Elgato 4K 60pro – Capturecard

Capturecards finns både som interna och externa.

Capturecard är ett kort man sätter i sin dator för att ta in en bild via HDMI till sin dator. På detta kort finns det en HDMI ingång och en HDMI utgång.

Tanken är att man skall kunna få in videosignaler från tex en kamera, spelkonsol eller något annat som använder HDMI till datorn men samtidigt kunna spela som vanligt på Tvn.

Utan fördröjning kommer signalen in i datorn och ut lika fort till TVn.

Vad har man det till ?
Det kan handla om att spela in LIVE-event eller som i mitt fall vill jag kunna streama ut med min vanliga PC fast jag spelar Playstation 4. På så sätt kan jag få in bilden i datorn och på min tv samtidigt.

Installationen var väldigt enkel. Öppna upp datorn och sätt in det i en ledig PCI plats. För dig som aldrig gjort det så motsvarar det att sätta i bröd i brödrosten. Väldigt enkelt.
När man sedan startar upp datorn finns kortet synligt som en bildkälla i tex streamingprogram som OBS och Streamlabs.

Med en nedladdning från Elgatos hemsida kan jag även få upp bilden i datorn via deras programvara. Normalt brukar det vara så hög latency (fördröjningar) att man inte kan spela på datorn utan man får hålla sig på den skärm man normalt spelar på. Dock är nya 4K 60PRO så snabbt att jag faktiskt utan problem kan sitta och spela på min datorskärm direkt.  Ett stort plus.

Spela direkt i datorn. Självklart kan man köra fullskärm.

Jag har dock två problem med kortet.

1. Inte äkta passtrough. Första gången jag kopplade in det tog det mig 30minuter att felsöka. Jag fick inte upp bilden från mitt playstation.  Det visade sig att playstation själva har ett HDCP läge. Detta blockerar andra program från att ta upp HDMI signalen. Tanken är antagligen att det skall hindra folk från att kopiera filmer.

Problemet är dock att Playstation tvingar in dig i detta läge om du ska se på film eller t.ex. Netflixappen. Det hade inte skadat om den bara hindrade bilden från att bli upptagen av datorn. Problemet är att den även hindrar signalen för att gå vidare som det är tänkt. Så jag får ingen bild på min vanliga TV. Då måste jag dra om alla mina kablar varje gång jag ska se på film eller spela.

2. Eftersläpningar i ljudet. Elgato och ”alla” andra capturecards har ett problem med att ljudet och bilden blir osynkade efter en tid.  De äldre korten kan problemen komma redan efter 30min. På detta kortet upplever jag att det blir påtagligt först efter 3-4timmar. 

Googlar man detta problem så ser man att det är extremt vanligt och tyvärr gör Elgato inget för att försöka lösa problemen. För oss som streamar spel så får vi helt enkelt stoppa upptagningen och starta om den.  Elgato hade kunnat erbjuda någon digital knapp som gör omstarten enkel som en tillfällig fix, men de är inte intresserade.

Tack vare kortet kunde vi både spela och streama när vi körde LOU2 på en bio.

Så vad tycker jag om kortet?  Jo det känns stabilt i övrigt och jag använder det mycket i mitt streamande. Jag hade utan problem kunnat återlämna det på grund av problem 2 ovan, men jag har tyvärr inga bättre alternativ.
4K, 60Fps och HDR gör kortet till ett av det bästa på marknaden.
Jag har lärt mig leva med kortet och kan nu inte vara utan.

Hade de löst någon fix till ljuddelayen hade kortet fått toppbetyg.
Nu får den endast 3 av 5.


Kortet kostar idag ca 2500kr

Capturecards finns både som interna och externa. Capturecard är ett kort man sätter i sin dator för att ta in en bild via HDMI till sin dator. På detta kort finns det en HDMI ingång och en HDMI utgång.Tanken är att man skall kunna få in videosignaler från tex en kamera, spelkonsol eller något annat som använder HDMI till datorn men samtidigt kunna spela som vanligt på Tvn. Utan fördröjning kommer signalen in i datorn och ut lika fort till TVn. Vad har man det till ?Det kan handla om att spela in LIVE-event eller som i mitt fall vill…

Review Overview

Betyg

60

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.