Capote / Med kallt blod

capote1Blake Edwards Breakfast at Tiffany’s känner de flesta till. Audrey Hepburn i huvudrollen gnistrade som aldrig förr. Det som färre känner till är att det är Truman Capote som skrev novellen med samma namn som filmen baserats på. Det var dock inte detta litterära alster som världen skulle komma ihåg Capote för. Nej med boken ”Med kallt blod” skulle han rita om kartan för hur böcker kunde skrivas.

Det här är en dubbeldiskutgåva med två filmer, Capote från 2005 och Med kallt blod från 1967. Den 15 november 1959 mördas hela familjen Clutter på sin gård i västra Kansas. När de hittas är de omsorgsfullt bundna och har skjutits i huvudet från nära håll. Det som förbryllar polisen är att farmaren Herb Clutter var en man utan fiender. Han var dessutom känd för att aldrig ha kontanter, varken hemma eller på sig. Motiven till morden verkar oförklarliga. En och en halv månad senare i Las Vegas arresteras de nyligen frigivna straffångarna Dick Hickock och Perry Smith för morden på familjen Clutter. Den 14 april 1965, drygt fem år senare, hängs de båda i Kansas statsfängelse.capote2

Dessa datum omger händelserna som båda filmerna handlar om. Ett massmord som framstår lika oundvikligt som meningslöst. Filmen Capote tar avstamp i den excentriska författaren Truman Capotes (Philip Seymour Hoffman) societetsliv. När vi möter honom skriver han för tidningen the New Yorker och han läser i tidningen om mordet på familjen Clutter. Han ringer omedelbart till sin publicist på tidningen och meddelar att han funnit vad han vill skriva sin nästa artikel om. Tillsammans med sin barndomskamrat och tillika författare Harper Lee (Katherine Keener) beger de sig till Kansas för att samla material till artikeln. Väl där blir Capote mer och mer fascinerad av hela kontexten och lyckas få exklusiv tillgång till mördarna för intervjuer. Sakta men säkert blir Capote mer och mer besatt av att få reda på vad som egentligen hände den natten. Speciellt Smith (Clifton Collins Jr) lyckas han få mycket bra kontakt med då de har liknande uppväxt med barnhem och olycka. Regissören Bennett Miller och manusförfattaren Dan Futterman fokuserar på hur Capote påverkas av fallet och ökande empati för Smith istället för att fokusera på fångar på väg mot döden.

När “Med kallt blod” publiceras 1965 i The New Yorker startar Capote en ny genre inom författandet. En roman som baserats på sanna händelser. Capotes omfattande material med over 8000 sidor anteckningar, intervjuer med lokalbefolkningen och mördarna gjorde att hans bok täckte hela berättelsen och inte bara en sida av den. Över en natt blev han världsberömd och bara två år senare filmatiserades Med kallt blod av Columbia Pictures. Som regissör valdes Richard Brooks, en person som skulle klara av att gestalta det mörka och tunga dramat. I filmen får vi följa mördarna Smith och Hickock när de planerar sin stöt mot familjen Clutters hem och mördarnas underliga relation till varandra. Chaoset som följer och polisens utredning. Med kallt blod växer från en skildring av individuella öden till en bild av skoningslösa sociala mekanismer i det amerikanska samhället.incoldblood2

Båda filmerna är intressanta och välgjorda. Tyvärr håller inte Med kallt blod riktigt hela vägen. En del biroller är tämligen träiga och slutet känns utdraget och utan fart. Behållningen är relationsstudien mördarna emellan och hur det utvecklas från stöld till mord. Som kriminalfilm är den tämligen intetsägande. Capote däremot är solid rätt igenom och Philip Seymour Hoffman är Truman Capote och förtjänar utan tvekan den Oscar han tilldelades för sin rolltolkning. Hela ensemblen är trovärdig och speciellt Katherine Keener fungerar lysande som motpol till den känslostyrda Capote. Även Clifton Collins Jr, som spelar Smith, skall berömmas för en enastående tolkning av sin karaktär.

Tyvärr är bilden inte så bra när det gäller Capote trots att det är en nyare film. Bilden lider av kantförbättringar och skärpan kan vara allt från knivskarp till riktigt mjuk. Vid ett flertal tillfällen flimrar delar av bilden ungefär som att vitbalansen i kameran fått fnatt. Speciellt tydligt är det i en av scenerna när Capote intervjuar Smith i sin cell. Kameran filmar över Capotes axel och en ljus triangel skapas mellan deras ansikten i bilden. Denna triangel flimrar infernaliskt medan resten av bilden är stabil. Alla utomhusscener är rejält brusiga och svärtan är ofta tillplattad. Allt är dock inte katastrof. Den kalla färgskalan som används i filmen återskapas väl och den naturliga ljussättningen förstärker viktiga scener i filmen på ett stilsäkert sätt. Sammantaget är det bättre än DVDn men inte riktigt så HD som man skulle vilja.incoldblood3

Med kallt blod är en betydligt trivsammare historia med en mycket imponerande bild trots sin ålder. Det finns fläckar och skrapmärken genomgående men överlag är den riktigt bra. Detaljerna är fina och svärtan riktigt bra. Inget manipulerande som kantförbättring eller liknande kunde upptäckas och transfern är genomgående bra. De tillkortakommanden jag upptäckte till exempel när detaljer försvunnit på grund av för hög kontrast är snarare från originalet än transfern. Inte det bästa man kan hitta men helt klart ok.

Båda filmerna har belönats med ett TrueHD 5.1-spår. Capote leverar rejält där det betyder mest. Dialogen smälter problemfritt samman med den övriga ljuddesignen. De bakre högtalarna används främst för stilla omgivningsljud och basen för att lägga emfas på startande bilar och celldörrar som stängs igen. Musiken är riktigt bra och passar väl in i filmen och berättelsen. Givetvis lider Med kallt blod kraftigt av källmaterialets kvalitet och det finns en del artifakter som inte gått att städa bort. De bakre kanalerna är stendöda och att kalla det ett 5.1-spår är mer önsketänkande än något annat. Renheten i ljudet varierar och det är helt och hållet källmaterialet som satt gränserna.incoldblood4

Till Med kallt blod finns inget extramaterial tyvärr, men det känns ändå ganska väntat. Till Capote finns samma extramaterial som på DVDn. Kommentatorspåren med Hoffman och Miller respective Miller och fotografen Kimmel är båda givande och intressanta. Alla som är intresserade av Capote skall lyssna igenom dem. Tyvärr är featuretterna Making of Capote och Answered Prayers för tunna och ger inte tillräckligt med kött på benen. Hade varit dubbelt så långa och mer genomarbetade hade jag känt mig mindre hungrig efteråt.

Capote är ett solitt drama med en rejäl skopa personlig tragedi. Fantastiska rolltolkningar rätt igenom och Hoffman i sitt esse. Med kallt blod lider lite av tidens tand, men ses den som ett relationsdrama och inte som en kriminalfilm håller den bättre. Utgåvan som sådan håller sisådär bildkvalitet men två filmer till priset av en kanske motiverar det ändå.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.