Doctor Sleep (4K UHD)

Doctor Sleep, uppföljaren till Stephen Kings The Shining har anlänt för hemdistribution. Ewan McGregor spelar den nu vuxna Danny Torrence som efter händelserna på Overlook Hotel aldrig riktigt hämtat sig. Är det här en uppföljare vi verkligen behöver?

Ja, nu skrev ju Stephen King novellen med samma namn som släpptes 2013, så det är väl egentligen han som ska ha frågan – måste ha det förklarat för oss vad som hände med Danny och hans mor efter The Shining? Räcker det inte med det slutet som var, så kunde man själv föreställa sig hur det gick? Nu stäcker sig ju boken en anings längre än filmadaptionen, men det är ju inte flera år efteråt den tar slut. Personligen gillar jag att få se mer. Nästan jämt är jag av den uppfattningen. För att applicera det på en film som varit i ropet nyligen så är det ju sluter på Joker (2019) – många menar att det är ett perfekt slut medan jag själv önskar, önskar, önskar en uppföljare. Nu blev han ju precis Jokern, men hur är han efter att ha varit Jokern i ett par år?

Samma utvecklingskurva som jag önskar mig i Joker får man se i Doctor Sleep. Unge Jack Torrance har gått i sin fars fotspår och har ett liv kantrat av alkohol. När vi får lära känna honom ordentligt har han genom AA-möten varit nykter alkoholist i åtta år och har fått smeknamnet Doktor sömn då han har förmågan att tala med och lugna ned äldre människor som ligger för döden. Samtidigt får vi följa två andra karaktärer. Å en sidan har vi ungdomen Abra (Kyliegh Curran) som även hon kan ”Shine”. Ja, den förmågan som Danny besitter. Hon lyckas ta kontakt med Danny via deras gåva, men hon lyckas även få kontakt med en religiös kult, The True Knot, vars agenda är att åka runt i USA och döda barn med samma gåva som Danny och Abra och suga ut deras ”shine” (alla som läst eller sett något av Stephen King vet om att gubben väljer övernaturlig skräck framför vardagsrealismskräck). Denna kult leds av svenske Rebecca Ferguson som spelar Rose The Hat, och hon gör det på ett ypperligt sätt. Rose och hennes kult jagar både Abra och Danny då de besitter så mycket ”shine” att det knappt är möjligt.

Danny (Ewan McGregor) utanför balsalen återigen.

Det jag hoppades på innan jag slog på filmen var att det skulle återfinnas en hel del referenser till The Shining (1980), och även kanske till miniserien King själv regisserade -97, och den önskningen slog verkligen in. Bland annat gör den kanske vidrigaste, läskigaste och otäckaste monstret/spöket som någonsin varit med i en film comeback. Jag pratar naturligtvis om kvinnan i badkaret. Oj, vad den kvinnan har skrämt slag på undertecknad genom åren. Gåshuden kommer ibland när jag bara kommer att tänka på henne. Förutom att spöken man sett förut kommer tillbaka återvänder vi även till Overlook Hotel, och då slår ju mys- och nostalgimätaren i absoluta toppen. Här har regissör Mike Flanagan lyckats ordentligt, för här är filmens absoluta höjdpunkt.

Nostalgin är på topp många gånger i Doctor Sleep.

Helhetsintrycket är att Doctor Sleep är en helt okej uppföljare till The Shining, men det beror mycket på referenserna som görs till originalet. Kulten som jagar Abra och Danny är spännande till en början, men sedan undrar man ifall den verkligen lämpar sig bra i en The Shining-uppföljare och blir därefter en lättare axelryckning. Tyvärr kretsar ju större delen av filmen kring kulten, så första och sista delen är det klart bästa och mest intressanta. Mitten blir mycket av en transportsträcka, och i och med att filmen över tre timmar och trettio minuter så är det en riktigt lång sträcka. Förutom nostalgin och blinkningarna mot The Shining tar jag även med mig skådespelarinsatserna från Ferguson och McGregor som var riktigt bra.

Utgåva

Doctor Sleep är en riktigt trevlig utgåva som bjuder på det man hoppas att en 4K-rulle ska göra. Och vad är då det? Jo, riktigt vass bild med bra svärta, som ju är ett måste egentligen i mörka filmer som den här, och tack vare Dolby Vision är skärpan och färgerna i de mer ljusare partierna riktigt trevliga. Det finns en Directors Cut-utgåva som är 30 minuter längre, men den återfinns tyvärr enbart på Blu-ray-skiva. Att det finns med en Directors Cut-utgåva får ju räknas in när man kikar på extramaterialet på denna utgåva, och förutom den återfinns även en klassisk Making of-dokumentär. Trevligt extramaterial med andra ord, en halvtimme lång Directors Cut är alltid väldigt trevligt, minus för att den bara på Blu-ray dock.  

Doctor Sleep, uppföljaren till Stephen Kings The Shining har anlänt för hemdistribution. Ewan McGregor spelar den nu vuxna Danny Torrence som efter händelserna på Overlook Hotel aldrig riktigt hämtat sig. Är det här en uppföljare vi verkligen behöver? Ja, nu skrev ju Stephen King novellen med samma namn som släpptes 2013, så det är väl egentligen han som ska ha frågan – måste ha det förklarat för oss vad som hände med Danny och hans mor efter The Shining? Räcker det inte med det slutet som var, så kunde man själv föreställa sig hur det gick? Nu stäcker sig ju…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

80

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.