Cyberpunk 2077

År 2019, Sommaren E3-mässan. Här sattes hypen för mig när CD Projekt visade upp mer om sitt kommande storspel CyberPunk 2077. Anledning till min hype? Personen som presenterade det hela; Keanu Reeves som också visade sig skulle ha en roll i detta storslagna spel.
Sedan dess har väntan varit lång med förseningar och åter förseningar. 10 December 2020 dök spelet äntligen upp för världen att beskåda, men var det färdigt eller hade det behövts polerats än mer?

Testad version PS4 Pro med version 1.05 av spelet (sammanlagt ca 55gb uppdatering sedan de släpptes) . I skrivande stund är spelet borttaget från PS store för att spelet haft väldiga problem med att leverera en rättvis upplevelse på basversionerna av ps4 och xbox one. Det har rappoterats om att spelet kraschar, grafikbuggar och mer eller mindre ospelbart.

Så hur har min upplevelse varit? Förhållande stabil för det mesta. Jag har sett diverse grafikbuggar, fryslagg och spelet har kraschat för mig också. Men när spelet funkat har det varit bra, riktigt bra.

Cyberpunk 2077-utvecklarna som fått sin fame via Witcher-spelen har haft höga krav på sig när det gäller detta spel. Cyberpunk 2077 utspelar sig i staden Night City där du tar rollen som i mitt fall den manliga figuren som kallas för V. Efter att ha fått ställa in Vs bakgrund (Nomad, Street Kid eller Corpo) Beroende på vad du väljer för bakgrund så får du bl.a olika dialogsval under spelets gång för att lösa situationer du hamnar i. Vid spelets start har V nyss kommit tillbaka till Night City efter en vistelse i Atlanta som inte var den upplevelse V tänkt sig. Du får ganska omgående ditt första uppdrag där du ska gå och prata med en person inte allt för långt ifrån dig i en bar du befinner dig i. Det tar mig en bra stund att komma dit då jag är upptagen med att beskåda denna underbara bar jag befinner mig i med all dess atmosfär och häftiga ljudbild CD Projekt skapat. När jag väl får tummen ur så är mitt första uppdrag igång, som tyvärr går helt åt skogen. Vid detta skede träffar jag Jackie för första gången som sedan kommer att bli min side-kick och partner-in-crime så att säga. V lever inte det hedersamma livet utan ett kriminellt liv fullt av utmaningar och adrenalinpåslag. Samhället jag befinner mig i lever mycket för kroppsmodifikationer, allt från kroppsdelar till organ är stekhett och tatueringar är ett minne blott. Tekniken är något du kommer att använda dig av på flera sätt beroende på hur du vill ”levla” din karaktär. Det finns både skillträd och kroppmodifieringar att levla så djupet inom level-systemet är mer än väl.

Jackie – Orädd och stenhård. En svärmorsdröm.

Spelet njuts av i en förstaperson-vy med undantag för när du sitter i fordon så finns möjlighet för tredjepersons-vy som jag själv föredrar.
Jag hade gärna sett tredjepersons-vy utanför fordon med som val då det är något jag föredrar mer men inget som skadar spelets helhet.
Spelet är ett såkallat Open-world lir så du väljer själv vad du vill utforska och i vilken ordning du vill göra saker och ting, och saker, det finns det gott om att göra. Det första jag gjorde var att åka runt i staden och beskåda miljön och den levande stad Night City är och känns som för det mesta. Staden ser ganska on-par ut dagtid, men när det blir mörkt och stadens neonskyltar lyser upp höjs atmosfären i Night City flera snäpp och är här spelets värld skiner som mest. Det tåls att sägas att trafiken är ganska hjärndöd i många lägen och verkar inte bry sig om du är en trafikfara eller inte. Trafikanterna verkar också ha all tid i världen om du skulle blockera vägen för dem. Detta kommer säkert att förbättras med patcher under tidens gång, men kan komma att dröja då det finns större problem just nu i detta spel. Då spelet har grafiska incidenter då och då att människor inte laddas in korrekt så störs stadens helhet lite grann, att en människa helt plötsligt sitter fast i en bildörr eller asfalten är inte så jättesnyggt.
Jag är säker på att alla detta grafiska buggar kommer bli åtgärdade tids nog då Witcher 3 också hade mycket bekymmer de första året innan det blev den starka slutprodukt.

En summering av Cyberpunk 2077s nuvarande skick.

