Everest

Hur högt kan du klättra? Hur långt kan du pressa dig själv? Everest av Baltasar Kormákur är en verklighetsbaserad berättelse om bergsklättringsolyckan på Mount Everest 1996. Nya Zeeländaren Rob Hall, spelad av Jason Clarke, är bergsklättringsguiden som skall ta en grupp människor upp till toppen av världens högsta berg. Tyvärr går expeditionen inte riktigt som han hade tänkt sig, gruppen hamnar efter i tidsschemat och mitt i en kraftig snöstorm.

e2

I Rob Halls bergsklättringsgrupp får vi möta en kaxig rik amerikan (Josh Brolin), en nyzeeländsk brevbärare (John Hawkes) och en amerikansk journalist (Michael Kelly). Alla har olika motiv och anledningar till varför de vill nå toppen men de kan alla mer eller mindre enas i äventyret. Utöver dessa karaktärer dyker det även upp flera andra gruppmedlemmar och klättrare men det är de ovannämnda individerna som får mest utrymme i filmens berättelse. Rob Halls grupp av bergsklättrare består alltså av en rätt blandad skara individer och tillsammans skall de uppnå drömmen om att nå världens tak. En drömexpedition som snabbt förvandlas till en mardröm.

Josh Brolin, John Hawkes och Jason Clarke står för filmens starkaste skådespelarinsatser. Det är dock svårt att göra en rättvis bedömning av de andra skådespelarnas insatser eftersom deras karaktärer får mindre utrymme och har en nästintill obefintlig karaktärsutveckling. Något som också stämmer överens med filmens karaktärer överlag, vilket också gör att de olika karaktärernas öden blir mindre gripande än vad de hade kunnat bli. I mindre roller får vi bland annat se Jake Gyllenhall, Keira Knightley, Sam Worthington och Emily Watson med flera. En stark rollista som lyfter filmens något bleka manusarbete.

Everest

Regissören Kormákur har tillsammans med Salvatore Totinos foto skapat en rå och påtaglig bild över hur hemsk expeditionen 1996 blev. Inledningsvis är fotot mindre närgånget och fokuserar istället på Mount Everests fantastiskt vackra vyer. När snöstormen väl närmar sig blir fotot mer intimt, närgånget och rått. En förändring som speglar berättelsens utveckling och förhöjer upplevelsen som helhet. Det är svårt om inte omöjligt att se skillnad på vilka scener som är inspelade i alperna, studio eller på plats och när filmen är slut känns det som att vi som tittare själva har fått besöka Mount Everests ogästvänliga natur.

Everest

Everest är en vacker men hemsk historia som griper fast i tittaren och visar vad som kan hända om vi inte har tillräckligt med respekt för naturens krafter. Historien är en aning basal och enkel men resan till filmens slut är mastig och uttömmande. Detta är ingen film att se på en myslördag men det är en film som är väl värd att se. Foto och specialeffekter är fantastiska och jag som är en aning höjdrädd får magknip emellanåt. För dem som vill veta mer om olyckan på Mount Everest 1996 finns det en uppsjö av dokumentärer och böcker att djupdyka i men dem kan du gott spara tills efter att du har sett Everest.

Hur högt kan du klättra? Hur långt kan du pressa dig själv? Everest av Baltasar Kormákur är en verklighetsbaserad berättelse om bergsklättringsolyckan på Mount Everest 1996. Nya Zeeländaren Rob Hall, spelad av Jason Clarke, är bergsklättringsguiden som skall ta en grupp människor upp till toppen av världens högsta berg. Tyvärr går expeditionen inte riktigt som han hade tänkt sig, gruppen hamnar efter i tidsschemat och mitt i en kraftig snöstorm. I Rob Halls bergsklättringsgrupp får vi möta en kaxig rik amerikan (Josh Brolin), en nyzeeländsk brevbärare (John Hawkes) och en amerikansk journalist (Michael Kelly). Alla har olika motiv och anledningar till varför de vill nå toppen…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.