Death Wish 4: The Crackdown

-Who the fuck are you?” frågar en av de maskerade ligisterna som just försökt våldta en kvinna i ett parkeringshus, ”-I’m Death” svarar Paul Kersey innan han sätter en kula i honom. Vid det här laget är det inget snack om att han talar sanning, då Mr. Vigilante börjar kunna mäta sig med Jason Voorhees i antal lik på sitt samvete. Och fler ska det bli.

320Mot bättre vetande har Kersey inlett en relation med en ny kvinna, trots att han borde lärt hur det kommer att sluta. Den här gången är det kvinnans dotter som hastigt avlider av en kokainöverdos, något som väcker den pensionerade hämnaren till liv. Efter att ha gjort processen kort med langaren som sålde drogerna till styvdottern kontaktas han av tidningsmogulen Nathan White som visar sig förstå precis hur han känner det efter att ha förlorat en närstående på samma satt. Den rike White har inte bara ett brett kontaktnät och stora summor pengar till sitt förfogande, han bär även på ett starkt hämndbegär. Kersey övertalas inte speciellt motvilligt att slå ut de två ledande knarksyndikaten i Los Angeles, men två poliser har fått vittring på honom och tar upp jakten.

Om föregångaren Death Wish 3 var nästan helt lobotomerad serietidningsaction tar denna fjärde del några försiktigt tassande steg tillbaka mot trakterna där åtminstone Death Wish II rörde sig. Den personliga anknytningen för Kersey är i alla fall inledningsvis starkare, vilket gör det hela några stråk mörkare än föregångaren. Samtidigt är det uppenbart att en viss tv-serie vid namn Miami Vice hade dykt upp, då knarkkungar med sydamerikanskt utseende och Uzis är betydligt mer frekventa än osannolikt stora revolvrar eller gatugäng utan några som helst ambitioner.

DW4-01Inledningsvis under filmens första timme har jag betydligt roligare än vad jag hade vågat hoppas på. Känslan av personlig, ångestdriven vendetta, tillsammans med den nya touchen med en uppdragsgivare och klassiska skurkar med kokainfester vid stora pooler under den gassande solen i Los Angeles känns kul. Bronson spelar sin roll på det sätt man kan förvänta sig och det duger. Skurkarna känns som hämtade ur vilken klassisk 80-talsaction som helst, där de dessutom verkar ha det riktigt gott ställt och är på väg till en opera när de drabbas av Kersey, till skillnad från att ha trakasserat någon gammal dam på gatan som i de tidigare filmerna. Under sista tredjedelen är det tyvärr snarare så att ångan går ur Death Wish 4 än att det stegrar mot något slags klimax. Sidointrigen med Kerseys flickvän som jobbade med en tidningsartikel om droger försvinner helt och allting snitslas ut väldigt prydligt mot ett slut som känns alldeles för välbekant, trots att det nog försöker överraska vid mer än ett tillfälle.

Som gammal hederlig 80-talsaction med testosteron, obefintlig intelligens och med en lagom apatisk gubbe i huvudrollen fungerar den ändå någorlunda. Det finns inte mycket att hämta i karaktärer, skådespeleri eller fängslande intrig, utan det här handlar nog huvudsakligen om att kunna uppskatta en ganska fånig actionfilm av typiskt 80-talssnitt, på lagom avstånd från de riktiga storproduktionerna. I en liten roll kan man även roa sig med att se en relativt ung Danny Trejo (som ändå hade hunnit fylla fyrtio och lite till vid inspelningstillfället) väsa några repliker och få en drink kastad i ansiktet. Drygt 25 år senare är Trejo något av dagens motsvarighet till Charles Bronson, med en film som Bad Ass färsk på resumén.

12-1Soul Media bjuder på en välgärning och serverar samtliga uppföljare till Death Wish i prisvärda combos där man får filmen på både DVD och Blu-ray. Inte ens en trailer till extramaterial, men fullt godtagbar bildkvalitet och detsamma får man ändå säga om ljudet. Vill man äga serien och kan tänka sig att vänta på en vettig utgåva av första filmen, vars rättigheter ligger på ett annat distributionsbolag, finns det ingen anledning att inte slå till. Gillar man 80-talsaction med en hårdför farbror i centrum är Death Wish-serien en investering god som någon.

 

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.