Don’t Breathe

Emellanåt kommer det filmer som du inte hör så mycket om innan de släppts på bio, men när väl recensionerna börjar strömma in och folk har sett blir den en snackis. Don’t Breathe var verkligen en sådan film. Regissören hade gjort en långfilm innan, nyinspelning en av Evil Dead. Men när den film kom ut fick genomgående höga betyg, just nu ligger den på 87 % på Rotten Tomatoes.

Don’t Breathe utspelar sig skräckfilmerna nya huvudstad i USA, Detroit, behöver man ett område som en nedslitet med desperata människor räcker det att vända sig hit. Här hittar vi tre personer på fel sida om lagen, Money gruppens ledare och allmän bad guy, hans flickvän Rocky som drömmer om att flytta till Kalifornien med sin syster och Alex som mest bara verkar umgås med fel personer. Alex pappa driver ett säkerhetsföretag och trio får sina pengar ifrån att råna dem. Men aldrig för mycket, så om de skulle åka fast blir straffet inte för långt. Men en dag så dyker den stora stöten upp. En blind man i de fattigaste delarna har över 300000 dollar i ett kassaskrin, tillräckligt för att kunna uppfylla allas drömmar och mål. Men som vanligt är aldrig saker och ting så enkla som man först tror. Men tre personer mot en blind man, hur svårt kan det vara?

Don’t Breathe är en slags motreaktion mot Fede Alvarez förra film. Han tog den kritik han fick ifrån att ha gjort Evil Dead och bestämde sig för att göra en film som besvarad denna kritik. Han ville göra en film var mindre blodig, inte fokuserade lika mycket på att chockera publiken och var ett egenskrivet manus. Så hur lyckas han då? Alldeles utmärkt skulle jag vilja säga. Som vanligt när man ser skräckfilm finns det ett visst tempo och visa regler som nästan alla filmer håller sig till. Så även här men det som är skillnaden mot många andra skräckfilmer är den väldigt täta och otäcka stämningen som är nästan från ruta ett. Det finns något otäckt och tryckande som vi inte riktigt kan sätta fingret på förrän det väl är försent. Och när det är försent går det fort utför för våra huvudpersoner. Samtidigt är filmens handling som ett parti schack eller go, för varje drag som en person gör finns det ett motdrag. Det blir ett spel fram och tillbaka, skall man offra något för att få en chans att vinna längre fram?

Det är också en film där fokus i detta fall ligger på de som invaderar hemmet, inte den som bor där och tvingas försvara sig. Vi förstår snart att allting nog inte står rätt till men när väl svaret kommer så lämnar det publiken kluven. Det här kanske är Don’t Breathe stora svaghet. I ett försök att dra mattan under publiken väljer Alvarez att vrida mätare till 10 och hoppas på att vi blir chockerade. Jag blev snarare tvärtom, det var nästan något som fick mig att se sämre på filmen. Ni som sett den vet vad jag menar och jag skall inte avslöja för er andra. Det har väckt en hel del kontroverser och alla är inte helt nöjda med vad man försöker att göra. Jag förstår tanke men tycker att man kunde gjort det både snyggare och smartare.

Don’t Breathe var en trevlig överraskning. Ännu en skräckfilm som andas 70-/80-tal och tar genren tillbaka till mer av sina rötter. Skönt att se också att någon gör en skräckfilm idag som inte innehåller något övernaturligt, det var verkligen på tiden!

Emellanåt kommer det filmer som du inte hör så mycket om innan de släppts på bio, men när väl recensionerna börjar strömma in och folk har sett blir den en snackis. Don’t Breathe var verkligen en sådan film. Regissören hade gjort en långfilm innan, nyinspelning en av Evil Dead. Men när den film kom ut fick genomgående höga betyg, just nu ligger den på 87 % på Rotten Tomatoes. Don’t Breathe utspelar sig skräckfilmerna nya huvudstad i USA, Detroit, behöver man ett område som en nedslitet med desperata människor räcker det att vända sig hit. Här hittar vi tre personer…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.