Cloverfield (4K UHD)

När den kom var Cloverfield en av de mest hypade filmerna på länge. En smart marknadsföringskampanj byggde snabbt upp mystik och surr på internet. Var det en ny Godzilla-film? Kanske finns det kopplingar till Lost (eftersom J.J. Abrams varit iblandad i båda projekten)? Det visade sig vara en slags mix av The Blair Witch Project och en monsterfilm som krävde att undertecknad preparerade med åksjuketabletter innan biobesöket. Den finns för närvarande att se på Netflix, vilket var precis vad jag gjorde.

Cloverfield-3

Några vänner träffas för att ta farväl en av dem som ska flytta till Japan. Tillställningen dokumenteras med videokamera, men festligheterna tar ett abrupt slut när en explosion skakar hela Manhattan. Det verkar som om någonting angriper staden, panik utbryter och för vännerna gäller det nu att försöka ta sig till säkerhet, var nu den kan finnas. Hela tiden rullar videokameran…

cloverfield-movie-street-1
Jag vill minnas att när Cloverfield kom så hade det inte gjorts en så kallad found footage-film inom varje genre, utan att det kändes någorlunda fräscht då. Men jag kan ha fel. Idén att göra en intensiv och kaotisk film där någon stackare vägrar sluta film om ett monster som anfaller New York, känns ändå klockren. Särskilt när Drew Goddard och Matt Reeves har bra känsla för hur konceptet ska hanteras. Visst är inledningen där karaktärerna ska presenteras rätt trist, om än förmodligen nödvändig, men när det sedan sparkar igång är jag helt med på att fly för livet tillsammans med Manhattans innevånare i knappa timmen som då återstår av speltiden. Det blir effektivt och är spännande nästan hela tiden. Jag blir inte ens irriterad på hur karaktärerna agerar, trots att en av dem väljer att vända tillbaka in i kaoset för att leta efter en förlorad kärlek.

Det krävs däremot att man har ganska hög tolerans mot extremt skakig kamera, då det spring i trappor, klättras över bråte och skriks en hel del. Nu valde jag att inte dopa mig själv med Postafen mot eventuellt illamående i tv-soffan som jag gjorde på bio och då det kom små vågor av lätt yrsel över mig under de riktigt röriga scenerna. Är man känslig för sådant bör man överväga att undvika Cloverfield över huvud taget.

cloverfield-1

Även om effekterna luktar lite lågbudget fungerar de alldeles tillräckligt. Det handlar uteslutande om digitala monstereffekter och de används precis så sparsmakat som man vill att de ska göra. Vi får inte se så mycket av monstret, utan bara skymta det mellan skyskrapor och se förvirrade fragment av skadegörelsen som det lämnar efter sig. Är budgeten begränsad och fokus ändå ska ligga på några få individers upplevelser under ett par timmar är det den vägen man ska gå. Tyvärr gör man några blunders alldeles mot slutet, där en kort liten scen som utspelar sig i Central Park alldeles uppenbart handlar om att någon med pengar och inflytande, men helt utan fingertoppskänsla, tvingat in en något som filmen mått bättre utan.

cloverfield1

För mig fungerade den precis lika bra nu som när jag såg den på bio. Intensivt och lite härligt mystiskt, med skakig förstörelse från ett monster. Om man tycker att det känns som tillräckliga ingredienser i en film kommer inte Cloverfield att göra en besviken. Jag skulle gärna se att det blir något av uppföljaren som det pratas om sedan biosuccén var ett faktum. Det finns garanterat fler historier att berätta.

Utgåvan: Med tanke på att Cloverfield spelades in med handhållna kameror och färdigställdes i 1080p är det rätt självklart att detta är en uppskalad 4k-utgåva. Ljudspåret är samma som du hittar på existerande blu-ray-utgåvor. Med andra ord kan det kännas svårt att motivera ett nyköp om du redan äger filmen på blu-ray. Det finns dock en viss förbättring i form av utgåvans HDR-gradering. Mörkare scener blir tydligare och filmens färger mer levande. Något nytt extramaterial kan utgåvan inte skryta med däremot. Som 4k-utgåva är detta inte en film du plockar fram om du skall köra ett demo av din 4k-utrustning för dina vänner. Med 4k-graderingen är det dock ändå en viss uppgradering ifrån tidigare utgåvor.
(Texten uppdaterat 16/2 2018 av Fredrik Malmquist)

När den kom var Cloverfield en av de mest hypade filmerna på länge. En smart marknadsföringskampanj byggde snabbt upp mystik och surr på internet. Var det en ny Godzilla-film? Kanske finns det kopplingar till Lost (eftersom J.J. Abrams varit iblandad i båda projekten)? Det visade sig vara en slags mix av The Blair Witch Project och en monsterfilm som krävde att undertecknad preparerade med åksjuketabletter innan biobesöket. Den finns för närvarande att se på Netflix, vilket var precis vad jag gjorde. Några vänner träffas för att ta farväl en av dem som ska flytta till Japan. Tillställningen dokumenteras med videokamera,…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

60

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.