Enough Said

_EST1588.NEFFrånskilda ensamstående människor med barn på väg att flyga sin kos måste väl också få sin chans till romantik och lycka?

På en lagom sömnig fest träffar massageterapeuten Eva en man vid namn Albert. Det slår knappast gnistor om de båda vid första ögonkastet, men i brist på något bättre att göra går de en tid senare på en date. Efter att ha haft oväntat trevligt bestämmer de sig för att träffas igen och snart börjar de så smått att falla för varandra. Haken är bara den, för ni vet att i den här genren måste det alltid finnas en hake, att Eva samtidigt har Alberts före detta hustru Marianne som kund. Först är hon lyckligt ovetande om att den odugling till ex-make hon får höra så mycket ovett om är samma man hon just håller på att förälska sig vid, men när sanningen uppenbarar sig för henne blir det svårt att värja sig för den allt annat än smickrande bild som målas upp av honom.

Eve Hewson, James GandolfiniJag hade hört en del om Enough Said som en mer vuxen romantisk komedi med någon form av värdighet. Den fick även en del uppmärksamhet genom att vara en av James Gandolfinis sista filmer innan han dog. Sedan hade jag av någon anledning vid ett flertal tillfällen sett en bild ur filmen där de båda turturduvorna sitter bredvid varandra i en dörröppning. Bilden utstrålade något som jag gillade, någon slags genuin värme och utan att ha sett en sekund ur filmen kunde jag faktiskt köpa att en kvinna skulle kunna falla för Albert trots att han kanske inte uppfyller kraven som vanligtvis ställs på de som ska få uppleva kärlek i en amerikansk film med större namn. Det är även Gandolfinis varma charm och hur Julia Louis-Dreyfus spelar mot denna som går att filmen fungerar. Man kan faktiskt tänka sig att dessa två skulle falla för varandra och man vill någonstans att det ska gå bra. Att de sedan har en sådant där puttrigt samspel där små nedtonade repliker kan bli fantastiskt roliga gör ju att filmen egentligen redan är i hamn.

Den undviker att göra de stora scenerna eller försöka sträva efter de stora skratten och det är väl den jordnära känslan som gör att det ändå aldrig blir sockersött, hur gulliga de ändå är med varandra. Det finns en slags realistisk strävhet där hela tiden. Aspekten med att det alltid finns flera uppfattningar om en annan människa och hur lätt man kan låta sig svepas med av en sådan bara för att man råkar tycka om människan som häver ur sig den, känns väldigt allmängiltig. Kanske haltar det lite i att jag aldrig förstår varför Eva blir så extremt fascinerad av Marianne och verkar så tagen av att få vara vän med henne. Visst resoneras det lite kring att hon verkar vara ensam, något som kan få den bäste att vilja vara lite mer vän än vad personen kanske förtjänar, men det finns lite för lite i det vi får se av karaktären för att jag ska kunna köpa att någon som ändå verkar så intelligent som Eva inte ska kunna vara mer skeptisk. Samtidigt är det lätt hänt att följa med någon som ger en så mycket uppmärksamhet som Marianne ändå gör. En gnutta vidareutveckling där hade ändå kunnat göra så mycket för helhetsintrycket för min del.

Catherine-Keener-plays-the-exFör att då avsluta med lite kortfattad konsumentinformation så är Enough Said precis den romantiska dramakomedi man kan ta till när man känner behovet efter en sådan, men vill slippa allt för stora mängder sirap eller den eviga fixeringen vid unga människor utan något i bagaget.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.