Dum & Ännu dummare

När det har gjorts uppföljare så att ideérna tar slut så måste filmskapare hitta på prequels, alltså filmer som utspelar sig före originalet. I vissa fall så fungerar det, som Monsters University till exempel. Men den här filmen som jag nu har sett… suck… Den kommer vara svår att skrubba bort från näthinnan.

Anledningen till att jag valde Dum & ännu dummare var att jag väldigt nyligen såg Dum & Dummare 2. Jag tyckte att den var helt okej för att vara en uppföljare 20 år senare. Då slog det mig att jag hade Dum & ännu dummare i filmhyllan någonstans. Orörd.

Filmens tagline är ”När Harry Mötte Lloyd”, och det är precis vad filmen handlar om. Lloyd bor med sin pappa i skolan, där fadern även är vaktmästare. Harry bor hemma hos sin mor (som inte ens är av samma etnicitet som i uppföljaren). De unga herrarna springer på varandra på gatan och det visar sig att de är lika dum i huvudet båda två. Det är även i det ögonblicket som orsaken till Lloyd’s trasiga framtand offentliggörs. De blir vänner. Skolan ska precis börja och rektorn på skolan, som spelas av Eugene Levy’s ögonbryn, lura på en plan för att få en check med 100 000 dollar. Skolan måste ha en specialklass för mindre begåvade människor. Harry och Lloyd blir de första eleverna och får även samla ihop resten av klassen med mattanten som lärare. Så klart förstår inte de båda vännerna att det bara är fejk alltihop, men en tjej i den vanliga skolan förstår att det är något lurt på gång och försöker avslöja ögonbrynens hemska plan.

Naturligtvis så är varken Jim Carrey eller Jeff Daniels med i denna prequel, men de har ändå med en del kända ansikten, som Shia LaBeouf, Bob Saget och Cheri Oteri. Eric Christian Olsen spelar Lloyd, och gör det ändå ganska bra. Han har lyckats ta tillvara på Carrey’s gestaltning av karaktären på ett värdigt sätt. Men resten av skådespelarensemblen är väldigt, väldigt medioker. Manuset är ett tafatt försök att göra en high school komedi med redan tidigare etablerade karaktärer. Filmen hade troligtvis blivit bättre om det var en helt fristående film som inte hade någon koppling till den klassiska Dum & Dummare. Visst att karaktärerna är korkade även i den, men här har de tagit ett steg längre och de är verkligen urbota tomma i bollen.

Prequels bör ha en bra koppling till originalfilmen, vilket de inte alls lyckas med alls egentligen. Visst finns det några blinkningar mot originalet, men de är få. Bland annat Lloyd’s trasiga tand och att det åker förbi en lastbil med texten Turbo Lax på, vilket är märket på laxermedlet som Lloyd ger Harry i Dum & Dummare. Det finns även en blinkning till uppföljaren, Harry och Lloyd träffar för första gången kvinnan som nämns som Lloyds engångsligg och Harrys flickvän i uppföljaren. Men det hjälper inte, detta är en rutten film.

När det har gjorts uppföljare så att ideérna tar slut så måste filmskapare hitta på prequels, alltså filmer som utspelar sig före originalet. I vissa fall så fungerar det, som Monsters University till exempel. Men den här filmen som jag nu har sett… suck… Den kommer vara svår att skrubba bort från näthinnan. Anledningen till att jag valde Dum & ännu dummare var att jag väldigt nyligen såg Dum & Dummare 2. Jag tyckte att den var helt okej för att vara en uppföljare 20 år senare. Då slog det mig att jag hade Dum & ännu dummare i filmhyllan…

Review Overview

Betyg

20

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.