Drive

2011 var året då Ryan Gosling fick sitt stora genombrott även om en hel del känner igen honom från Dagboken eller Iskallt mord.

Själv minns jag honom från Remember the Titans där han har en mindre roll, men kanske främst från 2010 års fantastiska Blue Valentine mot Michelle Williams där jag personligen ser genombrottet i hans karriär. 2011 var inget dåligt år för Gosling med både Crazy, Stupid, Love och Maktens män förutom Drive under bältet. Något som är kännetecknande för Gosling är att han ofta väljer roller som är tillbakadragna och tysta, Att han inte Oscar-nominerades för prestationen i Drive är på gränsen till kriminellt då han verkligen visar att han är en seriös och kompetent skådespelare.

I Drive spelar Gosling mannen utan namn eller Driver som IMDB väljer att kalla honom. Han är en mystisk stuntman, mekaniker och tillika förare åt folk som utför stötar. Dansken Nicolas Winding Refn som sitter i regissörsstolen tar oss med på en klassisk hämndhistoria som är precis som många B-rullar från min ungdom. Stilen för en genomgående tillbaka till 80-talet och filmens konvolut, med filmtiteln i rosa text, signalerar tidsresan. Drive är en smart komponerad dramathriller som med enkla medel styr i rätt riktning där B-filmerna från 80-talet svängde fel. I centrum av handlingen är Gosling, likt Bruce Wayne, en mörk riddare vars våldsamma handlingar påverkar hans chanser till ett normalt liv.

-If I drive for you, you give me a time and a place. I give you a five-minute window, anything happens in that five minutes and I’m yours – no matter what. I don’t sit in while you’re running it down; I don’t carry a gun… I drive.

I filmen är Driver en man med ett hemsökt förflutet och en tom själ som undviker kontakt med andra om han kan. En dag möter han grannen Irene (Carey Mulligan) och hennes son. Han börjar förälska sig i henne och allt blir komplicerat när hennes man kommer ut från fängelset och tillbaks i deras liv. Mannen står fortfarande i skuld till de kriminella och när han försöker slå sig fri dras även hans familj in i skuldindrivningen. Driver bestämmer sig för att hjälpa familjen vilket leder vår tyste hjälte ut på en brutal och blodig resa.

Öppningssekvensen i Drive är inget mindre än fantastisk och när du lyckats banka in i skallen att filmen hade en budget på cirka 13 miljoner dollar och är en indie-rulle blir du än mer imponerad över Refns verk. Drive är visuellt kreativ och inledningssekvensen på tio minuter är nästan uteslutande filmad inifrån bilen och förarens perspektiv.

Våldet i filmen måste kommenteras. För att vara en ”vanlig” film så är våldet grafiskt och mycket realistiskt. Känsliga tittare bör mentalt förbereda sig och det är inget som barn skall se. Det finns inga utdragna Hollywood-slagsmål utan våldet är kort, brutalt och obehagligt blodigt. Våldet finns dock med av en anledning och inte enbart för underhållning, vilket ger Drive ett än mer solitt intryck.

Att ge Drive något mindre än full pott betygsmässigt går inte. Filmen är nästan perfekt i alla avseenden. Allt från den visuella stilen till musiken, av före detta Red Hot Chili Peppers trummisen Cliff Martinez, till skådespelarval är i symbios. Birollsinnehavarna måste nämnas för deras insatser är också på topp. Bryan Cranston som vi ser i TV-serien Breaking Bad spelar bilverkstadsägaren där Driver jobbar. Christina Hendricks kände jag knappt igen som low life och slampig. Oscar Isaac spelar Irenes kriminella man och Albert Brooks samt Ron Perlman återfinns i rollerna som gangsterbossar.

När Drive nu äntligen släpps på Blu-ray finns tyvärr inget extramaterial på den svenska utgåvan. De utländska utgåvorna är något bättre på den fronten där det handlar om cirka en timme totalt med olika featuretter, dock inget kommentatorspår vad jag har sett hittills. Bild och ljud är av referenskvalitet och Drive är en film som bör stå i hyllan om inte annat bara för den sakens skull. Ljudet som presenteras i 7.1 innehåller allt från tysta omgivningsljud till bilmotorer som vrålar och hjul som skriker. Soundtracket är i blandad stil men hanteras perfekt i mixen. Allt är rätt och det är en fröjd att såväl se som att höra Drive och filmen är bland det bästa jag har i hyllan med detta i avseende.

Att Drive är bland de bästa filmerna 2011 är det ingen tvekan om. Filmen är ingen actionfilm per se utan ett drama med actionelement. Om du letar efter något annorlunda i en genre om ofta går på autopilot så är Drive en film du skall köpa och behålla. Hur som helst ska du inte missa den!

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

5 comments

 1. Det är något mysko med SFs utgåva.

  Saxar detta från annan recension.
  ”Först och främst så fattas det extramaterial, Bilden är dock riktigt fin, och ljudet likaså (DTS-HD MA 7.1).
  Men angående ljudet så kan man tydligt uppfatta en del Surroundplaceringar som spegelvända… om ni inte märkt detta, så testa helt enkelt.
  Ett bra exempel är när Drivern voltar en polisbil i filmens första akt.”

  Märktes detta inte på recensionsex. eller finns det inte på alla kopior?

  Personen som skrev ovannämnda har också testat UK utgåvan och där finns inte felet.

 2. Jag har både UK och Svenska utgåvan, har inte testat den svenska, skall göra det så fort jag får tid. Låter ändå skumt att det skall gå att få till det. Själva ljudfilen borde inte vara något man är inne och pillar med. I.o.f.s så är ju Warriors bild ett exempel på felaktigt pill.

 3. Trodde i min enfald att recensenten kunde vara intresserad av eventuella misstag men trodde tydligen fel där…

 4. Har precis kollat stuntscenen och ljudet är identiskt på UK och SE utgåvan och är rätt synkroniserat tillsammans med bilden. Det är enligt mig högst osannolikt att felet bara skulle finnas med på enskilda skivor. Spegelvänt skulle det kunna bli om man kastat om höger och vänster högtalare vid inkoppling.

  Kommentarerna är inte direktkopplade till våra enskilda mejladresser så det är troligtvis så att Mats inte sett din kommentar.

 5. Vid felkopplad reciver borde felet finnas vid alla filmer :).

  Men tack för upplysningen.

  Har nu hittat flertalet kommentarer om att USA utgåvan har bättre bild än både UK och sverige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.