Europa Universalis IV: Rule Britannia

I augusti i år firar Europa Universalis IV fem år. Det är imponerande att en studio stödjer ett spel efter fem år och ännu mer så att de regelbundet släpper nya expansioner. EUIVs expansioner kan delas in i två delar, dels de som är lite mer än kosmetik som ger oss fokus på ett visst land eller region men inte ger spelet så mycket mer. Och sedan har vi de expansioner som gör om spelmekaniken och gör att vi spelar på ett helt nytt sätt. Rule Britannia är helt klart den andra av dessa två.

Storbritannien har varit fokus under tidigare expansioner men denna gång så bygger Paradox om öarna ordentligt. Fokus på expansionen ligger på det som gjorde England stort, nämligen sjöfart och den industriella revolutionen. Det senare är en välkommen tillkomst då det kan vara segt att spela i slutet av EUIV. Här får vi en ny resurs och möjligheter att expandera fabriker. Vi får även något som heter Innovativeness, är du först med att upptäcka något leder detta till att du får en liten bonus som med tiden kan bli större och större. Du kan också ge din flotta en doktrin som förbättrar den, det är dyrt men ger spelare en fördel.

Men det viktigaste Paradox har gjort är att ändra missions. Förut var uppdrag något som man valde och sedan glömde bort. Det fanns specifika uppdrag för ditt land men det fanns också många väldigt generiska och tråkiga som antingen var väldigt enkla eller omöjliga. Ni som spelat vet jag menar, hur många gånger har man inte börjat med att skicka en diplomat till Rom för att imponera på påven? Eller valt få 50 prestige och sedan klickat bort den direkt för man kan inte nå dit. Ännu värre var att man kunde få uppdrag som var specifika men som man just nu inte hade någon chans att klara.

Numera finns ett uppdragsträd. Det gäller för alla spelare oavsett om man köpt expansionen eller inte. Ni som köper det kommer att få specifika uppdrag för nationerna på den engelska öarna och jag misstänker att kommande expansioner kommer att utveckla detta. Dessa uppdrag ger en ökad tydlighet över vad man behöver göra och vilken bonus man får. Dessa leder sedan vidare till ett eller flera nya uppdrag som du kan ta dig an. Ett av de första uppdragen för England är att bygga upp sin armé och reserv. När man gjort detta är de två kommande uppdragen i detta träd att ta över Irland och Skottland. Det ger en bra tydlighet vad man behöver göra som land och gör det lättare att fokusera. Det är inte längre en slump om du råkar få rätt uppdrag eller inte och tar EUIV ett stort steg framåt.

Rule Britannia överraskade mig. Jag tänkte att med detta fokus på de brittiska öarna skulle denna expansion vara ytterligare en nice to have mer än need to have men de unika uppdragen fick mig helt klart att ändra uppfattning. Även om du får det omarbetare uppdragssystemet i gratis uppdateringen går gör de unika uppdragen, den industriella revolutionen och fokus på flottan det värt att investera pengarna i expansionen.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.