Double Impact

double impact 01

Jag kan med en gång varna muskel- och kampsportsentusiaster att jag är fel person att skriva om den här filmen. Men ingen annan på Filmfenix verkade intresserad så jag tänkte att jag kunde vidga mina vyer lite.

Tvillingbröderna Chad och Alex separeras som spädbarn. De återförenas som 25-åringar och ska hämnas sina föräldrars död. Eller om de kämpade mot knarkhandel. Jag är inte riktigt säker.

double impact 04

På motionsanläggningen där jag simmar stänger man ner några omklädningsrum när det är lågsäsong. Detta leder till att gymkillarna hamnar i det annars så gubbiga simhallsomklädningsrummet. Man märker ganska tydligt vilka som är där för att röra sig i vattnet och vilka som är där för att bygga muskler. De som varit på gymmet gör alltid små poser när de går förbi speglar och lämnar efter sig en stank av kemikalier i omklädningsrummet eftersom de sätter klet i håret och slaskar ner sig med parfym. När de satt vax i håret avslutar de sin spegelgranskning med att böja ner hakan något mot bröstet i ett försök att se hur frisyren ser ut uppifrån tror jag. När man ser sig själv i spegeln ofta inbillar jag mig att man bygger upp en yttre självmedvetenhet. Man lär sig hur man ser bäst ut på bild. Det är en sådan kille Jean-Claude Van Damme är. Med stor sannolikhet är det gymkillarna som beundrar Van Damme eftersom de har en förståelse för vad en bra posering är. Jag kan inte se fascinationen i självexponeringen som Van Damme gör sig skyldig till genom hela Double Impact. Jag skrattar när en skurk i slutet råkar slita av Van Dammes T-shirt. Men kanske gymkillar jublar över att de än en gång får studera hans muskler. Van Damme visar gärna upp dem ur alla möjliga vinklar och visar alla sparkar han kan i slowmotion.

double impact 03

Inte ens när jag var barn såg jag meningen med filmer som den här. Jag vet att en del pojkar var väldigt fixerade av sparkar och diskuterade detaljer som jag aldrig fångar upp i filmer som den här. Det är ju så otroligt tydligt att filmens syfte är att imponera på pojkar och visa upp Van Damme. Någon handling finns det inte att tala om och jag tror inte det finns någon som upplever den som spännande heller. För att vi tittare ska veta vem som är Chad och vem som är Alex har de olika frisyrer och Alex röker cigarr. Överraskande nog tror jag inte att det hade behövts. Van Damme gör verkligen två olika karaktärer. Både hans mimik och röst skiljer sig åt beroende på vem han spelar. De yttre skillnaderna hade inte behövts. Jag hade ingen aning om att han hade den bredden. Att han inte gör någon av rollerna speciellt bra är lite värre. Alla spelar givetvis över. Jag blev glad när jag såg att gubben som hade en massa flugor fastbundna till sig i Clint Eastwoods Midnatt i ondskans och godhetens trädgård, Geoffrey Lewis, medverkade. Men han är kanske värst av allihop. När han berättar för Alex och Chad att de är bröder hinner de inte ens reagera innan han börjar gorma om att det faktiskt är sant. Det skriks ganska mycket. Till och med när Van Damme och Van Damme springer efter skurkarna i slutet skriker de ut namnen på dem. Det kan vara filmens mest givande dialog. Ett visst underhållningsvärde har Double Impact. Jag skrattade till ibland, men jag tror inte det var Van Dammes syfte. Det är en lång film också. Nästan två timmar. Den blev nog närmare tre timmar för mig eftersom jag somnade till flera gånger när jag skulle ta mig igenom scenen när Van Damme börjar slåss med sig själv. Då är det roligare när Divine knullar sig själv i Female Trouble.

Det är nog som Alexander Bard säger. Man blir dum i huvudet av att gå på gym. Det är skönt när gymkillarna försvinner från omklädningsrummet och man kan lyssna på gubbarnas diskussioner om inrikespolitik. ”Jag betalar hellre skatt till staten än ränta till banken”, var det en som sa i dag. Det tyckte jag var fint.

Jag kan med en gång varna muskel- och kampsportsentusiaster att jag är fel person att skriva om den här filmen. Men ingen annan på Filmfenix verkade intresserad så jag tänkte att jag kunde vidga mina vyer lite. Tvillingbröderna Chad och Alex separeras som spädbarn. De återförenas som 25-åringar och ska hämnas sina föräldrars död. Eller om de kämpade mot knarkhandel. Jag är inte riktigt säker. På motionsanläggningen där jag simmar stänger man ner några omklädningsrum när det är lågsäsong. Detta leder till att gymkillarna hamnar i det annars så gubbiga simhallsomklädningsrummet. Man märker ganska tydligt vilka som är där för…

Review Overview

Betyg

20

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.