Dracula

Den nya serien Dracula är producerad av BBC och Netflix. Serien är skapad av Mark Gatiss och Steven Moffat som även gjorde serien Sherlock. Bram Stokers Dracula har filmatiserats otaliga gånger på alla möjliga sätt, romanen skrevs 1897 och Dracula har sedan dess varit vampyrens urfader.

Serien börjar i Ungern 1897, Jonathan Harker befinner sig på ett kloster. Han berättar om sin resa till Transsylvanien och sitt möte med Greve Dracula för nunnorna. Jonathan är en advokat från London som har rest till Transsylvanien för att ordna upp lite bostadsaffärer med greven. Besöket på Draculas slott blir inte riktigt som väntat. Han blir tvingad att stanna kvar, och för varje dag som går så känner han sig svagare och äldre, samtidigt som greven bara blir yngre.

Ja som ni hör så följer serien den klassiska historien om Dracula. Men ändå inte, dialogen är modern, rolig och till och med sarkastisk emellanåt. Det är starka kvinnor som får Dracula att verka mindre skrämmande, men de första två delarna följer ändå den klassiska berättelsen. I avsnitt tre händer något väldigt förvånande, historien ändrar form kan man säga. Jag gillar inte spoilers så ni slipper dom. 

Det märks att de är Sherlocks skapare som gjort denna serien, berättandet följer ett liknande mönster och det är en snygg serie med vissa unika detaljer precis som i Sherlock. Men det är något som jag inte kan sätta fingret på som inte känns rätt, det kan vara att den känns lite amerikansk trots att den är brittisk. Eller att den missar något i historien, fast varje avsnitt är en och en halv timme, den känns inte klar men jag tvivlar på att det kommer fler säsonger. Jag älskar Sherlock, det är en av de bästa serier jag sett, jag älskar inte Dracula men den är helt klart sevärd. Inte bestämt dig ännu, här är trailern:

Skådespeleriet är bra men inte fantastiskt, men jag måste säga att den danske skådespelaren Claes Bang gör sig väldigt bra som Dracula, även Dolly Wells gör sig bra som Sister Agatha/Zoe Van Helsing. I övriga roller ser vi John Heffernan som Jonathan Harker, Morfydd Clark som Mina, Matthew Beard som Jack och Lydia West som Lucy.

Lite snabba fakta:
IMDb betyg just nu 7,1
Mitt betyg: 7
Antal säsonger: 1
Kan ses på: Netflix och BBC
Trivia: Greve Draculas slott är Orava slott som ligger i byn Oravský Podzámok, Slovakien. Det är samma slott som användes i skräckklassikern Nosferatu* från 1922. 

Where there is flesh there are flies. Stay true until we meet again.

*Den tyska stumfilmen Nosferatu är den första filmade versionen av Bram Stokers Dracula, regisserad av expressionisten F.W. Murnau. Denna adaption av Dracula gjordes utan tillstånd därav är flera namn ändrade, men Bram Stokers änka stämde filmbolaget och alla kopior av Nosferatu skulle förstöras. Men en kopia överlevde, och så överlevde denna filmklassiker. 

Bilder © BBC/Netflix

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.