Erased

Ben Logan är amerikanen som numera bor och arbetar i Belgien. Detta mycket på grund av att han längtat efter en lugnare tillvaro tillsammans med sin dotter. När vi träffar på honom sprider han dock inget lugn omkring sig och de följande dagarna visar sig tyvärr bli ungefär lika fullspäckade som ett par y-frontare på en häst.

Erased 5Det nya arbetet som konsult inom avancerade larm- och säkerhetssystem i Antwerpen har Ben Logan (Aaron Eckhart, Olympus has Fallen, Rabbit Hole) haft i cirka åtta veckor och hans nyligen ditflyttade femtonåriga dotter Amy (Liana Liberato, Trust, Trespass) ser fram emot att äntligen lära känna sin far ordentligt. När Ben en morgon kommer till jobbet, av en händelse tillsammans med Amy, är det dock igenbommat och lokalerna är tömda. Vid närmare efterforskningar står det klart att hela hans avdelning tillhörande det stora internationella företaget Halgate verkar fullständigt utraderat, som om det aldrig funnits.

Erased 1Hela Bens arbete den senaste tiden är borta och likaså hans kollegor. Till en början saknas ledtrådar, men när cheferna gör sig svåråtkomliga och envist förnekar avdelningens existens och det dessutom plötsligt börjar dyka upp döda arbetskamrater på bårhuset, inser Ben att någon slags konspiration ligger och lurar och att han förmodligen är näst på tur att bli mördad. Far och dotter tvingas på flykt undan beväpnade gangsters som vill ta dem av daga och en avancerad härva rullas samtidigt upp, där paret inte kan lita på någon. När Amy upptäcker att pappa Ben besitter kunskaper inom en rad speciella områden, kommer det snart fram att han tidigare arbetat som säkerhetsexpert inom CIA.

Erased 2Erased är samma typ av euroaction som till exempel Liam Neeson-filmerna Taken och Unknown, men inte riktigt lika ”bra”. Regissören Philipp Stölzl (North Face) misslyckas kapitalt med att skapa någon slags trovärdig inramning eller råhet och luckorna i manus är dessutom fler än vad man kan leva med. Det andas billig dussinaction rakt igenom och musiken kämpar ensam för att inbilla mig att det är spännande när de stackars vilseledda huvudkaraktärerna jagas mellan Belgiens städer i blodiga kläder och med kulorna vinande kring dem.

Erased 3När man har klämt in en totalt felcastad Olga Kyrulenko (To the Wonder, Oblivion) som någon slags avdelningschef inom CIA med gammal koppling till Ben och en klurig historia med ett dyrbart patent på vift, blir situationen tillsammans med girigbukarna som vill undanröja bevis efter ett förlist fraktfartyg alldeles för tillkrånglad för denna typ av actionthriller. Med så många trådar spretande åt alla håll hade man behövt sålla bort hälften och fokusera på väsentliga delar och kanske utveckla dem istället, för att åtminstone lyckas underhålla för stunden. Tyvärr somnade jag faktiskt mitt under filmen eftersom den kändes så halvhjärtad och fick därför uttråkad börja om några kapitel tillbaka.

Erased 4Det känns ändå som att Aaron Eckhart och Liana Liberato (som ännu en gång visar att hon är en hundraprocentig replika av kollegan Madeline Carroll) gör vad de kan för att få liv i scenerna. Det är knappast deras fel att Erased får ett lågt betyg, även om Liana Liberato givetvis var mycket bättre i Trust. Visst kan jag även tycka att det är roligt med en film som utspelas i Belgien, men samtidigt känns det som att de faktiskt hade kunnat befinna sig var som helst eftersom man aldrig känner av landets närvaro i filmen trots att både Bryssel och Antwerpen passerar förbi. När det kommer till actionthrillers finns det mycket trevligare val, då Erased aldrig lyckas bli något annat än en i alla avseenden sämre Bourne-film. Även om jag inser att det är en något tröttsam liknelse, kan jag nästan lova att ni blir minst lika gäspiga av Erased.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.