Elle

Den senaste Golden Globe-vinnaren för bästa utländska film är en stark historia som även generade en vinst för sin huvudrollsinnehavare på samma gala. Elle är baserad på den prisbelönte boken Oh… av fransmannen Philippe Dijan. Regissören Paul Verhoeven har skapat en spännande thriller om en kvinna som vägrar att bli offret i denna film. 

Filmen får en abrupt start när affärskvinnan Michèle Leblanc blir våldtagen i sitt fashionabla lyxhem i den första scenen. Leblanc är mästerligt spelad av Isabelle Huppert som genom filmen har gjort en av de starkaste skådespelarinsatserna under 2016. Efter våldtäkten tvättar karaktären snabbt av sig och återgår till sin vardag. Något i hennes förflutna gör att hon inte har något förtroende för den franska polisen och hon tänker inte låta sig själv bli något offer. På jobbet omges hon av spelprogrammerare som lyder under henne, på fritiden uppvaktas hon av sin bästa väns partner och samtidigt uppvaktar hon själv sin yngre grannes make. Dessutom skall hon hinna agera stöd till sin son som är styrd av sin flickvän, en stark kvinna som hon själv. Leblancs tallrik är mer än full med andra ord. Samtidigt som livspusslet skall gå ihop försöker hon även avslöja vem mannen är som förföljer henne. Ingen skall så styra henne, i Michèles liv är det hon som är chef.

Verhoeven har en historia av att arbeta med samhällskritik i sina filmer. Till skillnad från verklighetens mansdominerade affärsvärld, är huvudkaraktären Leblanc omgiven av svaga män. Trots att det är hon som har blivit utsatt för ett brott, är hon en av få karaktärer i filmen som visar på stark personlig integritet och styrka. Hennes anställda krigar inte fullt ut för sina personliga visioner, hennes bästa väns make faller för sin köttsliga lust och hennes granne är offer för betydligt mörkare tankar. När Michèle tar tag i situationen som uppstått suddas gränserna ut mellan vem det som egentligen är offret eller förövaren. Här i ligger också Verhoevens styrka i filmen, han tar ett känt thriller-grepp och vänder ut och in på det. Resultatet är en spännande thriller där jag som tittare har svårt att räkna ut vad som skall hända härnäst. En del i att det är svårt att räkna ut vad som skall hända i nästa scen är också att berättelsen spretar lite väl mycket. Verhoeven planterar många sidospår och till viss mån skapar det mer förvirring än belöning när påsen väl skall knytas samman.

Filmens historia ackompanjeras fint av Anne Dudleys starka soundtrack. En samling välsvarvade musikstycken med framträdande stråkar som tydligt bidrar till den stämning som Verhoeven och Stéphane Fontaines samarbete och foto skapar. Miljöerna känns både moderna och välanpassade för filmens tema. Isabelle Huppert spelar inte bara en stark kvinna i en mansdominerad yrkesvärld, hon är dessutom chef inom spelbranschen som även den är mansdominerad. Huppert prestation som Michèle Leblanc blir tydlig när hon kryssar igenom en omgivning av fåfänga och svaga män. När filmen släpptes läste jag en recension av en recensent som menade att filmen normaliserade våld mot kvinnor. Jag anser att filmen snarare belyser individen och den kvinnliga styrkan samtidigt som den blottlägger mäns brister och tillkortakommanden.

Teamet Huppert och Verhoeven visar sig vara en vinnande kombination. En stark skådespelarinsats lyfter Verhoevens steg in i en genré han kan inte känner till allt för väl. Resultatet är en gastkramande film som suddar ut gränserna för vad vi tror vi vet och samtidigt hanterar den ett ämne som i samhället kan anses som tabubelagt. Om filmen varit lite mindre spretig hade det varit en fem-poängare. Men allt som allt har filmen få brister och den är väl värd din tid, om inte bara för att se Hupperts fantastiska insats.

Den senaste Golden Globe-vinnaren för bästa utländska film är en stark historia som även generade en vinst för sin huvudrollsinnehavare på samma gala. Elle är baserad på den prisbelönte boken Oh... av fransmannen Philippe Dijan. Regissören Paul Verhoeven har skapat en spännande thriller om en kvinna som vägrar att bli offret i denna film.  Filmen får en abrupt start när affärskvinnan Michèle Leblanc blir våldtagen i sitt fashionabla lyxhem i den första scenen. Leblanc är mästerligt spelad av Isabelle Huppert som genom filmen har gjort en av de starkaste skådespelarinsatserna under 2016. Efter våldtäkten tvättar karaktären snabbt av sig och återgår till sin vardag. Något…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.