De fem mest överskattade filmerna

Foto: Alexander Bing

Att göra en lista över de mest överskattade filmerna kan på ett sätt vara väldigt enkelt, det är bara att skriva allt med Ingmar Bergman eller vilken valfri regissör/skådespelare man nu ogillar. Men jag tänker istället fokusera på fem engelskspråkiga enskilda filmer som har höjts till skyarna någon gång.

Ibland har filmerna hypats innan de ens fått biopremiär, ibland kommer hyllningarna istället när filmerna kommit ut på VHS/DVD/Blu-ray. Denna lista skulle kunna göras hur lång som helst, men just nu fokuserar jag på fem stycken som jag tycker hör hemma där. Sedan ska man ju ta i beräkning att listor som dessa är flytande, så om sex år kan listan se helt annorlunda ut.

Ingen större succé på bio, men på VHS/DVD skulle varje människa rekommendera denna gravt överskattade film. Hur denna film kan ligga etta på IMDb är faktiskt en gåta, det är ju samma klichéer som i alla andra fängelsefilmer t.ex. Lock Up med Sylvester Stallone. Vi har den elaka fängelsedirektören som är den egentliga boven. Sedan har vi chefen för fängelsevakterna som inte tvekar att använda våld för att stävja/knäcka fångarna. Sedan får vi inte glömma den latent homosexuella illasinnade fången som vill sätta på hjälten i duschen eller i verkstaden. Som grädde på moset är hjälten egentligen oskyldig till de brott han har blivit anklagad för, samt att han alltid ska hjälpa sina medfångar. Filmen duger bäst som underlag för Family Guy-parodin som i alla fall är roligare.

Se istället: Den gröna milen.

Efter den banbrytande När lammen tystnar kom det en våg av seriemördarfilmer där mördaren alltid skulle vara jättesmart och karismatisk. Seven blev mycket uppmärksammad för våldet (som inte var så farligt ändå), det ständiga regnet (rip-off från Blade Runner och The Crow) och det pessimistiska slutet. Bara för att mördaren utgår från de sju dödssynderna och att filmen hela tiden är mörkt filmad med en kamera som inte kan stå still, betyder inte det att filmen är smart, överraskande eller bra. Den är istället bara skittråkig om jag ska var ärlig. Gwyneth Paltrow agerar ungefär som vaniljsås, beige och rätt smaklös. Morgan Freeman är samma kloka gubbe som han har varit ända sen han slog igenom med Kevin Costners version av Robin Hood. Brad Pitt är väl den skådisen som försöker att visa lite karaktärsutveckling under filmen gång.

Se istället: Copycat eller se om När lammen tystnar.

Den enda filmen på listan som är gjord på 2000-talet. Bara det kanske säger en hel del. Fast å andra sidan är det desto fler filmer från 2000-talet som är bubblare. Detta var en film som blev tokhypad för att det var kvinnor som för en gång skull fick bete sig som män i en crazykomedi. Det vill säga att de får akut magvärk och då duger ett handfat lika bra när toaletten är upptagen. Det är alltså på den nivån det gäller. Men filmens stora problem är att den är två timmar lång och inte alls är rolig. När man nästan (med betoning på nästan) skrattar 2 gånger på 120 minuter är det något som inte stämmer. Vissa scener är bara pinsamma när de försöker vara mer pinsamt roliga. Filmen känns stundtals som en sämre kopia på Jim Carreys Dum & dummare som inte heller är speciellt rolig.

Se istället: Valfri Jim Carrey-film förutom ovanstående eller American Pie 1-4.

Jag vet att man helst inte ska dissa Jack Nicholson och speciellt Roman Polanski om man är en seriös filmrecensent. Men jag tycker att denna film är rätt överskattad med tanke på dess ställning i filmhistorien. Jag har sett filmen två gånger och satt båda gångerna i slutet och tänkte – ”Jaha, var det allt?” Nicholson och de andra skådisarna gör ett bra jobb, filmen är rätt snyggt filmad. Men trots det griper filmen aldrig tag i mig känslomässigt, det blir aldrig spännande eller ens sorgligt i slutet. Kanske är det själva storyn om maktkampen för att få tillgång till vattenresurserna i det varma Los Angeles, som inte riktigt får igång mig.

Se istället: L.A. konfidentiellt.

