Draug

Jag har varit bosatt i Skåne i mer än 5 år nu, men är född och uppväxt i Hälsingland. En pärla i vårt avlånga land. Många har dock aldrig hört talas om landskapet som gett oss Lill-Babs, Peter Stormare och Agneta Sjödin. Men paret Klas och Karin kommer att ändra på det tack vare sin film Draug.

Ett kungligt följe red norrut, mot Ödmården i Hälsingland. Hakon “den förkräckige”, fogde över Sigtuna, tar hjälp av sin gamle vän Kettil för att leta rätt på följet som enligt rykten haft en missionär med sig. Med sig på sin färd har Hakon sin fosterdotter Nanna, vars ursprung leder till de djupa hälsingeskogarna. Men det kungliga följet nådde aldrig sitt mål och det visar sig vara något mörkare än stigmän och mördare som förhindrat ekipaget sitt mål. 

I början av 2016 släpptes första teasern för det som kom att bli Draug, och sedan dess har jag följt projektet, lite sporadiskt med både glädje, förväntningar och tveksamhet. Svensk independent-film brukar kunna visa en ambition som filmskaparen har, men brister oftast i manus, regi och skådespel. Vilket också var orsaken till att jag varit väldigt tveksam över filmen, men något har ändå hållit intresset vid liv. Jag kontaktade Karin och frågade om någon form av pressvisning av filmen inför kommande release. Det fanns en nyfikenhet som brann inom mig.

Jag startade filmen och möts direkt av en fängslande melodi som spelas över vackra naturbilder av Hälsingland. Bilden tyder på kvalitet och musiken likaså. “Det börjar ju bra” tänker jag och väntar på att skådespelet ska introduceras, smått skeptisk till vad som väntas. Karaktärerna spelas av mer eller mindre kända och okända skådespelare, men samtliga i ensemblen håller hög kvalitet. Glatt överraskad slappnar jag av och fortsätter njuta av filmen. Manuset är väl bearbetat och innehåller bra dialog som för handlingen framåt, vilket märks rätt tidigt och håller i sig hela filmen igenom. Här har de verkligen lagt ner hjärta och själ i berättelsen. 

Om vi ska gå in lite djupare på skådespelet så är veteranen Thomas Hedengran den som regerar. Och det är det inte bara jag som tycker, juryn för Screamfest utnämnde Thomas till bästa manliga skådespelare 2018 för rollen som Kettil. Nu har ju han visserligen varit aktiv i över 30 år. Någon som inte ens var född när han började sin bana är Elna Karlsson som spelar Nanna. När filmen spelades in så gick hon andra året på estetiska programmet, men med inriktning på dans. Klas och Karin behövde hjälp och hörde av sig till Elna, som känner paret sedan tidigare, för att spela in en teaser. Paret var så nöjd med Elnas prestation så de rollsatte henne till filmen. Så där står hon alltså bland välkända skådespelare och ska spela in en långfilm, något som hon är väldigt tacksam för.

Draug är en film som bör uppmärksammas. Under den årliga Screamfest i LA 2018 så kammades det hem två priser, bästa manliga skådespelare i Thomas Hedengran (som nämnt ovan), samt bästa musik till Klas Persson. Två välförtjänta pristagare i mitt tycke. Om man namedroppar några svenska indie-skräckisar så är de oftast engelsktalande för att nå en bred publik, men inte Draug. Den är helt på svenska, med fornnordiskt inslag samt dialekt från mellansverige. Här har de tagit vara på ursprunget och vill förmedla detta vidare till världen. 

När det gäller film i Hälsingland så har jag försökt researcha lite för att få fram några större filmer som är inspelade i landskapet. Hur många Lingon finns det i världen? och dess uppföljare är inspelade i Hudiksvall bland annat. Och så har David Fincher varit i trakten och spelat in The Girl with the Dragon Tattoo. Filmen Midsommar utspelar sig i Hälsingland, men är inte filmad där. Vad jag försöker komma fram till är att Hälsingland inte är ett landskap för film helt enkelt. Tack vare Draug hoppas jag dock att detta förändras och att det snart kommer något nytt från filmskaparparet i Bollnäs. 

Filmen släpps på blu-ray och Video on Demand 2/10-2019

Jag har varit bosatt i Skåne i mer än 5 år nu, men är född och uppväxt i Hälsingland. En pärla i vårt avlånga land. Många har dock aldrig hört talas om landskapet som gett oss Lill-Babs, Peter Stormare och Agneta Sjödin. Men paret Klas och Karin kommer att ändra på det tack vare sin film Draug. Ett kungligt följe red norrut, mot Ödmården i Hälsingland. Hakon “den förkräckige”, fogde över Sigtuna, tar hjälp av sin gamle vän Kettil för att leta rätt på följet som enligt rykten haft en missionär med sig. Med sig på sin färd har Hakon…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.