Colossus: The Forbin Project (Ur filmhyllan)

colossus4Colossus har jag bara ett svagt minne av att ha sett som yngre. Det enda jag kommer ihåg är hur de lyckas skicka meddelanden utan att superdatorn Colossus märker det.

Colossus, med undertiteln The Forbin Project, har legat i min filmhylla alldeles för länge. Jag köpte den på DVD samtidigt som jag beställde Klute och The Parallax View. Allt i samband med att jag såg om Tre dagar för Condor och The Conversation några år tidigare. Det gemensamma temat är paranoia eller att storebror vakar över dig på något sätt. Det kom fler filmer i samma anda och jag kommer ihåg hur jag fascinerades över Capricorn One, Alla presidentens män och Logans Run. 1970-talet var årtiondet för alla som gillade konspirationsfilmer som mynnade ut i spännande thrillers och det gör jag.colossus2

Det är inte så många som känner till filmen Colossus idag. Om du är sci-fi-nörd stöter du förr eller senare på den här techno-thrillern eller om du kommer från att ha sett Tre dagar för Condor och börjat beta av konspirationsfilmerna från 70-talet. Hur som helst är Colossus en film som trots att den handlar om superdatorer är lika aktuell idag som när den visades 8 april 1970 i USA. Vi måste förstå att det är året efter månlandningen och den tekniska revolutionen med datorer fortfarande inte nått hemmen. Kalla kriget pågår för fullt och teknik börjar bli allt vanligare.

Dr Charles Forbin (Eric Braeden, Escape from the Planet of the Apes) är ett supergeni och forskare inom datavetenskap. Han har utvecklat en superdator som ska hjälpa USA mot kärnvapenattacker. Superdatorn kallas Colossus och är byggd inuti ett bergsmassiv i västra USA. Colossus är verkligen kolossalt stor eftersom det är tiden innan mikrochippen. Byggd i en gigantisk bunker och med eget skyddssystem sätts Colossus igång. För första gången känner sig amerikanerna sig skyddade från det röda hotet i öst och Forbin och hans team hyllas som hjältar. Champagnen flödar och alla är lyckliga.colossus_utvald

Någon minut efter maskinen startas kommer ett mystiskt meddelande från Colossus: ett annat system har upptäckts. Det andra systemet är en Sovjetiskt motsvarighet som kallas Guardian. Byggd från Sovjets perspektiv för att känna sig säkra från hotet i väst. Båda maskinerna har blivit programmerade att försvara sina skapare från alla hot. Nyfikna på varandra börjar superdatorerna kommunicera. Först genom matematik, men utbytet och utvecklingen går snabbt framåt och inom kort har Guardian och Colossus utvecklat ett eget språk. De har dessutom konstaterat att det största hotet för mänskligheten är mänskliga beslut baserade på känslor. Det tar inte många flyttalsberäkningar innan Colossus och Guardian bestämmer sig för att styra världen. Lyder du inte elimineras du.

Det som är intressant är att Colossus inte vill förgöra mänskligheten utan skydda oss mot oss själva. Den tänker göra världen bättre oavsett vad. Colossus tänker göra slut på krig, fattigdom, hungersnöd och det kommer inte längre finnas några länder. Den gör detta givetvis genom mord och hot om våld med referensen att han gör det för att rädda oss. Colossus har klart fascistiska drag.colossus3

Filmens tema har använts vid ett flertal tillfällen och jag tänker kanske främst på WarGames och Eagle Eye men även 2001: A Space Odyssey bör nämnas. Det Colossus lyckas med är att berätta från den känslomässiga och mänskliga sidan av dramat av potentiell global undergång. För även om det är en techno-thriller innehåller den förvånansvärt lite tekniksnack och därför håller den minst lika bra idag som när den släpptes. Det som börjar som ett existentiellt mysterie för Forbin och hans forskningslag slutar i en gisslantagande mellan det mänskliga, fria och känslomässiga som ställs mot det beräknande och kallt effektiva. I vissa avseenden ser jag paralleller med Crichtons verk där The Andromeda Strain är närmst i frågeställningen om de intellektuella konsekvenserna kopplat till ett potentiellt hot, men även Westworld ligger nära.

Braeden är fantastisk i sin tolkning av Forbin. Han är en intellektuell superhjälte med humor och stil. Om fler forskare hade framställts i film på det här sättet skulle vi förhoppningsvis ha större intresse för vetenskap hos unga. För det som är intressant i Colossus är att det är förlusten av det mänskliga som är kärnan i denna och i alla techno-thrillers. För du kan ersätta superdatorer med kloner eller robotar, men frågeställningen är den samma – konflikten mellan människa och maskin. Människa skapar maskin. Maskin ser människa som ett hot för att vi inte är perfekta. Varför bygger vi då artificiell intelligens och robotar? För att vi drömmer om perfektion. Genom att utforska dessa frågeställningar får vi fram essensen av mänsklighet eller bristen därav. Hur som helst är vårt intellekt en kraft att respektera och frukta just på grund av dess ineffektivitet och irrationella handlande, men det betyder inte att vi kan ersätta det med ett digitalt dito.colossus1

Colossus är en klassiker inom sci-fi och techno-thrillers och är väl värd att lägga pengar på om du inte redan äger den. Det här är en film jag är rädd att de kommer göra en remake av. En uppföljare skulle vara betydligt mer intressant.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.