Devil May Cry: HD Collection

Denna generations av konsoler har haft gott om riktigt bra spel. Men de sista åren har ett nytt koncept smugit sig in, HD Collection. Ta spel från PlayStation 2-eram fräscha upp grafiken, släng på lite trophies/achievements och voilà en ny produkt. Och uppenbarligen är det något som fungerar mycket bra, vi har fått se Metal Gear Solid, Jak & Daxter, Prince of Persia, Splinter Cell för att nämna några och fler lär komma under det närmaste året.

För spelbolagen är det ett lätt sätt att tjäna några extra kronor på en gammal produkt och för oss spelare är det ett bekvämt sätt att återuppleva gamla klassiker eller prova dem för första gången. Jag kan se att detta har potential även i framtiden och bolagen lär fortsätta trycka ut titlar så länge behovet finns. Men nog om det, nu skall vi fokusera på anledningen till att ni läser detta, Devil May Cry (eller DMC). Förra generationen hade gott om banbrytande spelserier som för alltid skrev om spelkartan. Kanske för att det var första gången man hade en tillräckligt kraftfull konsol där man kunde förverkliga sina ambitioner.

Devil May Cry är ett typiskt exempel på detta. Med en handling som är dummare än ett tåg och en huvudkaraktär som är coolare än alla dåliga actionfilmer från 90-talet tillsammans var DMC olikt mycket annat som hade kommit tidigare. Lägg till en otrolig intensitet i striderna och möjligheten att använda flera vapen samtidigt och du har något unikt. Idag känns dock DMC inte lika fräscht, kanske beroende på att det har haft så många kloner genom åren, alla God of War, Ninja Gaiden etc. har DMC att tacka för sin framgång. Sedan är kameran ett stort problem, en fixerad kamera som ibland hamnar på de mest obegripliga ställen hjälper inte till, det är snarare ett stort störningsmoment. Även fienderna känns ovanligt daterade och många av dem rent utsagt tråkiga, inklusive vissa bossar. Den berömda svårighetsgraden påverkas helt klart av kameran men Easy som du kan byta till är löjligt enkel, då räcker det med att hamra på en knapp för att klara spelet. Inte särskilt inspirerande. Det är lätt att vara för kritisk 2012 över ett spel som kom ut 2001 och när man accepterat alla dessa saker är DMC riktigt underhållande även om spelets ålder märks.

Devil May Cry 2 är samlingens onda bastard. Dante är lika cool som vanligt och hanterar sina vapen med samma grace som i det första spelet. Men fienderna är inte alls lika bra, för att DMC skall fungera måste motståndet vara tufft, du måste utmanas att variera din anfallstaktik. Här kan du slå på knapparna för allt vad du är värd och på så sätt klara nästa alla strider, det finns ingen finess alls och då blir DMC inget bra spel. Det finns gott om spel som är sämre än DMC 2 men jämfört med de andra två är detta samlingens svagaste kort.

Devil May Cry 3 är snarare tvärtom. DMC 3 är ökänd för sin svårighetsgrad, det är ett spel som pressar spelaren till brytpunkten och sedan en bit till. Men det är också ett spel som ger dig mer leksaker och spelstilar. Nu kan du välja hur du vill slåss, Trickster ger dig fler sätt att undvika attacker, Royal Guard handlar om counters, Swordmaster och Gunslinger ligger fokus på respektive vapen. Och under spelet gång kan du låsa upp fler stilar. Det finns också gott om vapen och hela spelet är byggt kring att utnyttja dessa tillsammans med din spelstil. DMC 3 är kanske det bästa som Capcom någonsin gjort, ett spel som belönar spelaren mångfalt om och om igen.

Vad det gäller denna HD-samling är just HD i spelet synnerligen varierat. Menyer och mellansekvenser ser ut att inte alls fått någon behandling medan själva spelen ser betydligt bättre ut. Är det värt att köpa Devil May Cry: HD Collection? Ja det beror på, DMC är helt klart en vattendelare, för lika bra som spelen är, lika frustrerande svåra kan de vara och det är inte alla som orkar sätta sig ner och lära sig kontrollerna och få spelmekaniken att fungera. Men är du beredd att investera tid i detta har du flera roliga timmar framför dig.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.