Earth Hour 2021: En reflektion över filmåret som gått

Ett väldigt annorlunda men bra filmår trots allt

Ett år med väldigt få biobesökare, ett år med väldigt få öppna biografer men det jag såg var otroligt bra. Det känns som att 2020 blev en ny öppning för smalare film och independentfilm, dom som vågade fick plats.

Earth Hour har precis som mycket annat hamnat i skuggan senaste året och i år var jag inte ens säker på att det skulle ske, men det är på! Under senaste åren har jag skrivit inlägg inför Earth Hour här på Filmfenix, det har blivit allt från dokumentärer om vår planet till filmer som kan få oss att resa visuellt i vår vackra värld, och nu är det tid för Earth Hour igen, kl. 20:30 ikväll. Släck för vår planet!

Ett filmår med fokus på känslor och relationer

Tiden går fort, jag läste inlägget från förra året då vi var precis i början av pandemin, då kändes det som att det var något tillfälligt, men nu är vi här ett år senare och undrar när det är över. I år tänkte jag skriva om några av de filmer jag faktiskt sett på bio senaste året.

BABYTEETH
Filmen handlar om tonåringen Milla som är svårt sjuk, hon lever väldigt isolerat och har knappt några vänner. Men en dag träffar hon Moses, en ung komplicerad man med sina egna problem, och allt förändras. En väldigt fin film som inte lämnar någon oberörd. Finns att hyra på SF Anytime.

POOL
En filmatisering av Per Hagmans roman med samma namn. Filmen handlar om Johan som tillbringar sina dagar i Nice på Franska Rivieran. Där möter han den äldre kvinnan Celeste som erbjuder ett liv i lyx, men till vilket pris? Filmen fick blandade recensioner, men jag tyckte att det var en intressant film, här kan du läsa en längre recension >>
Kan hyras på bland annat Viaplay och SF Anytime.

ARE WE LOST FOREVER
En otroligt intim film som handlar om Adrian och Hampus som varit tillsammans i flera år men precis gjort slut. Ett uppbrott som blir väldigt svårt för Adrian medan Hampus är mest lättad. En väldigt fin film som belyser svårigheter med relationer och den saknad och oro man kan känna när ett förhållande är över. Regisserad av David Färdmar med Björn Elgerd och Jonathan Andersson i huvudrollerna. Kan hyras på TriArt Play.

YUNG LEAN: IN MY HEAD
En helt otrolig dokumentär och historia om Jonatan Leandoer Håstad – Yung Lean, en helt vanlig tonåring som ena dagen spelar in egna låtar på YouTube till att nästa dag bli en hyllad och världskänd hiphop-artist. Tillsammans med sitt gäng Sad Boys skapar de ett helt nytt sound som erövrar hiphop-scenen. Filmen är regisserad av Henrik Burman som följt Yung Lean under flera år och bevittnat hans framgång, hans turnéer, hans drogberoende, hans depression och psykoser och vägen tillbaka. Kan hyras på bland annat Viaplay, SF Anytime och TriArt Play.

Här kommer länkar till tidigare inlägg och mer lästips:

Filmer om vår vackra värld, filmtips Earth Hour 2020 >>
Dokumentärer om vår planet, filmtips Earth Hour 2019 >>
Om du vill läsa mer om eventet och varför vi släcker så kan du läsa mer om Earth Hour 2021på WWF >>

Jag hoppas att du släcker med mig för vår enda planet kl. 20:30 ikväll.

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.