Röstskådespelarna och ljudet överlag är en fröjd rakt igenom med ytterst professionelt inslag från alla inblandade. De storydrivna karaktärerna känns äkta och en del av världen, alla förutom Keanu Reeves karaktär Johnny Silverhand där det känns som att Keanu inte riktigt fått fram sin fulla potential. Det är inte så att Silverhand är meme-värdig i den mån att det är dåligt, men jag hade förväntat mig lite mer då han mer eller mindre är guden själv Keanu Reeves (120% Keanu Reeves-fanboy)

Spelets soundtrack är rakt igenom vidrigt bra och har bra skiftande musik vid strid och crusing i staden med de olika radiokanalerna att välja på. En stämningshöjare av Night City garanterat.

Night Citys atmosfär är fantastisk nattetid.

Det finns många viljor i världen som inte delas av V och många gånger får pickadollerna tala. Stridsystmet drar tankarna till Borderlands för egen del. Dock är det till en början svårt att sikta även mot fiender som står still men blir snart en vanesak till hur du ska ta dig an motståndet. Många tillfällen tillåter också att smyga sig på fienden och ta ner dem diskret. Om dem skulle ha maskiner nära till hands kan V koppla upp sig emot dessa och utföra störningar så fienden riktar sitt fokus emot dessa maskiner för en stund så du enklare kan smyga dig på fienden. Destu högre färdighet du har på att hacka destu mer maskiner och saker kan du göra.
Koppla upp sig är något fienden också kan göra emot dig för att störa dig och skada dig så även om ingen skjuter emot dig får du hålla koll på livmätaren så den är under kontroll. Detta var ett väldigt roligt inslag som känns fräscht och nytt för undertecknad och ger mer djup i varje batalj mellan liv och död.
Skulle dina skott ta slut är din sista utväg strid utan skjutvapen och detta är inget jag rekommenderar dig att ta dig an såvida du inte är helt utan kulor. V kan ta ner fiender okej utan skjutvapen men för att vara effektiv med det krävs en del uppoffringar i skill-träden som inte jag riktigt ser anledning till i spelets början då allt och alla har ammo på sig även på svårighetsgrad Hard. I värsta fall finns kortvariga föremål att använda om nöden skulle inträffa som skulle kunna hjälpa dig med strid utan skjutvapen.

Jag var inte förberedd på detta, men du lägger en mängd tid i staden på att loota allt och alla på allt från vapen, armor, till saker att sälja likt systemet från Borderlands. Till en början kändes spelet segt av detta men när jag lät det sjunka in och bli en del av spelet kändes det mer okej och många gånger är det ändå värt mödan.

Johnny Silverhand aka Keanu Reeves för cool för Cyberpunk.

För varje utfört uppdrag så växer spelet och dess magiska värld på mig och man ser att det ligger mycket hjärta i produkten. Grafiken är överlag snygg rakt igenom. Grafiken är inte en tiopoängare men nära inpå när det är som vackrast. Stämningen ljudet och röstskådespelarna ger är fenomenal under varenda del av spelet. Jag kan däremot inte ursäkta Projekt Red över att det varit en utmaning att få det att funka väl på basversionerna av ps4 och xbox one. Det borde fungerat bättre då jag sett spel med matchande grafik funka fin fint med öppen värld-tema (Ja jag kollar emot dig Red Dead Redemption 2). Fryslagg, ojämn bilduppdatering, krascher och grafikbuggar är för mycket utav även på PS4 Pro.
Det har nog blivit för många munnar att försöka mätta samtidigt i denna release av Cyberpunk 2077 för Projekt Red. Vill du spela spelet i befintligt skick så är det upp till dig beroende på vad för maskin du sitter på, men jag tror att när det är dags för release av PS5 respektive Xbox Series-versionerna kommer alla versioner av spelet vara i ett skick det skulle varit vid release. Min rekomendation är att invänta våren för bästa möjliga upplevelse oavsett format du då väljer.
Cyberpunk 2077 och Night City har allt inom en snar framtid, men inte ett guldkorn just nu.

År 2019, Sommaren E3-mässan. Här sattes hypen för mig när CD Projekt visade upp mer om sitt kommande storspel CyberPunk 2077. Anledning till min hype? Personen som presenterade det hela; Keanu Reeves som också visade sig skulle ha en roll i detta storslagna spel.Sedan dess har väntan varit lång med förseningar och åter förseningar. 10 December 2020 dök spelet äntligen upp för världen att beskåda, men var det färdigt eller hade det behövts polerats än mer?Testad version PS4 Pro med version 1.05 av spelet (sammanlagt ca 55gb uppdatering sedan de släpptes) . I skrivande stund är spelet borttaget från PS…

Review Overview

Betyg

70

About Tommy Andrén

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.