Dokumentären Push vinner specialpris

Fredrik Gerttens dokumentärfilm om de globala bostadsproblemen tilldelas specialpris vid Prix Italia

Otroligt roliga nyheter om den fantastiska dokumentären PUSH och STORT GRATTIS Fredrik Gertten och WG film! Vi på Filmfenix har skrivit om filmen tidigare. Min kollega Fredrik skrev om den redan 2018 då den var under produktion, och jag hade den som toppnyhet i mina streamingtips i början av 2020 då den kom till SVT Play. Så vad är Prix Italia? Jag fick googla det, Prix Italia är ett italienskt radio- och TV-pris som delas ut varje år, det är världens äldsta radio- och TV-pris som instiftades 1948 av dåvarande Radio Italiana. Läs SVT pressmeddelande nedan och gå in och se dokumentären som nu finns tillgänglig igen på SVT Play fram till 30 juni. Det är en väldigt intressant, tänkvärd och skrämmande film om ett ämne som diskuteras för lite.

Pressmeddelande från SVT:

Dokumentärfilmen PUSH tilldelas Signis Special Prize vid Prix Italia, ett pris om delas ut av the World Catholic Association for Communication, till ett program som bidragit stort med att främja mänsklig värdighet. Senaste gången en dokumentär som SVT haft del i tilldelades detta pris var 2009 med Nahid Perssons ”Drottningen och jag”.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Push vinner Prix Italia. Push ställer den brännande frågan om vem som ska ha rätt att bo i världens städer, en global problematik som är mycket relevant även i Sverige. Fredrik Gertten är en av våra mest framstående dokumentärfilmsregissörer och både han och filmen är verkligen värda detta fina pris. Axel Arnö, tf programchef SVT Dokumentär

– Vi på WG film är väldigt stolta över den fantastiska resa som vår film PUSH fått över världen. Redan nu visad i över 50 länder. Prix Italia-priset värmer extra eftersom det också skiner på vår mest trogna samarbetspartner SVT och andra public service-bolag som har medfinansierat filmen. Margarete Jangård, producent WG film

Filmens regissör Fredrik Gertten är på plats i Milano och tar emot priset.

– En stor glädje att vår film tar hem ett så klassiskt TV-pris. Det är en film som berättar om en politisk och ekonomisk verklighet som plågar medborgare i många länder. Jag hoppas förstås att filmen nu kan få möta en ännu större publik. Att samtalet om bostadskris och ojämlikhet fördjupas.

быстрый займ без отказа и проверок

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.