Chungking Express (The Criterion Collection)

Wong Kar Wai skördade enorma framgångar med In the Mood for Love just när millenniet var nytt och blev ett namn på mångas läppar. Sitt stora genombrott utanför Hong Kong fick han dock 1994 med Chungking Express.

large chungking express blu-ray2xTvå berättelser om romantik, saknad och längtan har en nattöppen servering för snabbmat som sammanhängande länk. I den första möter vi en polis (Takeshi Kaneshiro) som blivit lämnad av sin flickvän och nu köper en burk konserverad ananas varje dag, för det tyckte hon om. Samtidigt som han börjar inse att hon nog inte kommer tillbaka, korsas hans vägar av en kvinna (Brigitte Lin) som bär både solglasögon och regnrock eftersom det ju omöjligt gå att veta om det kommer bli regn eller solsken. Hon tycks vara insnärjd i en härva med smuggling av diverse illegala substanser. Den andra berättelsen kretsar också kring en polis (Tony Leung) med trasslig relation till sin flickvän. Samtidigt som han sörjer henne i kapp med hela sin lägenhet, uppmärksammas han av den unga kvinnan (Faye Wong) i snabbmatsserveringen. Av en slump kommer hon över hans lägenhetsnycklar och en minst sagt märklig relation tar sin början.

chungking-express1Ingen kan fånga känslan som kan infinna sig i en ögonblick, känslan som kan dyka upp i en vardaglig situation, som Wong Kar Wai. Med hjälp av ett smått genialiskt val av musik och en slående visuell stil, kan han verkligen skapa suggestiva stämningar som dryper av lidelser. Det visuella ja, det förtjänar verkligen ett extra omnämnande. Med hjälp av två olika fotografer, där välrenommerade Christopher Doyle är den ena, skapar Kar Wai något av det vackraste man hitta på film. En egensinnig mix av slow motion, blödande ljuskällor och väl avvägt handhållet sitter verkligen klockrent. Satt och förbannade min obefintliga kinesiska som tvingade mig att lägga en del fokus på att läsa textningen, istället för att helt kunna slukas av bilderna.

Jag blir även känslomässigt berörd av berättelserna, främst den senare, som måste vara en av de absolut finaste skildringarna av kärlek lätt kryddad med besatthet som filmats. Det är omöjligt att inte avundas Tony Leungs karaktär och det som drabbar honom, samtidigt som jag utan problem även kan identifiera mig med den unga kvinnan. Det blir heller aldrig överdrivet sentimentalt, melodramatiskt eller sockersött. Karaktärernas agerande förklaras inte i ord, utan man får leva sig in i deras känslovärld i den mån det är möjligt.

Chungking Express 2Den invändning jag kan ha är att voiceovern, som visserligen definitivt fyller en funktion, ofta känns väldigt övertydligt inläst. Värsta syndaren är Takeshi Kaneshiro som ofta låter som att han försöker förklara något för ett litet barn. Dessutom känns det lite som att den första berättelsen bara överger en och inte riktigt får det avslut den hade förtjänat. Annars är det en romantisk, vacker, gripande och stundtals även riktigt rolig film.

chungking_blu00007

Criterion har ännu en gång levererat en transfer i yttersta toppklass med vackert intakt kornighet och även det musikdominerade ljudspåret låter fint. Extramaterialet inkluderar bland annat ett hyggligt kommentarspår från kunnige Tony Rayns. En oklanderlig utgåva av en mycket bra film, förmodligen Wong Kar Wais bästa. Att han samma år som denna även gjorde en av de bästa samurai-filmer jag sett sedan Akira Kurosawas glansdagar, Ashes of Time, säger en hel del om hans kapacitet och bredd som filmskapare. I Chungkingking Express får vi två estetiskt tilltalande och gripande små kärlekshistorier som jag tror borde kunna falla de allra flesta i smaken.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.