Elementary – Säsong 1

HeroineSherlock Holmes är den karaktär som blivit mest filmad någonsin. Över 200 filmer och ett otal tv-serier. Samtidigt är det två jag tänker på, Basil Rathbones porträtt av karaktären i 14 filmer och Jeremy Brett i The Adventures Of Sherlock Holmes (senare bara Sherlock Holmes). Det är där jag lägger ribban om man skall göra karaktären. Benedict Cumberbatch har lyckats väl i Sherlock och gett karaktären lite nytt blod. Och nu är det Jonny Lee Millers tur i Elementary.

Elementary är en amerikansk tv-serie så handlingen är förflyttad från London till New York där Sherlock Holmes har precis blivit utsläppt från ett behandlingshem där han behandlas för drogmissbruk. Doktor Joan Watson anländer för att bli hans nyktra kompanjon och guida honom genom den första tiden. Men Sherlock jobbar med att hjälpa New York polisen med kniviga fall och det är inte lätt att vara nykter kompanjon till någon som hela tiden utsätter sig själv och andra i närheten för fara. Och det finns mörka hemligheter i Sherlocks förflutna som börjar dyka upp igen.elementary_season01_03

Elementary försöker göra Sherlock Holmes med sina små egenheter. Den klassiska bromance som alltid funnits mellan Holmes och Watson finns även här, fast Watson i detta fall råkar vara en kvinna. Men förhållande fungerar bra, det är kanske det som fungerar bäst i serien, hur Jonny Lee Miller och Lucy Lui faktiskt lyckas har ett bra samspel som känns naturligt rakt igenom hela säsongen. Det är inte första gången Watson har blivit en kvinna, The Return of Sherlock Holmes från 1987 var först med denna idé. Jag ser inga problem med det. Dock har jag lite problem med Watsons roll.

För mig är Watson alltid den som berättar historien, den person som för handlingen framåt och som ger Sherlock sitt utrymme att briljera. Han är på inget sätt trögtänkt men Sherlock är så pass mycket smartare än alla andra att han nästan framstår som det. Martin Freemans tolkning av karaktären är ett utmärkt exempel på en bra Watson, eller David Burke i Granadas tv-serie. Här så är Watson mer Sherlocks jämlike på många plan. Det fungerar inte riktigt, det blir aldrig den synergin mellan dem på det planet som jag hade hoppats på. Och där ligger också pudelns kärna.elementary_season01_04

Elementary är inte Sherlock Holmes, det är en tv-serie om en briljant detektiv som hjälper polisen med knepiga fall men det är inte Sherlock. Fallen är i vissa fall intressanta men aldrig de där kluriga, hjärnskrynklarande, hopplöst svåra som vi är vana vid. Därmed inte sagt att serien är tråkig eller dålig men jag lägger ribban ganska högt när jag skall se på en serie som handlar om Sherlock Holmes och Elementary når inte hela vägen fram. Dock är den sista tredjedelen av säsong 1 lovande och kan man utveckla det så kan serien ta stora kliv framåt.

Att jämföra Sherlock med Elementary är orättvist. BBC har lagt ner mycket tid på att få rätt stämning och verkligen föra karaktären in i 2000-talet på ett trovärdigt sätt. Varje säsong är också bara tre 90 minuters avsnitt. Här får 24 stycken 42 minuters avsnitt och det blir väldigt mycket utfyllnad. Underhållande, lättsmält och bra underhållning men inget jag tar med mig. Elementary är en serie som fungerar riktigt bra som avkoppling men det är inte en serie som jag kommer besöka igen om tjugo år för jag har så fina minnen av den.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.