Jag måste vara ärlig att jag var fundersam. Ja rätt ut sagt aningen skeptisk till ett tangentbord för över två tusen kronor. Jag antar att du kära läsare, som inte är fanatisk gamer eller pryltokig, undrar om det verkligen är motiverat. Själv satt jag nöjd med tangentbordet Logitech K120 som kostar i runda slängar lika många kronor som sin modellbeteckning.
Det första du lägger märke till när du lyfter EpicGears Dezimator X-tangentbord är vikten på 1,9 kg. Jo du läste rätt. Ett komma nio kilogram. För referens väger mitt K120 560 gram. Dezimator X intar skrivbordet där du placerar det. Du flyttar inte på det om du skulle stöta till det. Något som är mycket mer praktiskt än jag trodde. Det känns oerhört solitt och chassit är byggt i alumiunium i mycket hög kvalitet. Allt från tangenter till den vävda kabeln andas kvalitet och det uppenbart att det är premium. Dezimator X kopplas in mot två USB på din PC och gör att du får tillgång till USB-utgångar på baksidan av tangentbordet som är mer praktiska att komma åt. Rapporteringshastigheten kan väljas till 125, 250, 500 eller 1000 Hz .Det går även att koppla in 3,5mm för att få audio ut och mikrofon in på baksidan.
Första intrycket är att tangenterna upplevs höga i jämförelse med mitt standardtangentbord, men den känslan ersätts snabbt med skillnaden i att använda ett tangentbord med mekaniska switchar istället för mikrobrytare. Skillnaden är så slående (no pun intended) och stor. Exaktheten i tangentnedslagen, minimalt lagg och anti-ghosting på tio nedslag är imponerande och oerhört tydligt. I Counterstrike Global Offensive märks det extra mycket hur oerhört stor skillnaden är mellan tangentborden. Helt oväntat för mig och det bästa säljargument jag kan tänka mig. Skillnaden ligger i att tangenterna har 1,5 millimeters kontaktprecision vilket ökar känslan samtidigt som snabbt och precist nedslag möjliggörs. Varje kontakt är guldpläterad och garanterar minst 70 miljoner nedtryckningar. Givetvis är tangenterna belysta med LED och det går att ställa in styrka samt programmering av ljus på varje enskild tangent.
Till vänster på tangentbordet finns fem ”M”-tangenter som är programmerbara för macron. Tyvärr går det inte att använda dem till något annat och de hittas inte som tangenter inne i spel för att binda. Det går att programmera fyra spelprofiler genom den dedikerade mjukvaran som du installerar via nätet till Dezimator X. I mjukvaran kan du spela in macro-sekvenser du vill använda. Ovanför siffertangetdelen finns en volymkontroll som justeras genom att vrida på hjulet i önskad riktning. Den styr såklart endast volymen kopplad till 3,5 mm-ingångarna. En praktisk detalj är det medföljande dammskyddet i tyg som enkelt spänns över hela tangentbordet.
Frågan är såklart om det är motiverat att köpa ett mekaniskt tangentbord jämfört med budgetvarianten. Hade du frågat mig innan testet hade jag sagt förmodligen inte, men fördelarna med ett mekaniskt tangentbord ska inte underskattas. Visst, det är diskutabelt om man måste ha ett mekaniskt tangentbord för över 2000 kr när du kan får ett för 600-1000 kronor om du bara är ute efter skrivmaskinskänslan.
Samtidigt vet jag att tangentbord går sönder och behöver ersättas då och då vilket får mig att fundera om Dezimator X med sin fantastiska byggkvalitet faktiskt inte är ett så orealistiskt köp trots allt. Är du dedikerad gamer speciellt med FPS-fokus bör du överväga att skaffa dig ett mekaniskt tangentbord bara för att förbättra precisionen. Det är väldigt enkelt att varmt rekommendera EpicGears Dezimator X och det skulle vara helt perfekt om det gick att använda ”M”-tangenterna till annat än makros.