Crash Bandicoot 4 – It’s About Time

Känner du till de klassiska spelen med samma namn så vet du vad detta handlar om. Är du som mig ny med spelserien så kan man kortfattat säga att spelet fortsätter efter 3:e spelet som släpptes för dryga 22år sedan.

Superskurkarna Neo Cortex och N. Tropy som vart inlåsta i tidsrymden mellan olika dimensioner har nu lyckats rymma och attackerar nu hela universumet.  Du själv spelar antingen som Crash eller hans syster Coco. 

Crash och Coco

Spelet är uppbyggt som ett spelbräde mellan värdarna och du måste klara den första banan för att ta dig vidare till andra.  

Banorna är uppbyggda som hinderbanor med stup, hajar, fiender, elstaket, rullande klot, platåer som faller, rullband, eldkastare och en himla massa annat att ta hänsyn till.

Oftast springer och hoppar du runt som du själv vill. Ibland färdas du på/i något annat som en boll eller grindandes på rör där du måste hänga och flänga för att undvika hinder och ta lådor.

Eldkastare, spjutmatta, rullband, elstaket. Det kan vara lite kaos ibland med allt.

För att piffa upp det lite finns det även masker speciellt placerade för att lösa hinder på dessa banor. Exempelvis finns en mask som kan skifta dimensioner på föremål. Tar du dem till din dimension så kan du hoppa på dem men om du skiftar dimension är det bara en illusion och du kan hoppa rakt igenom föremålet.

Med hjälp att dessa masker skapar man lite fler pussel på vägen in i mål. Förutom dimensions-masken finns också slowmotion och en gravitations-mask.

De blå platåerna är i en annan dimension.

Jag kan med handen på hjärtat säga att spelet är riktigt snyggt. Banorna, karaktärerna och animationerna. Det är verkligen på topp. Det finns ca 43 banor och de har även fyllt på med Flashback banor då du får spela som olika karaktärer i spelet och lära känna deras historia något.

Spelet har även ett multiplayer läge för upp till 4 personer. Det är dock inte så att man spelar samtidigt utan man turas om. Det finns två lägen

Crate combo, där du skall krossa lådor för att fylla på din tid och skynda dig igenom banan innan din tid tar slut. Den som kommer längst och med flest krossade lådor vinner.

Checkpoint Race, här handlar det om att vara snabbast genom banan. Vissa lådor har siffror på sig och de pausar timern och ger dig alltså en ”snabbare” tid i slutändan. I detta läget ser du även en skugga av den föregående spelaren så du kan se om du ligger före/efter den rundan.

Dessa VHS kassetter kan vara gömda samt låsas upp av att göra utmaningar.

Första timmarna spelade jag på en dator via ett capturecard och hade jätteproblem med timingen. Allt kändes off och det blev en lång och lite irriterad text jag började skriva här. Innan jag publicerade ville jag testa igen och då blev det istället på min hembioduk.  Något förändrades och helt plötsligt satt allt perfekt.  Första bossen kunde jag inte klara av sist, men nu andra gången gick det mycket lättare.

Är glad att jag testade lite mer för nu sitter inte den hemska känslan kvar att jag vägrar spela. Nu kan jag faktiskt tänka mig att spela lite då och då när jag har lite tid över.

Spelbrädet man väljer bana på. Hoppar mellan olika dimensioner.

Dock skall det tilläggas att 3D-djupet i spelet är något jag fortfarande har problem med tre timmar in i spelet.  Visst det finns en ring under karaktären som avslöjar vart du kommer landa, men tyvärr händer det så mycket ibland att du inte hinner tänka på det. Vissa moment går också på tid och blir extra stressande vilket gör det svårare och mer frustration när man bråkar med en sådan simpel sak som alltid sitter i andra spel.

När jag skulle spela tredje banan klagar spelet på att det inte är installerat.

En annan sak till jag vill nämna är installationen. När man sätter spelet på nedladdning/installation från PS affären så börjar en nedladdning på 25GB. Vilket med mitt dåliga internet tar 4-6timmar. När det äntligen var klart så hoppade jag in körde två banor utan problem.

När jag skulle påbörja tredje banan så klagar spelet på att det inte är färdiginstallerat. Förvirrad testar jag att starta om och kolla nedladdningarna men inget står där. Får fortfarande inte spela.  

Efter lite googlande inser jag att jag inte är ensam.
Spelet har nämligen 20GB till som den ska ladda ner i hemlighet. Kanske något som fungerar för alla de med fiber men för oss andra är det måttligt irriterande att tro att spelet är klart för att inte kunna spela det.

Fick lämna mitt Playstation på i menyn i ca 4 tim till. För att se den dolda nedladdningen är det bara att markera spelet, tryck option på kontrollen och gå in på information. Där kan man se det.

Klar med storyn ? Det finns massor av utmaningar och anledningar att spela om.

Till min slutsats av spelet. 3D djupet är det som hindrar spelet att få full pott. Det skapade massa problem för mig och kan tänka mig att det gör det för många yngre också. Det gör att jag tycker det hamnar på en lite för hög svårighet för ett ”barnspel” och det skapar frustration. Fast detta kanske är riktat till deras fans från förr och dem är ju inga barn längre.

I mitt fall vill jag spela denna typen av spel med alla i min familj och detta är tyvärr för svårt för alla. För den som tål motgångar och gillar trail and error så är detta en fullpott.

Jag ger spelet 3.5 av 5.

Känner du till de klassiska spelen med samma namn så vet du vad detta handlar om. Är du som mig ny med spelserien så kan man kortfattat säga att spelet fortsätter efter 3:e spelet som släpptes för dryga 22år sedan.Superskurkarna Neo Cortex och N. Tropy som vart inlåsta i tidsrymden mellan olika dimensioner har nu lyckats rymma och attackerar nu hela universumet.  Du själv spelar antingen som Crash eller hans syster Coco.  Crash och Coco Spelet är uppbyggt som ett spelbräde mellan värdarna och du måste klara den första banan för att ta dig vidare till andra.   Banorna är uppbyggda…

Review Overview

Betyg

70

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.