Clint Eastwood – 90 år

Idag fyller han alltså hela 90 år den gode Clint Eastwood. Man tänker ju att en människa i den åldern ska ha börjat dra ner på tempot för en herrans massa år sedan, men det som gäller för gemene man gäller inte riktigt för Clintan. Så sent som i februari hade Richard Jewell med bland andra Sam Rockwell och Jon Hamm premiär. Just nu verkar han inte ha några pågående projekt, inte några jag hittar någon information om i varje fall, men fyller man 90 år har man all anledning att ta det lite piano med gott samvete. Att leva länge verkar för övrigt ligga lite grann i generna – Clintans mor dog nämligen 2006. Då var hon 97 år.

Clintan är lite av en husgud för undertecknad, det ska jag inte sticka under stolen med. Inte för att hans filmer hamnar på någon topplista över de bästa jag sett, förutom Den gode, den onde, den fule (1966), men han många minnesvärda rollprestationer som länge kommer leva med i filmhistorien. Han är otroligt cool som ”The Man with No Name” i italienaren Sergio Leones Dollar-trilogi där Den gode, den onde, den fule är solklar etta, men För en handfull dollar (1964) inte går av för hackor alls. Som Harry Callahan i Dirty Harry-filmerna porträtterar han en ruskigt tuff och ilsk polis som får en hårdnackad jävel som Robocop att framstå som en riktigt mjukis. Nästan i varje fall. Samma går till viss mån även att säga om Walt Kowalski i Gran Torino (2008). Han är bra på att spela riktigt arg och ilsk, skulle man kunna säga. Som regissör har han visat att han är kapabel till att göra riktigt välgjorda filmer, där väl Mystic River (2003) och Changeling (2008) är favoriterna hos undertecknad.

Jag önskar att Clintan under sitt resterande arbetsliv agerar regissör/producent istället för skådespelare. Hans skådespelarkarriär hade fått ett perfekt slut om han lade av efter Gran Torino, vilket var tanken vad jag minns, men han hoppade in i egenregisserade The Mule (2018) och gjorde ett gediget jobb, så ifall det blir hans sista skådespelarinsats avslutas en karriär som spänner sig över 60 år med fanan i topp. Jag lägger mig i fosterställning och gråter mig själv till söms om han gör en Sean Connery och rundar av sin karriär med film i samma kaliber som The League (2003) som Sean gjorde. Smaka på den: ”Sista filmen jag medverkade i var The League”. Hujedamig, jag ryser bara jag tänker på det. Hur som helst, grattis på födelsedagen, Clintan, och arbeta hela vägen in i kaklet!

About Kenny Nordgren

En nästan värmlänning som sedan hösten 2014 är bosatt i Kungälv utanför Göteborg. Arbetar till vardags som pedagog på en låg- och mellanstadieskola. I ryggsäcken finns fem år på universitet med studier inom filmvetenskap och historia. Dagdrömmer om att inom en överskådlig framtid få chansen att skriva en doktorsavhandling rörande skräckfilm. Gillar förutom film även fotboll, tv-spel, hårdrock och att laga rolig mat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.