Daddy’s Home

Brad (Will Ferrell) gör allt för sina barn och sin fru; och han gör det bra. Han är i stort sett allt som en förälder och make ska vara: omtänksam, kärleksfull, hjälpsam och helt enkelt engagerad i sin familjs liv. Men precis när allt verkar gå Brads väg så händer det som inte får hända. Barnens biologiska pappa ska komma på besök. Och han är en riktigt hård snubbe.

tumblr_o7xcis6R4g1vvajuoo1_1280

Detta är den andra filmen där Will Ferrell och Mark Wahlberg paras ihop bara i syftet att vara ett omaka par. The Other Guys hette buddy-cop-komedin som de medverkade i tillsammans 2010 och jag förstår varför folk skulle vilja se dem tillsammans igen. De hade en skön personkemi som nästan har plagierats rakt av när de nu spelar ett omaka pappa-par, men något litet har helt klart gått förlorat. Jag har alltid älskat Will Ferrells mest toktramsiga roller (och även i vissa draman har han gjort ett utmärkt jobb) men Daddy’s Home når allt för sällan den rena idiotin som jag hoppats på och Will Ferrells komiska förmågor går halvt förlorade på att spela en person som verkar alltför normal. Med det sagt har pappa Brad sina stunder, men jag undrar om rollen inte skulle gjorts bättre av en skådespelare med mer vana av att spela seriösa karaktärer i komedier. Det känns väl nästan som en Jason Bateman-roll rakt av?

mark-wahlberg-daddys-home-will-ferrell

Tillsammans med Mark Wahlbergs riktigt otrevliga och manipulativa, Dusty blir de komiska scenerna dock riktigt bra. De två fädernas ständiga strid om barnens gillande går snabbt utför och det dröjer inte länge innan familjen motvilligt adopterat en gatuhund och en motorcykel har körts rakt igenom deras typiskt amerikanska villa. Vissa scener blir till och med jobbigt pinsamma till den milda grad att jag av ren reflex tittar bort från tvn. Jag lider med Brad när Dusty med enkelhet förstör hela hans tillvaro men framför allt lider jag med makan Sara som, samtidigt som hon är konfliktens huvudperson, helt glöms bort till fördel för barnen Megan och Dylan. Även om Saras sida av det bisarra händelseförloppet får en del utrymme i filmen saknar jag hennes direkta medverkan i de ständiga konflikterna.

mark-wahlberg-daddys-home

Daddy’s Home är en kompetent komedi som tyvärr inte verkar veta om den vill hamna i crazy- eller familjefacket. Jag dras länge med känslan av att barnen gör filmen lite för mesig och när det ibland kommer scener som är mindre barnvänliga känns de bara malplacé i en film som annars hade platsat snyggt i familjefilmshyllan. Humorn är helt enkelt för spretig. Jag hade tillräckligt roligt med den i stunden för att ändå rekommendera den för humorhungrande men det är ett solklart fall av en medelbra film som antagligen inte kommer spela någon större roll i ett filmhistoriskt perspektiv. Det som möjligtvis gör filmen mer relevant än dess komiska genomslagskraft är rollen den skulle kunna spela för barn som befinner sig i samma styvföräldersituation som Megan och Dylan. För även om filmen hela tiden tas till extremer bara för humorns skull lär den en lika enkel som viktig lektion om vad en familj egentligen är för något, om än på ett överdrivet sätt.

Brad (Will Ferrell) gör allt för sina barn och sin fru; och han gör det bra. Han är i stort sett allt som en förälder och make ska vara: omtänksam, kärleksfull, hjälpsam och helt enkelt engagerad i sin familjs liv. Men precis när allt verkar gå Brads väg så händer det som inte får hända. Barnens biologiska pappa ska komma på besök. Och han är en riktigt hård snubbe. Detta är den andra filmen där Will Ferrell och Mark Wahlberg paras ihop bara i syftet att vara ett omaka par. The Other Guys hette buddy-cop-komedin som de medverkade i tillsammans…

Review Overview

Betyg

60

About Gabriel Hector

Långhårig bagare från de småländska skogarna som allra helst befinner sig i den overklighet som kan intagas från soffans betryggande kuddar. Det kan röra sig om tv-spel, tv-serier, filmer eller kanske helt enkelt en påse overkligt goda chips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.