en position där jag är otroligt velig om vad jag tycker om filmen. Flera gånger ville jag verkligen inte fortsätta kolla för att jag visste ärligt inte om jag ville se vad som komma skulle. Samtidigt så måste man gilla en film som lyckas få en att känna så starka känslor. En varningstext på fodralet skulle kunna vara på sin plats, för detta är inte en film för känsliga tittare.

En sak som måste nämnas är att det på något sjukt sätt inte går att låta bli att gilla Pauline. Hon är blyg och rättfram på samma gång. Har en otrolig vilja och drivkraft och gör saker på sitt sätt. Och samtidigt som man äcklas av henne så lider man med henne. Hon vill så väl på sitt störda sätt. Stundtals vill man ta henne i försvar och skylla allt på hennes kontrollerande kristna mamma med sina alltför höga förväntningar och spydiga sätt.

20252779.jpg-r_640_600-b_1_D6D6D6-f_jpg-q_x-xxyxx

Excision är en unik blandning av mörk high school-parodi och modern grand guignol. Le Grand Guignol var en teater i Paris där det, när de inte drabbades av censur, visades makabra och blodiga pjäser fram till 1963. Dåtidens skräckfilm skulle man kunna säga. Men även om genren på Excision är skräck så vet jag inte om jag skulle kalla det för en skräckfilm. Det behövs en ny genre för att kunna förklara vad man kan förvänta sig av denna film. Gore-thriller-bloody-dramaskräckfilm ungefär. Eller inte det heller. Hur jag än funderar kan jag inte komma på ett passande namn på denna genre. Du får helt enkelt se filmen och avgöra själv. Men jag måste återigen varna: Undvik Excision för allt du är värd om du är det minsta känslig.

About Hilda Wall

Tycker att den ultimata myskvällen absolut ska innehålla en film. Gärna skräck eller komedi men uppskattar det mesta. Har sett otaliga riktigt dåliga filmer då jag aldrig stänger av innan eftertexten. Håller alltid hoppet uppe in i det sista om att filmen i fråga på något magiskt sätt ska gå från värdelös till underbar, vilket tyvärr händer allt för sällan. Vad gäller tv är jag otroligt svag för amerikanska dramaserier och har slaviskt följt alltför många.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.