Cargo

Schweizisk science-fiction med tyskt tal hör inte till det vanligaste. Visst finns det några titlar som är tyskproducerade men talet är uteslutet engelska i dessa. När man läser om Cargo går tankarna obevekligt mot Alien och 2001: A Space Oddyssey. Har den här filmen verkligen något nytt att komma med i ”truckers in space”-genren?

Precis som de flesta nyproducerade science-fictionfilmer blandar Cargo kanonsnygga effekter med mindre bra. De har dock lyckats mycket bra med kulissarbete och genomtänkt framtidsvision. Givetvis har miljöproblem gjort att jorden inte längre är beboelig och människorna har tvingats sökas sig till en gigantisk rymdstation i omloppsbana. Tyvärr är stationen överfylld och sjukdomar sprider sig som en löpeld. Det enda hoppet är planeten Rhea som i reklamfilmerna är rena paradiset. Endast de rika har en chans att komma dit.

Läkaren Laura Portman (Anna-Katharina Schwabroh) drömmer som alla andra att ta sig till Rhea. Hennes syster med barn är redan där. Laura hoppar på ett åtta år långt jobb som läkare på ett lastskeppet Kassandra för att finansiera sin egen resa till Rhea. Besättningen på Kassandra turas om att ensamma vaka över sina nedfrusna medresenärer och se till att allt är som det ska på skeppet. Under Lauras skift börjar hon dock ana att de inte är ensamma ombord och att något väntar dem i lastrummet.

Cargo blandar och ger genomgående och det gör att tempot i filmen varierar rejält. Manusets grundidé är bra och även om det är ett mishmash av filmer vi tidigare sett, har man ändå en sund bas utan att behöva ta till övernaturliga element eller förlita sig på gore. Karaktärerna saknar bitvis kött på benen och lider av det ojämna manuset. Schweiziska Cargo blir aldrig spännande eller skrämmande trots att det finns massor med möjligheter till det. Det är en film i mittfåran som inte är dålig, utan snarare lider av sitt sävliga tempo. Med en erfaren regissör skulle det här kunna bli en mycket bättre film. Regin delas av Ivan Engler och Ralph Etter som tidigare gjort en kortfilm var.

Styrkan i Cargo är att det är trovärdigt (mestadels) och det är en möjlig framtid. Svagheten är utan tvekan tempot i berättandet. Det är inte ofta det görs remakes av Sci-Fis men Cargo skulle vara en kandidat till en mycket spännande och tänkvärd film.

Schweitziska Cargo är tyvärr 30 minuter för lång och manuset för oslipat (kanske inte oväntat med fem manusförfattare) för att bli en minnesvärd filmupplevelse. Filmskaparna skall dock ha en eloge för att de lyckas idémässigt ungefär lika bra som Avatar på en betydligt mindre budget. Hyr den innan du bestämmer dig för att köpa filmen.

 

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.