Den 7:e dimensionen

Hur gick det för pojkarna i Döda poeters sällskap? Ethan Hawke blev Ethan Hawke och Robert Sean Leonard var med i sevärda Swing Kids och är nu större än någonsin genom sin roll som Dr. James Wilson i TV-serien House. Josh Charles gjorde Den 7:e dimensionen. En produktion från några bröder som heter Rao och aldrig fick göra film igen.

En arkeolog öppnar en djup grav och tar en spira från händerna på ett skelett. Han har dock förföljts av några kostymklädda män som tar spiran ifrån honom, men när de försöker tvinga honom att avslöja var den andra delen är vägrar han. Tjugo år senare träffar vi Joe (Josh Charles) på en fest där han hoppas att en tiopoängare, som oförståeligt nog kollat in honom hela kvällen, kan vara tjejen som får honom att komma över sitt ex. När hon, Laura (Andrea Roth från Rescue Me) lika oförståeligt dyker upp i Joshs sovrum visar det sig att hon mest är ute efter kristallen runt hans hals. Minnet från hans far visar sig vara en nödvändig del till en artefakt som kan hjälpa till att frige Lauras förslavade dimension. Laura tar Josh till den pensionerade dimensionsagenten A.T. som, när han får veta vem Joshs far är, för dem till spiran som finns på ett museum i staden. Kuratorn på muséet, Ferris (Stuart Wilson från Enemy of the State), som är den som förslavat Lauras folk och dödat Joshs far, så när artefakten är komplett är en ödesmättad jakt genom dimensionerna igång.

Vad kan ha gått snett här då? Bröderna Krishna och Raman Rao hade tidigare mest hanterat kameror och ställt in ljus på olika filminspelningar, men nu hade de skrivit ett ganska ambitiöst manus för ett litet videoäventyr. När Rutger Hauer låstes till projektet var finansieringen hemma och att låta Krishna regissera själv kändes säkert både effektivt och ekonomiskt. Kanske märkte producenterna först vid klippningen att det var här de misstog sig. Rent hantverksmässigt är Den 7:e dimensionen nämligen bland det mest patetiska du någonsin kommer uppleva. Finns det inte tillfällen där du känner att du kunnat göra någon scen på tio olika sätt som alla blivit bättre, bör du kolla ditt pass för att se om det är tyskt och du heter Boll i efternamn.

Josh Charles kan vara den svagaste huvudrollsinnehavaren jag sett i en film. Jag har sett många sämre skådespelare men någon så malplacerad i framsätet på en film har jag aldrig upplevt. Jag satt hela filmen och hoppades att Rutger Hauer skulle kliva fram och ta över från Charles, som man aldrig ens skulle sett på en fest likt den i filmens inledning. Hauer spelar dock en ren mentor här, vilket känns märkligt då han bara var 52 år och knappast borde ha backat för lite action. Sen är det kul att se Jack Black i en tidig roll som Joes slacker-polare.

Den 7:e dimensionen har mycket gemensamt med Jumper, fast att man här hoppar mellan dimensioner istället för platser. Det visar sig snart att man egentligen inte behöver staven med kristallen för att byta dimension, utan det är mest om man är många samtidigt (t.ex. den armé som Ferris pratar om men som man aldrig får se). Miljöerna som representerar de olika dimensionerna verkar filmmakarna haft fullständigt stöd att hitta, så länge de ligger inom 3 timmar från Los Angeles. Lösningen är att använda sig av olika filter och kalasfula specialeffekter tills man knappt ser vad som händer.

Den 7:e dimensionen, eller originaltiteln Crossworlds som i alla fall inte hittat på ett nummer då man knappast får se fler än max fem dimensioner, är en dålig film. Samtidigt är den inte jättetråkig, så vill du se mer Rutger Hauer och har sett de större filmer han gjort i Holland och USA, kan du börja skräpracet här.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.