Daughter of the Jungle

En resa genom Sydamerika för de två bästa vännerna Ringo och Butch stoppas upp när deras attityd inte går hem i en liten stad. Flykten går rakt in i djungeln medan stadens organiserade brottslighet i hälarna. Du springer inte in i en djungel i en italiensk skräpfilm från 80-talet utan att springa rakt in i en kannibalstam, och så även här. Kannibalerna lyckas de bokstavligt talat undkomma helskinnade men snart stöter de på patrull i form av en helt annan inföding. Luane är en kvinnlig motsvarighet till Tarzan, tillsammans med sina föräldrar crashade hon med helikopter i djungeln som liten, men till skillnad från dem som inte överlevde har hon bott där sen dess. Den blonda skönheten blir givetvis något för de båda ungtupparna att fäktas om, och både de och jag glömmer bort resten av handlingen som kretsar kring några ädelstenar av någon sort.

Regissören Umberto Lenzi var betydligt bättre på att få göra film än själva processen att göra film. Cannibal Ferox var en fördummad variant av Deadatos ett år äldre Cannibal Holocaust och Nightmare City var en fördummad variant av fördummade varianter på zombiefilmer. Av dessa gillade jag Ferox bäst som den extremt provocerande kannibalfilm den var. Det kanske inte var så konstigt att Lenzi försökte ”tvätta av sig” denna med en komedi i samma miljö ett år senare. Borta är de vidriga djurmorden och istället får vi en rolig apa, som till och med pratar framåt slutet. Det är visserligen en del av det som är sämst med filmen att det blir lite för fjantigt, men samtidigt är Daughter of the Jungle ganska charmig och rullar på i ett skapligt tempo. Lenzi var duktig på att sätta ihop dåliga scener till en underhållande helhet, om så mest för att det är så dåligt att det blir skoj. Det är dock med en väldigt oslipad sax han klippt ihop filmen, och bli inte förvånad när han helt plötsligt klipper mitt i en tagning utan att byta kameravinkel. Som nästan alltid med italienska djungelfilmer slipar underbar musik ned de flesta skarvar och man luras nästan att man ser en helt normal film.

Så dåligt att det blir skoj var det ja. Vad sägs om scenen där våra hjältar slänger sig ur båten för sitt liv, innan de når ett 1,5 meter högt vattenfall. Sa jag för sina liv? Jag menar för sina svanskotor. Jag har svårare för de metaskämt man kände nödvändiga att peta in. Var huvudskurken verkligen tvungen att klaga på att han inte kommer få vara med i uppföljaren? Innan detta är han ganska underhållande med sitt nästan serietidningsmässiga återanvändande av ordet ”Rats!” (översatt varannan gång med ”Jävlar!” och varannan gång med ”Helvete!”) Hans medhjälpare är samtidigt betydligt roligare, en jättekille med pipig röst går alltid hem. Många kommer nog att reagera på att filmen verkligen är ultrasexistisk, kommentarer som ”hoppas hennes hjärna är lika bra som hennes stjärt” är inte ovanliga. Men samtidigt, det är ett tids- och kulturellt dokument, kanske framför allt det senare då Berlusconis mer eller mindre accepterade beteende känns igen här. Djungelkomedier av detta snitt har senare gjorts både bättre (Ace Ventura 2) och sämre (Djungel-George) men Daughter of the Jungle är värd mer än att samla damm i filmhistorien och det är märkligt att den inte någonstans i världen getts ut på DVD förrän nu. Bra grävt Njuta Films, fortsätt så!

Bilden är inget vidare med en kraftigt rödaktig ton som visserligen avtar längre in i filmen. Då dyker det istället upp streck och hårstrån, men samtidig ser jag ju hellre att den ser ut att komma från en orestaurerad filmrulle än från en VHS. Ljudet måste jag ändå underkänna för det försvinner helt vid tre separata, om än korta, tillfällen.

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.