Crime Wave

Ibland har man tur. Egentligen var det tänkt att jag skulle se en annan film, men det var något fel på DVDn så istället fick det bli något med kort speltid. Jag plockade fram en film med Sterling Hayden på omslaget som hette Crime Wave och det visade sig vara en lyckträff.

crimewavePDVD_004Några kåkfarare är på rymmen och rånar bensinstationer för att hålla sig med fickpengar. Efter att polisen kommit i deras väg och en av dem blivit skadeskjuten försöker de dra in Steve Lacey, en gammal bekant från fängelset, i deras flykt. Han är inte det minsta intresserad av att dras tillbaka till det kriminella livet, utan har gift sig och försöker bygga en stabil tillvaro på rätt sidan lagen. Det visar sig dock inte vara lätt att säga nej till rånare på rymmen, speciellt inte när polisen är dem på spåren.

Titeln känns inte så väl vald, mest bara slumpmässig, men det gör inte så mycket. Med tanke på att det här är en snabbt inspelad B-film hade den kunnat få heta vad som helst, det passar liksom in i känslan att inte vara så finjusterad. Regissören André de Toth förhandlade sig till relativt fria händer vad gällde skådespelare i utbyte mot att han kunde slutföra inspelningarna på 15 dagar. Han fixade det hela med god marginal och satte ihop en underbart avskalad liten historia där alla klichéer används på precis rätt sätt. En ångestfylld huvudkaraktär som inte vet hur han ska kunna ta sig ur situationen han hamnat i på grund av sitt förflutna, en samling osympatiska rånare med hårda nypor och en ordentligt bufflig polis som hela tiden tuggar tandpetare. Det blir både spännande och framförallt coolt, om man nu ser det som något positivt. I det här sammanhanget gör jag definitivt det.

tumblr_mkn5bplXHs1s3mivlo1_1280Crime Wave är en film man kan gilla för att den i sin helhet är en tight och rafflande thriller, men man kan även hitta en hel del små intressanta beståndsdelar. Redan nämnde Hayden exempelvis, som hittar den rätta glimten i sin porträttering av standardpolisen Sims. Han har fysiken, det nonchalanta sättet och något i blicken som bara gör honom perfekt. Sedan tappade jag hakan fullständigt när Charles Bronson dök upp som en av rånarna. Mustaschlös och nästan oigenkännlig är han en kul krydda. Detaljen med doktorn som efter att ha suttit i fängelse arbetar som veterinär eftersom han tycker bättre om hundar än människor var också fin. Att man väljer att fota på verkligen platser istället för i en studio och dessutom gör det skitsnyggt ger filmen lite realistisk taggighet. Skådespelarna håller det enkelt, även om tidspressen märks ibland, men det är är den typen av kriminalfilm som inte ska vara så polerad. Istället får skaparglädjen flöda.

Crime Wave 01

Tillsammans med nio andra filmer, däribland tidigare recenserade Mystery Street, ingår denna i Film Noir Classic Collection Vol. 4. Utgåvan håller tillräcklig kvalitet och på kommentarspåret hittar vi dels filmvetaren Eddie Muller, dels den kultförklarade deckarförfattaren James Ellroy som gör ett lika delar underhållande som informativt spår med massor av passion. Ellroy flämtar som en hund så fort han ser någon miljö han gillar, berättar att Hayden är precis som han tänkte sig Bud White i L.A. Confidential och skrävlar om att det är så här han skulle önska att filmatiseringarna av hans böcker såg ut. Även om jag inte hunnit se så många av de andra filmerna i boxen är det i princip värt  att kosta på sig ett köp bara för att få tag i den här filmen.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.