Downsizing (4K UHD)

Människans överbefolkning är på väg att bli ett stort problem för oss och Downsizing tar en annorlunda väg. Filmen är en satir där man har tagit en lite mer direkt approach på problemet, nämligen genom att krympa människor rent fysiskt.

I en nära framtid har en grupp norska forskare lyckats med någon banbrytande, man har hittat ett sätt krympa människor till några centimeter storlek. Planen är att under 200 år sakta fasa över människor så att alla har denna storlek och på så sätt minska överbefolkningen och vårt utnyttjande av jordens resurser. 15 år senare möter vi det gifta paret Paul och Audrey Safranek, de är en medelklassfamilj utan barn och med en hel del finansiella problem. Efter en klassåterträff där en av Pauls vänner krympt ner sig väcks tanke att göra det också. På så sätt skulle deras finansiella problem vara över och de skulle kunna leva ett bekymmersfritt liv. De skriver på pappren men i sista stunden backar Audrey ur och när Paul vaknar finner han att han är ensam i en värld där han bara är ett par centimeter kort.

Downsizing har varit ett projekt som Alexander Payne har hållit på med sedan 2004 men nu kommer till våra biografer. Det är ett ambitiöst projekt som försöker ta sig an många av våra problem vi har idag, global uppvärmning, masskonsumtion, överbefolkning, vita mäns privilegier, den skam folk känner över sin välfärd. Payne bakar in det hela i en satir som tar oss både högt och lågt. När Downsizing fungerar är den väldigt rolig och underfundig i sin bild av hur vårt samhälle fungerar. Den visar också upp den mörka sidan av teknologi där mindre nogräknade länder utnyttjar nedkrymptningstekniken för att göra sig av med störande element i samhälle. Eller hur de mindre privilegierade nedkrympta, sydamerikanerna, asiaterna, de som får städa och sköta underhållet får bo utanför de skyddade samhällena med sina skyddande tak och artificiell väderlek. Att även dessa nya samhälle som var tänkt att bli mer jämlika då vi inte behöver lika mycket resurser längre knappast blev så utan denna tanke stannade vid en utopi.

Men det finns en del av filmen som inte fungerar lika bra. Pauls kärlekshistoria med båtflyktingen Ngoc Lan Tran, som har fått en stereotypisk dialekt och agerande. Det hela känns krystat och forcerat. Som att Payne ville berätta något men inte visste hur. Eller Rolf Lassgårds karaktär Dr. Jorgen Asbjørnsen som skall framstå som någon radikal miljökämpe. Bättre då med Christoph Waltzs Duscan, en fifflare som lever det goda livet som krympt genom att smuggla in lyxvaror som folk vill ha. Han ger Paul mer perspektiv på livet och inser att folks beteendemönster ändras inte bara för att de är mindre, utan samhälle blir det samma. Han framstår först som en knöl men vi inser snart att någonstans där inne har han ett gott hjärta och vill Paul väl. Och Matt Damon gör en bra roll som Paul, en karaktär som passar honom väl.

Downsizing har stora ambitioner i sitt berättande och lyckas till stor del med detta. Jag hade aldrig tråkigt under de 135 minuter som filmen varade och den ställer många viktiga frågor kring vårt samhälle och hur vi egentligen lever våra liv.

Utgåvan: Även om Downsizing spelats in 3.4k är den färdigställd i 2k. Detta är alltså en 4k blu-ray där filmen skalats upp till 4k för att släppas på det senaste hemmediaformatet. Trots att filmen är uppskalad, finns det en noterbar uppgradering i skärpan. Den största skillnaden ligger dock i filmens färgomfång och den grymma svärtan i filmens mörkare scener. Ljudet levereras på ett stabilt digitalt 7.1-ljudspår. Utgåvans stora besvikelse är det bristfälliga extramaterialet. Filmens specialeffekter, där filmskaparna har lekt människornas olika storlekar, är som gjorda för en lång och härlig bakom kulisserna-dokumentär. Allt vi får är några kortare featurettes. I slutänden är detta bästa tillgängliga sättet att se filmen och detta är ett säkert köp för dig som tvekat. (Texten uppdaterades av Fredrik Malmquist (20/6-18)

Människans överbefolkning är på väg att bli ett stort problem för oss och Downsizing tar en annorlunda väg. Filmen är en satir där man har tagit en lite mer direkt approach på problemet, nämligen genom att krympa människor rent fysiskt. I en nära framtid har en grupp norska forskare lyckats med någon banbrytande, man har hittat ett sätt krympa människor till några centimeter storlek. Planen är att under 200 år sakta fasa över människor så att alla har denna storlek och på så sätt minska överbefolkningen och vårt utnyttjande av jordens resurser. 15 år senare möter vi det gifta paret…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.