Det Sjunde Inseglet

– Vem är du?

– Jag är döden.

– Kommer du för att hämta mig?

– Jag har redan länge gått vid din sida.

Denna ordväxling har ni väl aldrig hört förut? Jo jag trodde väl det. Om inte i sitt originalutförande så har nog åtminstone varenda Svensk hört eller sett någon av de ändlösa parodier som uppkommit genom åren.

Dessa repliker är de första som uttalas av Det Sjunde Inseglets två huvudpersoner riddaren Antonius Block spelad av Max von Sydow och Döden gestaltad av Bengt Ekeroth. Under filmens gång så kommer vi även att få träffa Antonius väpnare Jöns briljant gestaltad av Gunnar Björnstrand, Skådespelarna Jof, Mia och Skat spelade av Nils Poppe, Bibi Andersson och Erik Strandmark.

Filmen börjar på en strand där Antonius Block och Jöns nyss hemkomna från ett korståg i det heliga landet tar igen sig inför den fortsatta vandringen hemåt. Antonius Block träffar på en viss svartklädd herre med vitt ansikte och den tidigare nämnda ikoniska ordväxlingen äger rum. Antonius som inte är redo att möta döden riktigt ännu utmanar honom på ett parti schack på villkor att han får behålla livet om han vinner. Detta Schackparti kommer att fortsätta spelas i omgångar under resans gång tills vi slutligen har en segrare men vem det blir tänker jag inte avslöja.

Resan fortsätter genom ett pesthärjat Sverige och allt eftersom ansluter sig fler och fler till vår Riddare tills vi slutligen har en karavan beståendes av en riddare, en väpnare, två skådespelare och deras lille son, en piga och en smed med fru. Ett följe som plockat ur valfritt rollspel med döden själv som den slutgiltiga fienden.

Med sin 17:e långfilm så slog Bergman verkligen huvudet på alla spikar i kistan. Den behandlar många ämnen från hans tidigare filmer som religion, sorg och ånger. Men det är även en film fylld av glädje och humor framförallt ordväxlingarna mellan Jöns och Smeden Plog (Åke Fridell) är komedi med en träffsäkerhet som är lika rolig idag som för 59 år sedan.

Det sjunde inseglet var även den film som satte Max von Sydow på kartan som en skådespelare av högsta klass. Han gestaltning av Antonius Block har ett djup och en inre smärta som nästan går att ta på.

Bergman presenterar även tillsammans med sin kameraman ett medeltida Sverige som är extremt trovärdigt. 50tals filmer som utspelar sig under medeltiden har ofta en väldigt artificiell look där allt ser ut som att det hör hemma på en scen men i det sjunde inseglet känns allt äkta trots att alla scener utom två är filmade i studio och på bakgården till studion.

Personligen så tycker jag att Det Sjunde Inseglet är Bergmans bästa film och en av de bästa filmer som någonsin gjorts. Den har ett djup och behandlar stora existentiella frågor men den innehåller även en stor dos humor och en historia som funkar utmärkt även på ytan om de djupa frågorna inte är för dig. Har du aldrig sett en Bergmanfilm förut så tycker jag att det är här du ska börja.

Det Sjunde Inseglet finns tillgänglig på SVT Play till och med den 19:e Augusti

Som avslutning så vill jag lämna er med min personliga favoritparodi på inseglets ikoniska scen.

– Vem är du? – Jag är döden. – Kommer du för att hämta mig? – Jag har redan länge gått vid din sida. Denna ordväxling har ni väl aldrig hört förut? Jo jag trodde väl det. Om inte i sitt originalutförande så har nog åtminstone varenda Svensk hört eller sett någon av de ändlösa parodier som uppkommit genom åren. Dessa repliker är de första som uttalas av Det Sjunde Inseglets två huvudpersoner riddaren Antonius Block spelad av Max von Sydow och Döden gestaltad av Bengt Ekeroth. Under filmens gång så kommer vi även att få träffa Antonius väpnare Jöns…

Review Overview

Betyg

100

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.