Dawn of the Planet of the Apes (4K UHD)

Förra veckan recenserade jag Rise of the Planet of the Apes på 4K UHD Blu-ray, den recension kan ni läsa här. Nu är jag tillbaka med del två i den senaste Apornas planet-serien, Dawn of the Planet of the Apes. Om första filmen började undersöka hur Jorden blev till apornas planet, undersöker andra filmen vad aporna vill göra med den och om de verkligen är bättre än människan?

Dawn of the Planet of the Apes börjar som förra filmen slutade, med att visa hur spridningen av apinfluensen gått till. Det är ett effektivt sätt att visa för tittarna att människans tid mer eller mindre är förbi. Detta tror även aporna som inte har sett spår av några människor på ungefär tio år, vilket också är hur lång tid som har passerat sedan förra filmen. Schimpansen Ceasar (Andy Serkis) lever i och leder ett växande apsamhälle i skogarna utanför San Fransisco. En dag, när ett par av apinvånarna har varit och fiskat, stöter de plötsligt på människor igen. I ren rädsla skjuter en människa en av aporna. Med Ceasar i spetsen jagas människorna vettskrämda ut ur skogen. En grupp apor följer efter människorna och upptäcker att det finns ett litet samhälle med överlevande människor i centrala San Francisco. En av människorna som aporna jagade ur skogen är Malcolm, spelad av Jason Clarke. Anledningen till att Malcolm var i skogen var för att hitta och laga ett vattenkraftverk som kan generera ström till människorna. Malcolm känner sig tvungen att göra ett nytt försök eftersom elen har väldigt stor betydelse för människornas levnadsvillkor. Trots missförtroende på båda sidor, bildas en allians mellan apor och människor. En allians som lever i ständig fara om att falla samman på grund utav enskilda individers rädsla, ilska och misstroende sinsemellan.

Matt Reeves bevisar att han är rätt regissör att ta över rodret efter Rupert Wyatt. Filmen känns som en uppföljare men den har sin egen stil och ton. Dawn of the Planet of the Apes är mörkare, smutsigare och pricksäker. Denna gången blir inte berättelsen försvagad av ointelligenta människors konstiga beslut. I centrum av berättelsen är rädslan för det som är annorlunda och vad det får människor och apor att göra. I filmens klimax sitter jag och hejar på olika individer på båda sidor av konflikten. Det finns inga givna vinnare, bara överlevare. Utöver Clarke och Serkis får vi även se Gary Oldman, Keri Russell och Toby Kebbel med flera. Återigen är det Serkis som lyser starkast men hela ensemblen gör bra insatser i denna känslosamma sci-fi-historia.

Weta Digital skapar återigen magi med Andy Serkis motion-capture och skådespeleri. Hans roll som apan Ceasar har fått många att ropa efter en enskild kategori för skådespeleri inom motion-capture på de stora filmgalorna. Idag är motion-capture så pass utbrett inom filmindustrin att underlaget finns där. Reeves och manusförfattarna förlitar sig på specialeffekterna utan att överexponera dom. En snygg spegling till förra filmen är att människorna presenteras genom aporna till skillnad från förra filmen där apornas presenteras genom människorna. Rent tekniskt har film bytts ut mot digitalt och formatet är ändrat från 2:35.1 till 1:85.1.

Dawn of the Planet of the Apes är en blockbuster i samma kaliber som första filmen i serien, jag vill till och med hålla den lite högre än Rise of the Planet of the Apes. Filmen har en konflikt som på många sätt speglar hur större konflikter vuxit fram i mänsklighetens historia. Det finns ingen som är absolut ond, det är en gråskala där de olika parterna ser att de själva har det mest korrekta svaret. Filmen handlar inte om apor eller människor har det bästa samhället, till slut handlar det bara om överlevnad och om det är möjligt att samexistera. Det kan enskilda individer bevisligen ha stor inverkan över.

Utgåvan: Till skillnad från första filmen, levereras denna i formatet 1.85:1 och har ett DTS-HD Master Audio 7.1-ljudspår. Även Dawn of the Planet of the Apes har färdigställts i 2k, vilket innebär att även denna utgåva är en uppskalning. Skillnaden i skärpa från en blu-ray-utgåva blir aldrig lika tydlig som på de 4k-utgåvor som har filmer med en 4k-DI.  Även denna utgåva har allt sitt extramaterial på blu-ray-skivan som följer med, en klar miss om man skall sälja in ett nytt format. Skillnaden från blu-ray-utgåvan kanske inte tillräckligt stor för att motivera en uppgradering om du redan äger filmen. Detta är dock det bästa tillgängliga sättet att se filmen idag!

Förra veckan recenserade jag Rise of the Planet of the Apes på 4K UHD Blu-ray, den recension kan ni läsa här. Nu är jag tillbaka med del två i den senaste Apornas planet-serien, Dawn of the Planet of the Apes. Om första filmen började undersöka hur Jorden blev till apornas planet, undersöker andra filmen vad aporna vill göra med den och om de verkligen är bättre än människan? Dawn of the Planet of the Apes börjar som förra filmen slutade, med att visa hur spridningen av apinfluensen gått till. Det är ett effektivt sätt att visa för tittarna att människans tid mer eller mindre är…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

75

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.