Camelot

Spartacus-kanalens Game of Thrones-utmanare av skaparen till The Tudors finns tillgänglig i sin helhet på Viaplay.

Camelot 2011; Episode 103

Som liten lämnades Kung Uthers son Arthur bort då han bars av en kvinna vid namn Igraine, och inte av den dåvarande drottningen. Med drottningen hade kungen redan en dotter, Morgan, som växer upp till att bli så maktlysten att hon vid seriens början dödar kungen. Kungens egen trollkarl Merlin, som misstänker men inte kan bevisa detta, var även den som såg till att Arthur fick en fosterfamilj. För att inte Morgan ska få makten rider han ut till Arthur, och hans adoptivföräldrar blir tvungna att för första gången berätta hur det ligger till. Motvilligt tar Arthur med sig sin styvbror Kay mot det nedgångna slottet Camelot för att rusta upp det för en helt ny regent. Medan Arthur planerar hur han ska förena det splittrade England och försöker hejda sin kärlek till sin kämpe Leontes fru Guinevere, sitter Morgan i grannslottet Pendragon och planerar sin statskupp.

Camelot 04

Camelots två stora affischnamn är Joseph Fiennes som Merlin och Eva Green som Morgan. TV-kanalen Starz officiella anledning till att det bara blev en säsong var också att dessa två, tillsammans med Jamie Campbell Bower (Sweeney Todd) i huvudrollen som Kung Arthur, hade scheman som inte gick att få ihop. Det är säkert en del av sanningen, men då jag tycker att både Fiennes och Green är ganska oengagerade i sina rolltolkningar, tror jag knappt att de skulle flytta en Mallis-resa för att få ihop det. Eva Green är extremt typecastad som ond historisk kvinna, och de goda saker Morgan ibland gör utanför hennes större plan, känns inte nyanserade utan endast orimliga. Vi får en Merlin som mest flinar lurigt och skakar på huvudet, den trolldom man kan förvänta sig från honom är i stort sett puts väck, då filmens mytologi bygger på att magi bryter ned den som utöver det. Det är väl i sig helt okej, men jag tror att man hade fått fler tittare om man i så fall helt hade skippat de få fantasy-elementen, och spelat legenden som ett historiskt actiondrama. Tror ni exempelvis att Braveheart hade varit lika populär om Sophie Marceaus ansikte plötsligt vågade till och hon förvandlades till en annan skådespelare under en större del av filmen?

Camelot 01

De stora händelserna i legenden är oerhört skickligt tillsvarvade för att passa perfekt in i berättandet. På liknande sätt som filmen Excalibur är det en ganska vuxen skildring vi får se. Om man nu ska kalla ett par obligatoriska bröst per avsnitt och ett gäng realistiska nedhuggningar (utan uppenbart CGI-blod) vuxet, eller om det mer är något som kittlar smygtittande tonårspojkar. Det är tur att jag fortfarande har mycket smygtittande tonårspojke i mig, för jag gillar detta. Runt om stjärnorna är skådespelarna både snygga och bra och det är jättekul att återse Claire Forlani (Möt Joe Black) som Igraine, med titeln drottning efter ett äktenskap med Kung Uther som inleddes efter Arthurs bortlämnande. Jag är nog lite förälskad i både henne och Tamsin Egerton (Keeping Mum) som spelar Guinevere, så ta min fullkomligt positiva uppfattning om dem med samma nypa salt som ni tar småtjejernas betyg på Idol-pojkarnas sångröster. De irländska miljöerna som man har spelat in i är imponerande och interiörerna känns aldrig studio utan snarare lätt uppsnyggad slottsruin. Dessutom är min uppfattning att karaktärerna beter sig realistiskt för tiden. Även de goda nyttjar glädjeflickor, vilket uppmuntras av de ännu godare. Prostitution är absolut inget framträdande för serien men exemplet blev en brygga till slutklämmen att jag, utan att vara helt torsk på Camelot, tycker det är trist att det runda bordet aldrig får byggas klart.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.