Captain America: The Winter Soldier

captain-america-the-winter-soldier-01

Detta är den tredje filmen i fas två av Marvel Cinematic Universe som kommer att avslutas med Avengers: Age of Ultron nästa år. I denna fas ingår också Iron Man 3 och Thor: The Dark World. Även tv-serien Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. finns med här och även om det inte är nödvändigt att se serien för att kunna se denna film hänger de ihop.

Två år efter slaget i New York så lever Steve Rogers i Washinton, arbetar för S.H.I.E.L.D. och försöker anpassa sig till ett normalt liv på 2000-talet. Under ett uppdrag börjar han tvivla på Nick Fury och hans egentliga avsikter med S.H.I.E.L.D., men när denne blir lönnmördad står det klart att fienden är någon annan och mycket starkare. Och i de grumliga vatten som politik och spionage utspelar sig i är det inte alltid lätt att skilja vän från fiende.

captain-america-the-winter-soldier-03

Det är skönt att se Marvel börja ta ut svängarna lite mer. Tidigare när de första filmerna kom ut kändes allting väldigt tryggt och enkelt. Inte komplicera saker och ting utan ge fansen vad de vill ha. Nu när Marvel börjar bli etablerat på bioduken och man vet att det går att göra något mer så vågar studion göra mer av sina filmer. Både Iron Man 3 och Thor: The Dark World hade samma drag, att något mer var i görningen och att oddsen var högre den här gången. Manusförfattarna har hämtat inspiration ifrån 70-talets konspirationsfilmer som Three Days of the Condor, Klute och The Parallax View. Detta sett i stark kontrast mot Steve Rogers, en man som fortfarande lever efter sina 40-talsideal och kan knappt ljuga utan att rodna. Detta är det som fungerar bäst i filmen, det krävs inget geni för att lista ut handlingen, vem som är ond och god eller hur det hela kommer att sluta. Men stämningen från filmerna jag nämnde ovan finns med genom hela filmen. Och det är det viktiga.

Förra filmen var charmerade underhållande, men nu blir det lite mer allvar. Som tur är håller Captain America: The Winter Soldier för det. Kanske beror det på regin som är riktigt tajt, det finns inga onödiga scener trots att filmen är 2 timmar och 16 minuter. Det finns en röd tråd genom allting och actionsekvenserna håller hög kvalité rakt igenom. Och när det kommer till en film som denna kan jag inte begära så mycket mer. Chris Evans är tillbaka som Steve Rogers och gör ett fullgott arbete i rollen som helylle kille som inte riktigt kan acceptera vad världen har blivit. Gamle räven Robert Redford (All is Lost) dyker upp i en biroll som politiker och gör en bra insats, hans roll är nog den som jag kanske mest imponeras av. I övrigt känns skådespelet tryggt och stabilt men knappast något mer.

captain-america-the-winter-soldier-04

Captain America: The Winter Soldier hamnar högt upp på min lista över filmerna i Marvels universum, det är helt klart en av de bästa filmerna de har gjort och en värdig uppföljare till den förra filmen Captain America: The First Avenger.

Detta är den tredje filmen i fas två av Marvel Cinematic Universe som kommer att avslutas med Avengers: Age of Ultron nästa år. I denna fas ingår också Iron Man 3 och Thor: The Dark World. Även tv-serien Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. finns med här och även om det inte är nödvändigt att se serien för att kunna se denna film hänger de ihop. Två år efter slaget i New York så lever Steve Rogers i Washinton, arbetar för S.H.I.E.L.D. och försöker anpassa sig till ett normalt liv på 2000-talet. Under ett uppdrag börjar han tvivla på Nick Fury och…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.