Deadpool

Deadpool är på gott och ont precis som en Deadpool-film bör vara, berättelsen håller ett högt tempo från början till slut. Den innehåller sköna referenser, snuskiga skämt, våldsamma sammandrabbningar och hinner vara oerhört underhållande i all hast. Hur skiljer sig Deadpool från dagens alla superhjältefilmer? Tja, till att börja med så är titelkaraktären ingen superhjälte…

dp1

För många biobesökare är Deadpool en helt ny bekantskap, för en stor skara Marvel-fans är han en favoritkaraktär. I filmen får vi se Ryan Reynolds som Wade Wilson, en före detta legosoldat som efter en rad experiment får helande krafter likt Wolverine i X-men. Experimenten lämnar även Wilson vanställd och hämndlysten ger han i sig iväg på jakt efter personen som nästan förstörde hans liv. Han gör detta som alter-egot Deadpool, en anti-hjälte med en stor dos av mörk humor. Berättelsen och filmens foto är långtifrån revolutionerande men det behöver inte heller vara det. Regissören Tim Miller har skapat en våldsam självmedveten film som driver med superhjältefilmer och sig själv. Till skillnad från alla andra Marvel-filmer är detta en historia som ingen under 15 år bör se. Filmen innehåller grafiskt våld, obscena skämt och en hel del naket.

dp2

Utöver titelkaraktären själv dyker två mutanter ifrån X-men upp under berättelsens gång men utifrån rollistan blir det tydligt att Ryan Reynolds är filmens vanställda fokus. Ett fokus som blir extra underhållande eftersom Reynolds ofta får skit för att han skulle vara känd enbart på grund utav sitt vackra utseende. I Deadpool hinner vi knappt se Reynolds utan makeup eller mask, detta innebär att hans egenskaper som skådespelare får mer utrymme än hans utseende. Skådespelaren får en ny chans att spela en älskad karaktär som fick ett mindre lyckat framträdande i en tidigare Wolverine-film. Denna gång sitter skämten men tyvärr är Marvel-universumet uppdelat mellan olika filmstudios, något som begränsar Deadpools skämt en aning eftersom det finns färre karaktärer för honom att driva med. Ryan Reynolds visar att han är som klippt och skuren för rollen och att han gärna glömmer sina äventyr i en animerad grön dräkt.

dp3

Vissa filmer kan och skall bara vara på ett visst sätt. En Deadpool-film kan inte sträva efter att vara nästa stora oscars-vinnare, den skall inte heller vara tillåten för någon under femton år. Detta har dock inte hindrat regissören Tim Miller ifrån att göra en oerhört underhållande film. Reynolds karisma strålar genom både mask och makeup. Berättelsen är barnslig och töntig precis som titelkaraktären själv. Är du känslig för våld eller lättkränkt av snuskiga skämt bör du titta på en annan film i helgen men är du ute efter att bli stel i käken av skratt så har du hittat helt rätt.

Fotnot: Filmen har premiär på fredag den 12:e februari.

(P.S. Det finns en scen när eftertexten rullat…)

Deadpool är på gott och ont precis som en Deadpool-film bör vara, berättelsen håller ett högt tempo från början till slut. Den innehåller sköna referenser, snuskiga skämt, våldsamma sammandrabbningar och hinner vara oerhört underhållande i all hast. Hur skiljer sig Deadpool från dagens alla superhjältefilmer? Tja, till att börja med så är titelkaraktären ingen superhjälte... För många biobesökare är Deadpool en helt ny bekantskap, för en stor skara Marvel-fans är han en favoritkaraktär. I filmen får vi se Ryan Reynolds som Wade Wilson, en före detta legosoldat som efter en rad experiment får helande krafter likt Wolverine i X-men. Experimenten lämnar även…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.