Death Wish 3

Efter den nattsvarta och omskakande Death Wish och den något mer lättviktiga, men fortfarande någorlunda allvarligt menade Death Wish II lämnade hämdängeln Paul Kersey verkligheten och trädde in i 80-talet. Gängen lever rövare i ghettot och vem är väl bättre lämpad att stå upp för de oskyldiga än Charles Bronson?

Death_Wish_3_34179_MediumPaul Kersey återvänder till New York efter någon form av semester på landet. Han åker för att hälsa på gamle kompisen Charley, bara för att hitta denne döende, mördad av gatugängen som terroriserar kvarteret. Efter att ha blivit arresterad för mordet, blivit lite trakasserad av polisen som känner igen hämnaren från tio år tillbaka, släpps Kersey fri med en klapp på axeln som egentligen betyder frisedel att röja upp bland slöddret. Han bosätter sig i Charleys gamla lägenhet, lär känna de vänligt sinnade grannarna som uteslutande är pensionärer och tigger till sig en middag som tack för att ha visat att våld är den enda lösningen. Snart är det fullt krig mellan de boende anförda av Kersey och gängen med den extremt illasinnade Fraker i spetsen.

Tänk er en blandning mellan någon av de tidigare Death Wish-filmerna, The Warriors och Commando så får ni en ungefärlig bild av hur Death Wish 3 ter sig. Även om det sker grymheter känns det aldrig mörkt, utan här är det enda syftet att underhålla med klatschighet och våld. Det fungerar faktiskt riktigt bra. Charles Bronson knallar omkring med åtminstone ett halvt leende i mungipan, skjuter vilt med en gigantisk Magnum och verkar inte ta så illa vid sig av det som händer runt omkring honom. Gängmedlemmarna är färggranna, har något knasigt tecken målat i pannan och kan inte låta bli att tjoa när de rånar någon, när de våldtar någon eller när de bara slår sönder av en bil helt utan anledning. Varför polisen verkar bry sig mer om att tvinga en gammal man att lämna över sitt vapen än att åtminstone låtsas vara engagerade i gatuvåldet fördjupar man sig inte i. Det här är ingen film som ställer några jobbiga frågor, den bara forcerar framåt i ett rasande tempo som slutar i ett våldsamt crescendo. Enkelt, effektivt och tilltalande om man gillar att drömma sig tillbaka till 80-talsaction som inte är helt på allvar.

dw3_frakerVisst kan man tycka att moralen som presenteras är något tvivelaktig. När Kersey skjuter en flyende gängmedlem i ryggen jublar de boende i områdena från sina fönster och ser på honom som en hjälte. Samtidigt använder man en övertydlig symbolik om att krossa kackerlackor, och vikten av att man måste döda varenda en för att det ska ha något resultat, vilket egentligen borde ge en lite dålig smak i munnen. Fast man kan inte förvänta sig något annat av en Bronson-film, där han på något vis blivit urtypen för en reaktionär vapenhetsare. Om det fanns en himmel skulle han och Charlton Heston dricka whisky tillsammans där och muttra över att de släppt in en svart man i Vita Huset. Death Wish 3 ligger samtidigt på en så pass oseriös och verklighetsfrånvänd nivå att det inte stör mig hur lite den tar ansvar för det budskap den förmedlar.

death-wish-3-original-1024x576Det här är serietidningsvåld i 80-talsförpackning på ett mycket underhållande vis. Bronson är Bronson, skurkarna är härligt övertydliga och bilar som råkar skrapa lacken på varandra exploderar i ett eldinferno. För mig är det precis den typ av actionfilm jag helst ser och om det är någon jag kan låta komma undan med representera åsikter som ligger tusentals mil från mina egna är den den mustaschprydda lilla farbrorn med en jättestor pistol. Ska någon ta lagen i egna händer är det Charles Bronson, Batman är en fånig tråkmåns i jämförelse.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.