En oväntad vänskap

En oväntad vänskap är fransk films senaste dundersuccé. Älskad av både publik och kritiker världen över. Nu får även vi i Sverige chansen att se denna dramakomedi på bio, och den chansen ska man inte missa.

Filmen bygger på den sanna historien om relationen mellan två diametralt olika människor. Driss som är en ung förortskriminell invandrare och Philippe som är en äldre förmögen herre. När Philippe, som är förlamad från halsen och neråt, behöver en ny assistent ser han otippat Driss som den perfekta kandidaten och sakta men säkert fäster sig de två vid varandra.

En oväntad vänskap driver inte filmmediet framåt. Den spräcker inga barriärer. Den erbjuder ingenting unikt. Allt det som filmen innehåller har vi sett innan. Ett oändligt antal gånger. Vi får kulturkrocken mellan den fattiga och obildade och den rika och belevade. Vi får busen med hjärtat av guld. Vi får alla de dramaturgiska knep vi instinktivt suckar högt åt. Vi överöses av feelgood-ögonblick och vi får t.o.m. det uttjatade skämtet om modern konst som något ”vem som helst kan få till med lite färg och en duk”. Och till råga på allt får vi också – en oväntad vänskap. Filmklyschigt i sig och den svenska titeln är så generisk att den skulle passat till alla möjliga filmer; E.T., Gremlins, Chaplins pojke, Almost Famous eller varför inte Terminator 2: Judgement Day?

Men En oväntad vänskap lyckas med det som många dramer önskar men få lyckas med till fullo – den får mig att tänka bortom struktur och ingredienser och bara lapa i mig den fröjd för själen och hjärtat som filmen är. Och det är tack vare våra två huvudrollsinnehavare – Omar Sy och François Cluzet. De två får mig att älska relationen mellan Driss och Philippe och får mig att njuta av varje scen de två delar. De förmedlar värme, charm och kärlek, allt paketerat i ett utsökt energiknippe till film. En oväntad vänskap må göra allt det där vi redan sett men filmen gör det ypperligt exemplariskt.

 

About Emil Ryderup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.