Dum och dummare 2

1987 släpptes Beatles klassiska album ”Sgt Peppers Lonely Hearts Clubs” band på CD för första gången. Jag hängde på låset och köpte den. Skivan inleds med textraden ”It was twenty years ago today”. Och släppet på CD kom precis tjugo år efter att skivan släpptes på vinyl. På något sätt markerade detta också att Beatles musik tog sig till det kommande mediet för musik. Hur det blir med nästa steg är oklart, men i skrivande stund lyser Beatles musik nästan helt med sin frånvaro på Spotify.

dd2-03
Att jag som inte ens var född när skivan släpptes skulle ryckas med av en re-release 20 år senare borde egentligen vara mer förvånande än att jag inte riktigt rycks med av en uppföljare 20 år efter den första filmen på en film som åtminstone var en snackis när den kom. Dum och Dummare som kom 1994 tog kiss- och bajshumorn till nya höjder när gummiansiktet Jim Carrey och hans vapendragare Jeff Daniels spelar de två mentalt mindre bemedlade Lloyd och Harry. Efter detta kom en prequel 2003 som heter Dum och ännu dummare. Denna film har jag inte sett och den har inte heller Carrey och Daniels i huvudrollerna. Och 2014 var det alltså dags för Dum och dummare 2, som är en uppföljare som utspelar sig 20 år efter den första filmen, både i filmen och i verkligheten. Dessa tjugo år har Llloyd och Harry inte direkt ägnat åt att slipa sina intellekt. Lloyd har passat på att befinna sig i ett vegetativt tillstånd på en institution och Harry har skött om vännen. I ur och skur, det har inte alltid varit trevligt, men Harry är en äkta vän. Det visar sig dock att Harry har en njuråkomma som innebär att han måste hitta en njurdonator. Inför denna kris så vaknar Lloyd ur sitt tillstånd, som egentligen bara varit ett skämt. I tjugo år har han låtsats vara hjärndöd bara för att spela vännen ett spratt. I jakten på en njurdonator får de två veta att Harry har en okänd dotter och hon skulle ju kunna vara den perfekta donatorn.

dd2-01
Dum och Dummare var en film som på något sätt ändå satte någon form av avtryck. Dum och dummare 2 kommer förmodligen inte att göra det. Det är inte riktigt lika illa som uppföljaren på Blues Brothers, den med 2000 i namnet. Ska jag vara riktigt ärlig är Dum och dummare 2 egentligen inte helt under ytan utan det är en OK komedi som tyvärr mest innehåller skämt jag redan hört eller sett och som dessutom mer eller mindre är karbonkopierade från den första filmen. Min främsta kritik mot filmen är alltså att den känns helt onödig. Jag tror knappast att någon legat sömnlös och funderat vad som egentligen hände med Lloyd och Harry efter den första filmens slut. Det räckte liksom med den filmen.

dd2-02Om du väljer att se denna film kommer du säkert att skratta på några ställen, det gjorde åtminstone jag, Du kanske till-och-med plockar upp någon oneliner om du har den typen av humor. Om du väljer att inte se filmen så kan du utan tvekan sova lugnt på nätterna. Det finns inget i Llloyds och Harrys fortsatta liv som du behöver veta.

 

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.