Call Northside 777

Titeln är den uppmaning som lämnas i en annons där en belöning på 5000 dollar utlovas till den som kan frambringa bevis för att få Frank Wiecek (Richard Conte) frigiven.

Reportern P.J. McNeal (James Stewart) får i uppdrag att skriva en artikel om annonsen, vilken visar sig vara författad av Wieceks mamma som, under de 11 år sonen suttit i fängelse, arbetat ihop pengarna till belöningen. Hon är övertygad om att hennes son blivit oskyldigt dömd och när McNeal börjar titta närmare på fallet visar det sig att det finns en del besynnerliga lyckor. Kan det finnas en möjlighet att få Wiecek frigiven, trots tiden som gått och trots det faktum att han är dömd för mordet på en polis?

Call Northside 777 är egentligen inte speciellt mycket film noir, utan snarare en smådyster deckarhistoria med semidokumentära inslag. Filmen är baserad på verkliga händelser och regissören Henry Hathaway har tydliga ambitioner att få fram en känsla av realism. Stora delar av filmen är inspelad ute på gatorna istället för i tryggheten som en studio innebär och ett par scener är filmade på plats i ett verkligt fängelse. Call Northside 777 är även en av de filmer som på allvar visade hur ett lögndetektortest gick till och man gick så långt i att få fram äktheten att man använde sig av dåtidens ledande forskare inom tekniken, Leonarde Keeler, i rollen som mannen som leder testet. Det är lite charmigt att se hur storögt lögndetektorn presenteras och sedan även teknik som kan jämföras vid dåtidens fax, när ett viktigt foto ska skickas från en stad till en annan. För de som såg filmen på bio 1948 antar jag att det kändes nästan futuristiskt. Call Northside 777 är en torr, nästan akademisk, film där vi följer McNeal mellan ledtrådar, intervjuer och återvändsgränder. Jag tycker om den nästan dokumentära känslan, där man förlitar sig på spänningen i hur fallet ska utvecklas, snarare än dramatiska karaktärer eller rafflande jakter. På det hela är det väldigt odramatiskt, lite i samma anda som Zodiac eller All the Presidents Men, men ändå intressant. Trots att filmen är nästan två timmar lång och det egentligen inte är någon speciellt rafflande handling blir det aldrig långtråkigt.

Problemen ligger snarare i att karaktärerna är rätt trista. Framför allt har Hathaway problem med McNeals motivationer, där scener i vilka han tillsammans med sin fru lägger pussel i någon form av krystad symbolik, ganska klumpigt kastats in. Jag tror egentligen det hade räckt bra med att han är en man som bara gör sitt jobb och råkar bli lite mer engagerad än vanligt. Sedan är kanske inte James Stewart helt rätt i rollen. Han fungerar bra när han spatserar runt och pratar med vittnen, men när han ska agera ut i de mer känslosamma scenerna blir det lite väl mycket Mr. Smith goes to Washington-melodrama. Egentligen behöver det inte vara något dåligt, speciellt inte när handlar om den karismatiske Stewart, men det passar ganska illa in i den här typen av återhållsam och realistisk film.

Nej, Call Northside 777 är knappast en arketypisk noir film, men den har tillräckligt mycket av känslan för att ändå kunna räknas dit. Den ingår dessutom i Fox Film Noir-serien som består av ett knippe riktigt prisvärda utgåvor av klart godkänd kvalitet. Dessa innehåller i regel alltid ett kommentarspår med någon filmvetare, samt lite annat extra, i detta fall ett klipp från premiären av filmen. Vill man ha en välgjord och stillsam deckare med dokumentär känsla kan denna film definitivt vara värd en närmare titt.

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.