Castle – Säsong 1

Richard Castle är en framgångsrik deckarförfattare som precis just har tagit livet av sin fiktionella karaktär. Men det verkar som om ett av hans fans gillar hans böcker lite för mycket, då en copycat börjar mörda människor, precis som beskrivet i Castles böcker. Författaren kallas in för att hjälpa New Yorkpolisen att fånga mördaren.

Richard Castle (Nathan Fillion) är känd författare och skriver deckare om privatdetektiven Derek Storm. Castle har tröttnat på sin karaktär Storm och har beslutat att ta kål på sin huvudkaraktär. Det är inget som hans förläggare och före detta fru heller gillar.I pilotavsnittet ”Flowers for jour grave” har en copycat bestämt sig för att återskapa mord från Castle böcker. Polisen Kate Beckett (Stana Katic) tar in Castle för förhör men det ger inga mer ledtrådar till vem som är seriemördaren. Castle tycker att det är häftigt att få en ny sorts fan som inte skickar parfymindränkta beundrarbrev. Eftersom Castle är en man med kontakter ordnar han genom New Yorks borgmästare att få vara delaktig i utredningen som konsult. Beckett gillar det inte men tvingas följa order uppifrån. Tillsammans bildar de ett klassiskt buddy cop-team.

När de löst den första mordgåtan har Castle fått tillbaka sin inspiration att skriva och har skapat en ny karaktär, Nikki Heat, som delvis baseras på Kate Beckett. Mordgåtorna är den perfekta källan till inspiration för hans böcker och han fixar så att han mer permanent får agera ”konsult” eller ”observatör” på Becketts utredningar. De är ett omaka par, men eftersom Castle inte är polis behöver han inte alls följa reglerna vilket leder till genvägar i utredningarna. Tillsammans löser de brott och bygger upp en gemensam respekt för varandra.
TV-serien Castle är lättsam underhållning och påminner mig på sätt och vis om Remington Steele och Moonlighting för er som är gamla nog att hänga med i de TV-referenserna. Fillions karaktär Castle är lite småcharmigt busig och Stana Katics polis Beckett är tuffare och allvarligare. De fungerar riktigt bra tillsammans. Stilen i Castle är ofta lättsam vilket gör att det är lättsmält underhållning. Det som jag gillar är att den är inte baserad på teknik som CSI eller att något geni som i Numb3rs ska lösa fallen. Nej i Castle är det klassiskt ”leg work” genom att förhöra vittnen som leder till att brotten blir lösta. Varje avsnitt är ca 40 minuter och trots den korta tiden hinner man med några klassiska deckarvändningar innan upplösningen sker.

Varje avsnitt fortsätter bygga på huvudkaraktärerna och deras bakgrund. Castle kanske verkar vara lite av en playboy utåt, men på hemmafronten är han ensam far och bor tillsammans med sin tonårsdotter och sin mor. Han är betydligt mer ansvarsfull än vad han först ger sken av. Beckett är mer hemlighetsfull men mot slutet av säsongen får vi veta mer om hennes bagage. Även om det inte är det bästa som går att se på TV är Castle angenäm med trivsamma karaktärer. Missar du ett avsnitt är det inte kritiskt utan du kan börja mitt i serien och ändå hänga med. Ibland är det precis så här lagom som behövs.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.