Earth Hour: Filmtips för dig som släcker för vår miljö

Ikväll kl. 20.30 är det Earth Hour. Då är det dags att släcka ljusen hemma under en timme. Jag tänkte passa på att tipsa om riktigt bra dokumentärer som handlar om vår värld, vår miljö och vår framtid. Earth Hour handlar inte om att spara el, utan om att skicka ett budskap till beslutsfattare och politiker att agera för klimatet och vår planet.
Home (2009)
Yann Arthus-Bertrands fantastiska dokumentär Home som kom för tio år sedan håller fortfarande med ett ämne som är hetare än någonsin. Ändå har vi ändrat så lite. Home har inte bara ett fantastiskt budskap till oss alla, utan det är också en otroligt vacker film. I stort sett hela filmen är filmad från ovan med foto från över 50 länder. Det är en film som belyser de problem vi människor har skapat och skapar men Home ger oss samtidigt hopp och visar att vi kan rädda vår planet. Filmens viktiga budskap är tillgängligt för alla, du kan se Home gratis på YouTube.
Before the Flood (2016)
I dokumentären Before the Flood, som presenteras av National Geographic, får vi följa Leonardo DiCaprio som under tre år besöker fem kontinenter och Arktis för att personligen bevittna klimatförändringarna. Som FN:s fredsambassadör följer han med forskare på expeditioner och tar del av deras klimatforskning. På sin resa träffar han även beslutsfattare och politiker som berättar om svårigheterna och motståndet de möter när de berättar om klimatkrisen. Before the Flood från kan ses på Viaplay. Vill du läsa mer om Before the Flood så har min kollega Fredrik skrivit en längre recension som du kan läsa här.Earthlings (2005)
Jag börjar med en varning för väldigt starka fotoklipp i dokumentären Earthlings. Filmen handlar om hur människan behandlar djur, den är indelad i fem kapitel; husdjur, mat, kläder, underhållning och vetenskaplig forskning. Earthlings är utan tvekan den starkaste, hemskaste och viktigaste film jag sett inom området. I Earthlings får vi se mycket material som filmats med dolda kameror för att visa hur några av världens största industrier behandlar djur. Filmen presenteras av Nation Earth och kan ses gratis på Vimeo.
Så det var mina tips för framtiden. Nu släcker vi om en timme.
“We’re the first generation to know we are destroying our planet.
And we could be the last that can do anything about it.”
-Earth Hour
Vill du veta mer om Earth Hour och vad du kan göra för vår planet? Läs mer på deras hemsida.
Fler filmtips: Min kollega Mats har skrivit om en annan sevärd dokumentär på temat: An Inconvenient Sequel: Truth to Power.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.