Crusader Kings 3

För åtta år sedan kom Crusader Kings 2 ut. Från början var det bara en simulator som du visserligen spelade en adlig person under medeltiden men det fanns inte så mycket att göra. Mest krig och försöka ta mer land. Du kunde också bara spela i Europa och som kristen. Med tiden utökade spelet och blev mer ett rollspel eller en livsstilsimulator där de mindre individuella besluten spelade mer roll än den större bilden som i spel som Europa Universalis eller Victoria.

Även om spel som Europa Universalis IV och Cities: Skylines är betydligt större så har Crusader Kings haft en gedigen skara följare som har älskat spelet för vad det är. Och med Crusader Kings III hoppas Paradox att utöka den skaran av spelare genom att göra spelet lättare att ta till sig och enklare att spela. Paradox har inför releasen aktivt gått ut till flera stora spelare på Youtube och fått dem att skapa material för spelet. Allt för att locka nya spelare.

Ett problem med tidigare spel har varit information om hur du spelar eller snarare bristen på den. Crusader Kings II hade en helt hopplöst dålig tutorial som snarare skapade fler frågor än svarade på dem. Som ny spelare blev du slängd i den djupa delen av poolen och fick sedan själv lista ut hur du kan simma. Många spelare tappade tålamodet och även om du la ner timmar i spelet var det fortfarande koncept inom spelet som var okända eller krångliga. Jag lärde mig aldrig hur båtar fungerar för det kändes mest krånglig. Jag bara tog alla jag hade och hoppades att de skulle räcka.

Men med Crusader Kings III har man ändrat på det. Ditt första spel är som greve i Irland. Spelet vägleder dig och talar om för dig hur saker och ting fungerar och vad du skall tänka på. Man har också skapat ett nytt internt lexikon där du kan markera ord så kommer det upp en förklaring vad de betyder och hur de påverkar spelet. Spelet tipsar dig även när saker kommer upp som du inte stött på tidigare. Hur fungerar konvertering av religion? Kommer det upp en liten rutan som ger dig all information. Enkelt och smidigt. Detta är ett stort lyft från Crusader Kings II. För nya spelare går det faktiskt att spela och inte känna att man inte har någon kontroll alls.

Spelet tipsar dig även om andra saker, men på ett enklare sätt än Crusader Kings II. Vilka krig du kan föra, om du är näst i led att ärva ett grevskap, om du bör försöka påverka en viss person. Det underlättar att allting ligger under en meny nu och är enkelt att se. Sedan har spelet fått ett rejält lyft grafiskt sätt. Du kanske inte spelar Crusader Kings III för grafiken men att det nu är 3D modelleringar av alla karaktärer förstärker känslan i spelet. Och att du enkelt kan byta stil på din karaktär om så önskas är uppskattat.

Annars är det mindre ändringar som har gjorts. Allt enligt tanken att om det inte är trasigt så laga det inte. Stress är nu en del av vardagen. Din karaktär har olika attribut, så som lat, kysk, ambitiös, paranoid etc. Att inte spela efter dem ger dig stress. För mycket stress och din karaktär bryter ihop. Jag spelade ett tag en kung som vara paranoid. En dag kom en borgmästare och ville ge mig pengar. Att släppa in honom skulle ge mig en ansenlig mängd pengar men också skapa stress för min karaktär var paranoid. Att istället avvisa honom vid dörren skulle visserligen göra att jag inte fick några pengar och han tyckte illa om mig ett par år men ingen stress för det mer troget min karaktär.

Detta är ett nytt sätt att spela och jag uppskattar det. Där man förut kunde ”missbruka” systemet och spela på ett visst sätt för att alltid maximera sig själv, sina barn och utgången av saker måste du nu väga för och emot. Är det okej att ta en nivå till av stress och kanske bli en alkoholist för att dämpa stressen? Eller skall du spela din karaktär? Jag gillar det.

Samma sak med giftermål. För fanns ett visst fokus på allianser men oftast så utgick man från attributen och att hitta de bästa. En person som var geni eller stark som man kunde föra vidare till barnen. Nu är detta mycket svårare och istället är fokus på allianser. Att skapa rätt allianser och kanske få anspråk på en närliggande provins som kan tas. Återigen fokus på rollspel.

Men det finns också mycket som har försvunnit. Sjukdomar finns inte kvar. Samma sak med hemliga sällskap. Du kan visserligen spela muslim, viking eller hindu (något som inte gick om du bara hade basspelet i Crusader Kings II) men många av de saker som har byggts på med DLC finns inte med här. Paradox själva har sagt att de kommer att ha samma modell som förut där de en eller två gånger per år släpper DLC som utökar spelet men samtidigt gör förbättringar för dem som bara vill spela basspelet.

För mig är det en okej modell. Jag har inte alla DLC i Crusader Kings II utan valde de som gav mig mest valuta för pengar med det jag gillade att spela. Och modellen är bra för Paradox är duktiga att släppa bra DLC som ger dig ordentligt med nytt material. Jag ser fram emot att upptäcka vad de har att erbjuda i framtiden.

Så är Crusader Kings III värt att köpa? Ja det tycker jag. Det märks att Paradox har lagt ner mycket tid på att skapa ett spel som känns färdigt när du spelar det men som kommer erbjuda fler möjligheter längre fram. Och att det är mer strömlinjeformat och enklare gynnar både nya och äldre spelare. Om du funderat på att börja spela men inte hoppat in finns det ingen bättre tid än nu att starta.

För åtta år sedan kom Crusader Kings 2 ut. Från början var det bara en simulator som du visserligen spelade en adlig person under medeltiden men det fanns inte så mycket att göra. Mest krig och försöka ta mer land. Du kunde också bara spela i Europa och som kristen. Med tiden utökade spelet och blev mer ett rollspel eller en livsstilsimulator där de mindre individuella besluten spelade mer roll än den större bilden som i spel som Europa Universalis eller Victoria. Även om spel som Europa Universalis IV och Cities: Skylines är betydligt större så har Crusader Kings haft…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.