Courage under fire

Ibland går tiden fort. Det känns som det var tio år sedan mina vänner pratade om att jag borde se Courage under fire. Men i själva verket kommer filmen ut för 22 år sedan. Det är också en film som inte har märkts så mycket av tidens tand.

Irakkriget 1990. Lieutenant Colonel Serling leder sin trupp med pansarvagnar och råkar hamna i bakhåll. Under striden råkar han förstöra en av sina egna och blir placerad bakom ett skrivbord efter kriget med uppdrag att undersöka om soldater borde få tapperhetsmedaljer för sina insatser under kriget. En dag får han i uppdrag att undersöka kapten Emma Walden. Hon var helikopterpilot som räddade en grupp med strandsatta soldater men dog i insatsen. Militären vill påskynda detta då hon är kvinna men Serling upptäcker en hel del konstigheter i historien och börjar att gräva. Snart kommer det fram att sanning är mer komplicerad än man först trodde.

När filmen kom var rubrikerna att Meg Ryan hade frångått romantiska komedier för att göra en krigsfilm. Det är att förta filmen dess styrka, att ögonvittnen är notorisk dåliga på att säga samma saker och att sanningen oftast är i betraktarens ögon. Courage under fire handlar just om dessa saker, vad är sant och inte? Hur har vi upplevt saker och hur har de påverkat oss. Allteftersom Serling, utmärkt spelad av Denzel Washington, gräver efter sanningen stöter han på nya uppgifter från varje person. Men vad är sant och inte? Försöker armén tvinga fram en sanning som passar bra utåt och vad gjorde Walden egentligen? Samtidigt plågas Serling av minnen från kriget över att ha dödat sina egna män. Han dricker för mycket och verkar vara på jakt efter upprättelse. Även om den sker i form av svartmålning av Walden.

Allteftersom filmen fortgår så får vi nya historier berättade för oss. Om det känns bekant så är det för att det är ett gammal trick, Kurosawa använde samma ram för sin film Rashomon. Men regissören Edward Zwick och manusförfattaren Patrick Sheane Duncan gör detta till sin egen historia men fokus på hur olika personer inom samma grupp berättar samma händelse på olika sätt. För mig är detta som får filmen att lyfta. Inte själva konspirationen eller vad som egentligen är sanningen utan hur varje person berättar sin historia. Lägg till bra skådespel från både Meg Ryan och Denzel Washington och du har en solid film.

Jag gillar verkligen Courage under fire. Det är en av de där underskattade filmerna från 90-talet

Ibland går tiden fort. Det känns som det var tio år sedan mina vänner pratade om att jag borde se Courage under fire. Men i själva verket kommer filmen ut för 22 år sedan. Det är också en film som inte har märkts så mycket av tidens tand. Irakkriget 1990. Lieutenant Colonel Serling leder sin trupp med pansarvagnar och råkar hamna i bakhåll. Under striden råkar han förstöra en av sina egna och blir placerad bakom ett skrivbord efter kriget med uppdrag att undersöka om soldater borde få tapperhetsmedaljer för sina insatser under kriget. En dag får han i uppdrag…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.