Eva

Eva är något så ovanligt som en Katalansk science-fictionfilm med både SAAB och Volvo representerade som de huvudsakliga färdmedlen. Låter det inte intressant?

Den katalanska regissören Kike Maíllo debuterade med Eva på Venedigs filmfestival 2011 och frågan på allas läppar var varför i hela världen hade den inte valts ut som tävlingsbidrag? Det var en film som förförde alla som såg den. Själv upptäckte jag Eva av en slump. Jag satt och kollade runt på trailers på youtube och det var ett av förslagen som fanns i kanten. Väl jag såg trailern var nyfikenheten väckt. En katalansk science-fiction hör inte till vanligheterna och det senaste jag såg och gillade från spanien i filmväg var Timecrimes. En film som jag varmt kan rekommendera er att se innan den amerikanska remaken dyker upp.

Den kända forskaren Alex Garel (Daniel Brühl) återvänder hem efter tio år för att programmera hjärnan, eller personligheten, till en ny robot. Hans bror David (Alberto Ammann) har gift sig med Lana (Marta Etura) som är Alex ungdomsförälskelse och de har en dotter, Eva (Claudia Vega), som är tio år gammal. Roboten som Alex ska programmera är den absolut mest avancerade modellen, designad att likna ett barn och Alex får uppdraget att skapa ett barns sinne med fantasi och nyckfullhet. Den första fria roboten utan begränsningar. Ett svårt uppdrag, men Alex inser att Eva är det perfekta barnet att utgå ifrån. Hon är fantasifull, nyfiken och sprallig. De börjar umgås och bit för bit börjar programmet ta form samtidigt som händelser från innan Alex försvann börjar påverka möjligheterna ifall Alex ska lyckas.

Regissören Kike Maíllo har självförtroende och det syns från ruta ett. Berättartempot är lugnt, utan actionscener och filmen drivs inte framåt med specialeffekter. Kärnan är mötena mellan människorna och robotarna där science-fictionelementen bara används för att måla upp en fond för berättelsen. Även om det är 2040 är det inte en Blade Runner- eller I, Robot-värld som möter oss. Inledningsscenen är ett propellerpassagerarplan som landar i det vintriga bergslandskapet. En Volvo 245 och en SAAB 900 som modifierats är transportmedlen som våra huvudpersonen kör omkring i. Det som avslöjar att det är en nära framtid är robotarna och det objektorienterade 3D-gränssnittet som Alex programmerar robotarnas personligheter i.

Att diskutera Eva utan att nämna Clàudia Vega som spelar henne är omöjligt. Vid inspelningstillfället var hon 10 år och hon äger varenda bildruta hon är med i. Det var sannerligen längesedan jag sett en barnskådespelerska med det här omfånget och närvaron, utan henne hade Eva inte varit komplett. Ingen skugga faller på de andra skådespelarna som även de gör mycket bra ifrån sig. Lluís Homar som spelar Alex robotbutler ska också ha ett omnämnande. En liten roll som perfekt spelad bidrar stort till filmens helhet. Kike Maíllos film dissekerar och analyserar Alex som har ett trasigt förhållande till allt och alla men försöker ändra sig och göra bättre. Maillo tror på sin film och bevisar att det går att göra dialogdrivet drama i science-fictionmiljö utan explosioner.

Hur du får tag på filmen? Jag beställde den via spanska amazon och jag har inte hittat den på Blu-ray någon annanstans. Filmen har engelska undertexter och spanskt tal.

Eva – Trailer (HD)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=EHGW0c3f0XY[/youtube]

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.