Den nakna pistolen

David Zucker, Jerry Zucker och Jim Abrahams samarbete under 80-talet gav oss komedierna Titta vi flyger, Top Secret!, min favorit Hjärtlösa typer och Den nakna pistolen. Innan dess hade de skrivit manus till The Kentucky Fried Movie. I sina tre första egna filmer delade alla tre regissörsrollen. Men när det blev dags för Den nakna pistolen regisserade David Zucker själv.

den nakna pistolen 04

Drottning Elizabeth ska besöka Los Angeles och detektiv Nordberg (O.J. Simpson) har blivit skjuten när han försökt sätta stopp för heroinhandel. Två händelser som till synes inte har något samband. Inspektör Frank Drebin (Leslie Nielsen) som har till uppdrag att stå för säkerheten under drottningens stadsbesök upptäcker att mannen som är orsaken till att hans kollega ligger på sjukhus även planerar att mörda drottningen.

den nakna pistolen 03

Den nakna pistolen är en film man blir glad av. Till skillnad från moderna parodifilmer bygger inte skämten på regelrätta plagiat från filmerna som parodieras. Det kan givetvis vara så att jag inte sett filmerna som David Zucker parodierar, men jag uppfattar det som mer generella parodier. När det ska drivas med film noir görs det genom musikläggningen, voiceovern och den ensamma mannen som promenerar på regniga trottoarer. Det är en stämning som fångas snarare än ögonblick från enskilda filmer. Detta gör att filmen fortfarande håller trots att skämt om säker sex och jättekondomer kanske inte är så aktuella 2013. Med sina 25 år på nacken är det främst den inledande scenen där Drebin infiltrerat dåtidens USA-fiender som känns aningen för tidstypisk. Jag tror inte man kommer att kunna titta på Scary Movie-filmerna om 25 år och tycka att de fortfarande håller lika bra som Den nakna pistolen.

den nakna pistolen 01

Inledningsvis kände jag mig lite besviken på Den nakna pistolen. Jag blev ledsen över att jag inte tyckte den var lika rolig längre. Det här är trots allt en av filmerna som jag brukar räkna upp när man talar om de roligaste komedierna. Många av skämten i filmen har gått från att vara roliga till att enbart vara dumma. Jag minns hur jag och min kompis Johan som 11-åringar skrattade oss fördärvade när Nordberg blev skjuten och sedan ramlade in i en nymålad dörr, brände sig på en panna och så vidare. 2013 är det bara idiotiskt och tråkigt. Däremot tycker jag fortfarande introduktionen av Priscilla Presleys karaktär är rolig. Jag är mer än lovligt förtjust i scener där människor som vill vara sexiga eller röra sig värdigt plötsligt råkar ut för olyckor.

den nakna pistolen 02

Filmen blev som tur var bättre. Det är främst tre scener som alltid sticker ut och som jag nog aldrig kan se för många gånger. Den första är när Drebin måste ta hjälp av en övningskörare när han ska följa efter en misstänkt. Gubben som spelar körskoleläraren är makalöst rolig. Nästa scen är det obligatoriska motaget där Jane och Frank spenderar en dag tillsammans. Alla skämten är kanske inte så roliga, men i kombination med musiken är det ett feel good-ögonblick som är omöjligt att motstå. Till sist har vi hela den avslutande akten på baseballarenan. Leslie Nielsens version av den amerikanska nationalsången har lämnat ett så bestående intryck hos mig att jag alltid hörs hans röst i huvudet när jag hör någon framföra ”The Star-Spangled Banner”. Det som ger avslutningen extra krydda är drottningens närvaro. Krocken mellan amerikansk folklighet och det brittiska kungahuset är underbart skildrad när drottningen gör vågen, skickar vidare läsk och tittar på vulgärt sportvåld.

den nakna pistolen 07

Jag tror minsann att Paramount är orsaken till att man använder ordet barebone om DVD och Blu-ray. De har alltid varit snåla med extramaterial och den tekniska kvalitén på deras utgåvor av äldre filmer är sällan någonting som har kunnat jämföras med behandlingen som Warner brukar ge sina katalogfilmer. På Den nakna pistolen har de inte ens inkluderat kommentarspåret som fanns på DVD:n. Uselt. Men filmen ser finare ut än tidigare. Färgerna är inte lika bleka som de varit förr. Om man inte sett Den nakna pistolen eller redan tycker om den borde en investering vara självklar med tanke på priset den säljs för.

David Zucker, Jerry Zucker och Jim Abrahams samarbete under 80-talet gav oss komedierna Titta vi flyger, Top Secret!, min favorit Hjärtlösa typer och Den nakna pistolen. Innan dess hade de skrivit manus till The Kentucky Fried Movie. I sina tre första egna filmer delade alla tre regissörsrollen. Men när det blev dags för Den nakna pistolen regisserade David Zucker själv. Drottning Elizabeth ska besöka Los Angeles och detektiv Nordberg (O.J. Simpson) har blivit skjuten när han försökt sätta stopp för heroinhandel. Två händelser som till synes inte har något samband. Inspektör Frank Drebin (Leslie Nielsen) som har till uppdrag att stå för säkerheten…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.