Dog Days

Efter de två första delarna i Paradistrilogin och i väntan på den sista, Paradis: Hopp som har biopremiär i september, ligger det nära till hands att ta en titt på Ulrich Seidls tidigare filmer. Hunddagar från 2001 är utgången i Sverige så jag fick vända mig till den brittiska utgåvan med titeln Dog Days.

hundstage03

Hunddagar utspelar sig under en varm helg i Wiens utkanter. I anonyma hus utan personlighet bor människor som inte är snälla mot varandra. Värmen kanske till och med lockar fram en ännu sämre sida hos dem.

hundstage05

Det är svårt att beskriva handlingen i Hunddagar eftersom den är så fragmentarisk. I stället försökte jag hitta någonting som är gemensamt för individerna vi träffar i filmen. Kontrollbehov är i mina ögon den tydligaste röda tråden. Männen vill kontrollera sina kvinnor, en man kontrollerar vikten på de fabrikspaketerade varorna han köper för att veta att han inte blir lurad, de vill kontrollera den hemska omvärlden genom att installera larm och stackars Anna försöker förstå världen genom att ha kontroll över vad som är populärt och vanligt.

hundstage01

Anna spelas av Maria Hofstätter från Paradis: Tro. Liksom de övriga karaktärerna i Hunddagar har hon inte något namn i eftertexterna utan refereras till som Liftaren. Och det är just det hon gör: liftar. Hon har inte något speciellt mål förutom att hon vill åka bil och prata med människor. Och pratar gör hon oavbrutet. Hon driver människorna till vansinne med sina ointressanta fakta om reklamjinglar och vilka matbutiker som är vanligast. Eftersom hon inte känner till gränserna för vad man ska tala med främlingar om blir de väldigt ansträngt i bilarna när hon vill tala om de tillfälliga bekantas övervikt, sexliv och eventuella inkontinens. Dessa obekväma situationer är typiska för Hunddagar.

hundstage07

Precis som i Ruben Östlunds Gitarrmongot finns det en farlig och förbjuden atmosfär i Hunddagar. Man vet inte riktigt vad karaktärerna kan ta sig till då de verkar sakna gränserna för vad som är allmänt acceptabelt. Riktigt obehagligt blir det när en kvinna får besök av sin älskare som oväntat även tar med sig sin berusade vän. En annan kvinna, spelad av Claudia Martini från Michael Hanekes 71 fragment, har en udda överenskommelse med sin före detta make. De bor båda kvar i samma hus men låtsas inte om varandra. Kanske de håller fast vid huset eftersom det är ett minne av deras barn som dött i en bilolycka.

hundstage02

Hunddagar är inte en film för alla. Den liknar mer ett mörkt tillstånd än en handling. Människor är elaka mot varandra och även när elakheterna skildras med en humoristisk ton fastnar skrattet i strupen eftersom man känner att en allvarlig konsekvens lurar runt hörnet. Paradis: Kärlek är fortfarande min favoritfilm av Seidl, kanske för att det var den första jag såg, men även i Hunddagar som han gjorde i början av sin spelfilmskarriär (han var dokumentärfilmare till en början) finns det fina tablåfotot som växelvis byts ut till en handhållen kamera som jag tyckte så mycket om i Paradis-filmerna.

hundstage06

Händelserna i Hunddagar är starka, intressanta och hemska men det fragmentariska berättandet knyts inte ihop tillräckligt mycket för min smak. Innan jag tog disken ur spelaren ville jag titta närmare på första scenen i filmen och upptäckte att en karaktär som dyker upp senare i filmen fanns med även där. Kanske karaktärerna i Hunddagar kopplas ihop oftare än jag uppfattade efter att ha sett den en gång. Filmen får helt enkelt vara ett pussel som jag lägger färdigt nästa gång jag ser filmen.

Efter de två första delarna i Paradistrilogin och i väntan på den sista, Paradis: Hopp som har biopremiär i september, ligger det nära till hands att ta en titt på Ulrich Seidls tidigare filmer. Hunddagar från 2001 är utgången i Sverige så jag fick vända mig till den brittiska utgåvan med titeln Dog Days. Hunddagar utspelar sig under en varm helg i Wiens utkanter. I anonyma hus utan personlighet bor människor som inte är snälla mot varandra. Värmen kanske till och med lockar fram en ännu sämre sida hos dem. Det är svårt att beskriva handlingen i Hunddagar eftersom den…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.