Nu kommer jag nog att få ta emot diverse hot och påhopp, men faktum är att denna film är en pretentiös skitfilm, av den stundtals överskattade regissören Stanley Kubrick, som ska ta upp om människans skapelse och död. Detta är också en sådan film som efter 3 tråkiga timmar blir en jaha-upplevelse i slutet. Man brukar anklaga dagens filmer för att vara tomma och händelselösa, men att se en astronaut springa runt en cirkel som en hamster är också rätt ointressant. Scener som dessa känns mest som en slags utfyllnad. Varför kunde inte datorn Hal ta kål på dessa astronauter redan efter 90 minuter? För något är väl lite fel när en dataröst är den mest intressanta och minnesvärda karaktären i hela filmen. Typiskt flum för 1960-talet där inredningen i rymdskepp skulle vara så vit som möjligt.

Se istället: Alien.

BUBBLARE:

Dessa filmer skulle lätt vara med om det var topp-tio-lista: Sagan om ringen-trilogin, Inglourious Basterds, The Big Lebowski, Deer Hunter och No Country for Old Men. Det dessa filmer har gemensamt är hypen och alla förväntningar som byggs upp, för att sedan inte vara så jäkla bra ändå trots alla Oscarsnomineringar och vinster.

About Mathias Linder

Är 35-årig filmfantast. Växte upp på åttiotalet med Arnold Schwarzenegger och James Bond. Gillar Charles Bronson och Sergio Leone. Ogillar uttrycket "kvalitetsfilm". Anser att George Lazenby är underskattad som James Bond. Älskar tv-spel, speciellt förtjust Resident Evil-serien. Tycker att HBO gör rätt överskattade tv-serier.

7 comments

 1. Håller inte alls med om 2001, få filmer som är så häftiga och nyskapande. Vad det gäller Nyckeln till frihet på IMDB så ligger ju Gudfadern tvåa och den är ju knappast jätte orginell i sin story den heller. Däremot så innehåller både Gudfadern och Nyckeln till frihet bättre skådespelarinsatser än många av de filmer som ingår i samma genre. Rätt många filmer på IMDBs top 250 som är fulla av klichéer.

 2. Det är rätt många andra filmer med klichéer som då istället kan ligga etta på 250-listan, då de är bättre. Till exempelvis då Gudfadern eller min rekommendation Den gröna milen som berör mig mycket mera på ett känslomässigt sätt. Speciellt då Michael Clarke Duncans rollprestation.

 3. Hela poängen med 2001 är i och för sig att den skall lämna mer frågor än svar. Det har både Kubrick och Clarke påtalat i flera intervjuer. Och det är inte en film att slötitta på, 3 timmar metafysisk upptäcktsfärd om mänsklighetens väsen (som the Guardian uttryckte det).

 4. Först och främst måste jag berömma dig, Mathias, för modet att göra en lista som detta och särskilt med tanke på valet av filmer för bland ovanstående fem filmer så kan nog alla hitta minst en film de älskar.

  Ditt val att placera 2001 på listan är klockrent och gör mig lite lycklig medan valet att placera Nyckeln till frihet, som jag älskar, på samma lista är så fel och gör mig lite förbannad.

  Ser fram emot fler texter som engagerar.

 5. Pär, du har nog 100 procent rätt, men filmen är för mig ett pretentiöst sömnpiller. Jag får väl någon gång i framtiden se om filmen när jag blivit mer vuxen i sinnet!!

  Kristian, kul att du gillar/hatar listan!! Meningen var ju att just pricka in filmer som större delen av allmänheten känner till och har en åsikt om. Att gör en sådan lista med svartvita filmer från forna öststaterna eller japanska gangsterfilmer känns ju lite mer som ett öppet mål.

 6. Vilket tragiskt försök att kalla en av tidernas bästa filmer för överskattad. När du börjar rabbla klichéer så märks det att du inte förstår filmen överhuvudtaget. Nej håll dig till Family Guy och Stallonefilmer istället.

 7. Tack Stefan! Jag bara älskar Family Guy så det ska jag göra med stort nöje. Jag utgår ifrån att filmen du menar är Nyckeln till frihet då du nämner både Family Guy och Stallone. Men faktum är att jag inte gillar Lock-up med Stallone heller, om det var det intrycket du fick. Jag sa bara att det var samma former av klichéer i båda filmerna. Egentligen kunde jag lika gärna ha nämnt Flykten från Alcatraz eller 1970-tals genren Women in prison då dessa också har inslag av liknade klichéer. Dessutom om jag ska vara riktigt ärlig så föredrar jag Arnold Schwarzenegger och Charles Bronson framför Sylvester Stallone